Foto: Shutterstock
1. Nakupujte čerstvé suroviny
Čerstvé suroviny uprednostnite pred mrazenými a pred polotovarmi či priemyselne spracovanými potravinami. Kúpiť napríklad mrazenú pripravenú zmes do polievky alebo hranolčeky je síce fajn a šetrí to čas, ale ak chcete byť „trendy", radšej polievku uvarte z čerstvej zeleniny a hranolčeky pripravte domáce.Navyše mnohé druhy surovín, ktoré sa predávajú mrazené, sú omnoho chutnejšie, ak ich pripravujete čerstvé. Je to napríklad brokolica, ale, samozrejme, aj mäso a ryby.
2. Varte zo slovenských surovín
Ak máte možnosť, kupujte potraviny, ktoré pochádzajú zo Slovenska. Podporíte tak domácich producentov a šetríte životné prostredie – napríklad aj tým, že potraviny na váš stôl nemuseli cestovať tisíce kilometrov.Peter Rupčík a Lukáš Pokorný, majitelia MEZE Restaurant & Bar v Pezinku
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
3. Jedzte menej mäsa
Ďalším z trendov, ktorý sa dostáva stále viac do popredia, je nahrádzanie mäsa inými surovinami. Ešte pred niekoľkými rokmi sa nižšia konzumácia mäsa odporúčala najmä kvôli zdraviu a etickým dôvodom. V súčasnosti sa čoraz viac hovorí o spoločenskej zodpovednosti, pretože živočíšna výroba značne prispieva k produkcii oxidu uhličitého.Foto: Shutterstock
4. Stavte na strukoviny
Lukáš Pokorný, jeden z majiteľov MEZE, je vegán, preto prezrádza svoje tipy, ako mäso v strave hodnotne nahradiť. Najmä dobre pripravené strukoviny mäso úplne nahradia a pritom zasýtia rovnako, keďže obsahujú veľa bielkovín, organizmus ich však oveľa lepšie strávi. Niektoré druhy ako červenú a žltú šošovicu či šošovicu beluga netreba namáčať a sú uvarené rýchlo.Strukoviny s dlhším časom prípravy, napríklad cícer, môžete uvariť do zásoby, zmraziť a vybrať, keď potrebujete.
Diskusia k článku