Fedor Malík:
Chudák Denis

Fedor Malík, 25. júla 2023     2 minúty čítania

Francúzsky lekár a fyzik Denis Papin (1647 - 1712) vynašiel v roku 1679 tlakovú uzatváraciu nádobu opatrenú ventilom. Tá umožňovala varenie pri zvýšenom tlaku a teplote (120 - 140 °C). To spôsobovalo rýchlejšiu tepelnú úpravu varených potravín.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Papinov vynález bol však konštrukčne nepratický. Dobre dve storočia ho upravovali a vylepšovali iní. Denis tak vymýšľal ďalej (parný stroj, odstredivé čerpadlo...) a motal sa po laboratóriách v Londýne, Benátkach, Marburgu.

Neskôr sa vrátil do britskej metropoly, bol bez peňazí a tam aj v biede v 65. roku života zomrel. Jeho vynález mal však úspech a na prelome ostatných storočí ho už mala každá druhá domácnosť na planéte. Sú domácnosti, ktoré sa bez papiňáku či kuchty nepohnú. Moja rodina sa, žiaľ, k tejto vylepšenej kulinárskej technológii nehlási.

Náš hliníkový Denisov hrniec je zastrčený už desiatky rokov v pavučinovom rohu komory. Sú však aj majstri kuchyne, ktorí naň nedopustia. Poľovník Ján v kuchte pripravuje divinu na červenom víne a bylinkách. Vinohradník Milan z Pezinka pridáva navyše do omáčky dve hrste šípok.

Pani Alena sa špecializuje na králika na smotane. Podáva ho s kroketami a kalíškom karibského rumu. Tak to robila v polovici minulého storočia aj slávna modranská kuchárka pani Kletečková. Nuž a napokon aj stará, tvrdá sliepka sa dá vylepšiť v papiňáku.

Potvrdila by vám to aj 92 ročná pani Záleská, ktorá si v menšom až polstoročnom uzatvorenom hrnci pripravuje sliepku na koreňovej zelenine. Z výpeku je omáčka, v ktorej nesmie chýbať nové korenie a zdravá kurkuma. A v čaši modranský silván z honu Folegrunty...





Diskusia k článku







 



TOPlist