
Foto: Shutterstock
Varenie
Nie každý druh zemiakov je vhodný na šalát. Aby sa zemiaky pri varení nerozvarili, treba používať zemiaky varného typu A. Sú pevné, dobre držia tvar a po uvarení sa dajú nakrájať na pekné úhľadné a rovnako veľké kúsky, nerozpadávajú sa a zo šalátu napokon nebude kaša. Varia sa v osolenej vode vcelku a neošúpané. Aby sa všetky uvarili rovnako, mali by byť približne rovnako veľké. Čas varenia je približne 25 minút, ale samozrejme, závisí to od ich veľkosti.
Foto: Shutterstock
Šúpanie
Po tom, čo uvarené zemiaky scedíme, treba ich ochladiť buď prúdom studenej vody alebo ich preliať studenou vodou – jednak, aby sa zastavil ich var a tiež pre lepšie šúpanie. Ďalším trikom na šúpanie je každý zemiak pred varením po obvode jemne nakrojiť a šúpať ich potom od tohto zákroja.Krájanie
Zemiaky možno nakrájať na kúsky alebo na kolieska. Ak ste perfekcionalista a chcete, aby boli všetky kolieska rovnako hrubé, tak ich môžete pretlačiť krájačom na vajíčka – na to treba však zemiaky, ktoré sa doň zmestia, takže cca veľkosti vajíčok.Príprava zálievky
Sladkokyslú zálievku je najlepšie pripraviť počas toho, ako sa zemiaky varia a zaliať ich ešte teplou hneď po nakrájaní. Klasicky sa pripravuje zvarením octu, cukru, trošky vody a cibule. Na kilogram zemiakov potrebujete 200 ml vody, 2 PL kryštálového cukru, 3 PL octu, soľ a menšiu cibuľu. Samozrejme, pomery sú otázkou chuti, niekto má rád kyslejšiu, niekto sladšiu zálievku.Triky s cibuľou
Nakrájanú cibuľu je dobré v zálievke chvíľu povariť, aby sa stratila jej štipľavosť. Komu štipľavosť nevadí, môže ju dať do šalátu aj surovú, nakrájanú nadrobno, to dodá šalátu sviežosť. Vhodnejšia ako klasická biela cibuľa je šalotka – je chuťovo jemnejšia a jej jemne fialová farba šalát oživí. Aby sa chute v šaláte prepojili, je najlepšie ho pripraviť niekoľko hodín alebo deň vopred.
Foto: Shutterstock




Diskusia k článku