
Foto: Shutterstock
1. Kukuričný alebo zemiakový škrob
Najbližšia alternatíva k pudingovému prášku je kukuričný alebo zemiakový škrob, ktorý sa najčastejšie používa na zahusťovanie omáčok či polievok. Keďže je chuťovo neutrálny, pri jeho použití môžete experimentovať s rôznymi príchuťami.Ako na to: Zmiešate 2 PL kukuričného alebo zemiakového škrobu so 400 ml mlieka, pridáte cukor podľa chuti, vanilkový extrakt, prípadne kakao či rozpustenú čokoládu. Povaríte, kým zmes nezhustne.
2. Vajcia a múka
Tradičný spôsob prípravy pudingu (napríklad v anglickom kréme) využíva vaječné žĺtky ako prírodný zahusťovač a k pudingovej konzistencii prispeje okrem nich aj hladká múka.Ako na to: Rozšľahajte 6 žĺtkov s 2 PL cukru, pridajte 2 PL hladkej múky (alebo škrobu). 500 ml mlieka priveďte k varu, pridajte zrniečka z vyškriabaného vanilkového struku (do mlieka vhoďte vyvariť aj prázdny struk) a prisypte 3 PL cukru. Mlieko lejte tenkým prúdom do žĺtkovo-múčnej zmesi, znížte ohrev na minimum a varte ešte dve minúty. Prikryte fóliou a nechajte vychladnúť.
Vyskúšajte aj tento dvojfarebný puding z vajíčok a múky:
3. Semolinová múka
Semolinový puding je jednoduchý a výživný dezert, ktorý sa pripravuje zo semoliny – krupice vyrobenej z tvrdej pšenice. Jeho konzistencia je jemná a hladká, podobná klasickému pudingu a jeho príprava je mimoriadne rýchla.
Foto: Shutterstock
Ako na to: V hrnci priveďte k varu 500 ml mlieka a pridajte 1- 3 PL cukru. Za stáleho miešanie pomaly prisypte 50 g semoliny tak, aby sa netvorili hrudky. Znížte teplotu a miešajte, kým zmes nezhustne (približne 5-7 minút). Podľa chuti pridajte vanilkový extrakt, kakao, mletú škoricu alebo nastrúhanú čokoládu. Prelejte do formičiek alebo kokosovým olejom vymastenej väčšej formy a nechajte 2-3 hodiny v chladničke. Môžete podávať s ovocím, ovocným džemom alebo kompótom.
4. Banány
Banány sú obľúbenou ingredienciou na alternatívny puding. Takýto zdravý puding môžu jesť aj ľudia s histamínovou či laktózovou intoleranciou. Je úplne bez cukru, a to je na ňom úplna pecka! Budete potrebovať len mlieko, banány a vajce. Vyskúšajte si ho pripraviť podľa tohto receptu:5. Avokádo
Vegánske recepty na avokádový puding sú chutnou a zdravou alternatívou k tradičným receptom na puding. Avokádo sa skvele kombinuje s kakaom aj s banánom. Navyše sa pripravuje úplne jednoducho a bez varenia.Ako na to: Avokádo rozrežte, odstráňte kôstku a dužinu vydlabete do misky. Pridajte ¼ šálky kokosového mlieka, 2 PL javorového sirupu (alebo medu) a 1 ČL vanilkového extraktu. Všetko spolu rozmixujte do krémovej konzistencie.
6. Chia semienka
Na netradičné, ale chutné pudingy môžu poslúžiť aj chia semienka. Pri jeho príprave nepotrebujete vajcia, takže ak použijete rastlinnú náhradu mlieka, môžu maškrtiť aj vegáni.
Foto: Shutterstock
Ako na to: Zmiešajte 3 PL chia semienok a 250 ml mlieka so sladidlom podľa chuti (cukor, med, stévia). Odložte do chladničky, najlepšie cez noc. Pred podávaním ozdobte ovocím alebo orieškami. Na dochutenie základného chia pudingu môžete použiť vanilkový struk alebo extrakt, kakao, rozpustenú čokoládu, strúhaný kokos, prípadne mletú škoricu.
Chia puding si môžete pripraviť aj z gréckeho jogurtu:
7. Ryža
Veľmi jednoduchý na prípravu je aj ryžový puding. Potrebujete len plnotučné mlieko, guľatú ryžu, štipku soli, kryštálový cukor a mletú škoricu:8. Tapioka

Foto: Shutterstock
Na prípravu pudingu z tapiokových perličiek môžete použiť rastlinné alebo aj kravské mlieko. Okrem neho budete potrebovať ešte cukor alebo iné sladidlo, vanilku a ovocie na ozdobu. Príchuť si môžete vybrať podľa toho, čo máte radi:
Diskusia k článku