Foto: Shutterstock
Máloktorý predmet používame v kuchyni tak často, ako dosku na krájanie. Preto jej treba venovať aj adekvátnu pozornosť, najmä čo sa týka jej čistenia. Keďže prichádza do kontaktu s rôznymi potravinami, môžu sa na nej pri nedostatočnom vyčistení hromadiť baktérie, čo môže byť nebezpečné.
Akú dosku si vybrať?
Nie je doska ako doska a na trhu je ich veľký výber z rôznych materiálov - drevené, plastové, sklenené, nerezové aj z kameňa. Sklenené, nerezové a kamenné sú v porovnaní s plastovými a drevenými trvácnejšie a najmä sa jednoduchšie čistia. Ich nevýhodou však je, že pri krájaní tupia nože, ktoré s doskou prichádzajú do kontaktu.Foto: Shutterstock
Kedy a ako dosku čistiť?
Každú dosku treba očistiť hneď po použití, aby ste predišli zápachu, či zmene farby. Najlepšie je opláchnuť ju ihneď po použití pod studenou vodou a potom horúcou vodou s teplotou aspoň 60 stupňov. Vysoká teplota je potrebná na zničenie choroboplodných zárodkov.To platí najmä pre dosky, na ktorých sa krája mäso alebo ryby. Ak nechcete pri umývaní používať klasické saponáty, vydrhnite dosku hrubozrnnou soľou a potom umyte studenou a horúcou vodou.
Foto: Shutterstock
Patria do umývačky?
Niektoré dosky sa môžu bez problémov umývať aj v umývačke riadu. Patria medzi ne dosky na krájanie vyrobené z plastu a skla.Do umývačky však nikdy nedávajte drevené dosky. Veľké množstvo vody materiál poškodzuje a ten môže popraskať. Drevené dosky preto vždy čistite ručne a každé 3 - 4 týždne ich naolejujte, napríklad ľanovým (alebo iným) olejom, aby ste ich ochránili pred vlhkosťou.
Ako z dosky odstrániť zápach a zafarbenie?
Niekedy sa zápach z dosky nedá úplne odstrániť, napríklad po rybách, ale aj po cibuli. Existuje však jednoduchý trik – pomôže citrón. Jednoducho ho rozrežte a potrite dosku rozrezanou stranou. Citrón dokáže odstrániť aj škvrny. Nezabudnite však dosky z času na čas dôkladne vyčistiť dezinfekčným prostriedkom.Foto: Shutterstock
Niektoré potraviny, ako napríklad červená repa drevo aj plast sfarbujú a nejdú bežným spôsobom vyčistiť. Na obzvlášť odolné škvrny môžete použiť jedlú sódu.
Naplňte kuchynský drez alebo lavór trochou horúcej vody a vmiešajte do nej sódu bikarbónu. Dosku nechajte minimálne pol hodiny namočenú a potom ju dôkladne opláchnite.
Stačí používať jednu dosku?
Vo všeobecnosti je dobré používať v kuchyni dve alebo tri dosky podľa účelu - na chlieb, surovú zeleninu a mäso alebo ryby. Najlepšie je na určité veci používať vždy tú istú dosku na krájanie. Optimálne je, ak ich máte v rôznych farbách alebo z rôznych materiálov.Foto: Shutterstock
Na mäso a ryby by ste mali vždy používať samostatnú dosku na krájanie. Za žiadnych okolností by ste nemali používať dosku, ktorú ste predtým použili na krájanie surového mäsa, bez dôkladného umytia na surovú zeleninu alebo ovocie.
Diskusia k článku