Buďte trendoví:
4 tipy, ako variť doma svetovo

Jarmila Horváthová, mesačník Varecha, 16. apríla 2023     3 minúty čítania

Čerstvosť, lokálnosť, udržateľnosť a šetrnosť k životnému prostrediu. Ako tieto súčasné svetové trendy preniesť do našej domácej kuchyne? Svoje horúce tipy nám prezradili šéfkuchári Peter Rupčík a Lukáš Pokorný.



Foto: Shutterstock

1. Nakupujte čerstvé suroviny

Čerstvé suroviny uprednostnite pred mrazenými a pred polotovarmi či priemyselne spracovanými potravinami. Kúpiť napríklad mrazenú pripravenú zmes do polievky alebo hranolčeky je síce fajn a šetrí to čas, ale ak chcete byť „trendy", radšej polievku uvarte z čerstvej zeleniny a hranolčeky pripravte domáce.

Navyše mnohé druhy surovín, ktoré sa predávajú mrazené, sú omnoho chutnejšie, ak ich pripravujete čerstvé. Je to napríklad brokolica, ale, samozrejme, aj mäso a ryby.

2. Varte zo slovenských surovín

Ak máte možnosť, kupujte potraviny, ktoré pochádzajú zo Slovenska. Podporíte tak domácich producentov a šetríte životné prostredie – napríklad aj tým, že potraviny na váš stôl nemuseli cestovať tisíce kilometrov.



Peter Rupčík a Lukáš Pokorný, majitelia MEZE Restaurant & Bar v Pezinku
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc


3. Jedzte menej mäsa

Ďalším z trendov, ktorý sa dostáva stále viac do popredia, je nahrádzanie mäsa inými surovinami. Ešte pred niekoľkými rokmi sa nižšia konzumácia mäsa odporúčala najmä kvôli zdraviu a etickým dôvodom. V súčasnosti sa čoraz viac hovorí o spoločenskej zodpovednosti, pretože živočíšna výroba značne prispieva k produkcii oxidu uhličitého.



Foto: Shutterstock

4. Stavte na strukoviny

Lukáš Pokorný, jeden z majiteľov MEZE, je vegán, preto prezrádza svoje tipy, ako mäso v strave hodnotne nahradiť. Najmä dobre pripravené strukoviny mäso úplne nahradia a pritom zasýtia rovnako, keďže obsahujú veľa bielkovín, organizmus ich však oveľa lepšie strávi. Niektoré druhy ako červenú a žltú šošovicu či šošovicu beluga netreba namáčať a sú uvarené rýchlo.

Strukoviny s dlhším časom prípravy, napríklad cícer, môžete uvariť do zásoby, zmraziť a vybrať, keď potrebujete.

Uvarte si podľa trendy receptov Petra Rupčíka a Lukáša Pokorného:







ANKETA: Snažíte sa variť z lokálnych surovín?

91,7%



8,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist