Bobule na neskôr:
7 spôsobov, ako z hrozna spraviť zásoby na zimu

Jana Klimanová, 27. októbra 2023     5 minút čítania

Máte viac hrozna, než dokážete zjesť? Ak ho neplánujete dať do koláčov, tu je niekoľko tipov, ako mať z neho úžitok ešte zopár mesiacov.



Foto: Shutterstock

Ešte predtým, než z hrozna urobíte chutný džem, šťavu alebo jednotlivé bobule usušíte, zmrazíte či zavaríte, dajte ho na pár minút do vody. Vyplavia sa z neho nielen nečistoty, ale aj drobný, neraz voľným okom nepostrehnuteľný hmyz.



Foto: Shutterstock

1. Hroznová šťava

Hroznová šťava je príjemný, osviežujúci nápoj, ktorý si môžete urobiť do zásoby - pretože si ho vo fľašiach môžete sterilizovať.

Na 1 l šťavy potrebujeme:
  • Hrozno
  • 1 kg cukru
  • 15 g kyseliny citrónovej

  • Očistené hrozno dáme variť do vody za občasného miešania na mierny oheň. Po hodine šťavu precedíme a odmeriame jej množstvo. Na liter šťavy potrebujeme 1 kg cukru a 15 g kyseliny citrónovej. Pridáme ich k šťave, prevaríme, pozbierame penu a šťavou naplníme poháre s užším hrdlom. Uzatvoríme a zavárame približne 20 minút pri teplote 80 – 90 °C.




    ANKETA: Robili ste už niekedy hroznový džem?

    50,9%



    49,1%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist