Bez majonézy a predsa skvelý:
Tieto tipy vás naučia, ako pripraviť šmykľavý zemiakový šalát

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     5 minút čítania

Viedenský alebo aj šmykľavý, tak sa volá zemiakový šalát s cibuľou a sladkokyslou zálievkou. Ide o tradičnú prílohu, ktorá sa v mnohých rodinách pripravuje na vianočné sviatky namiesto toho majonézového. Ako ho urobiť tak, aby bol chuťovo vyladený a zemiaky neboli rozvarené ani tvrdé? Tu je niekoľko našich tipov.



Foto: Shutterstock

Varenie

Nie každý druh zemiakov je vhodný na šalát. Aby sa zemiaky pri varení nerozvarili, treba používať zemiaky varného typu A. Sú pevné, dobre držia tvar a po uvarení sa dajú nakrájať na pekné úhľadné a rovnako veľké kúsky, nerozpadávajú sa a zo šalátu napokon nebude kaša. Varia sa v osolenej vode vcelku a neošúpané. Aby sa všetky uvarili rovnako, mali by byť približne rovnako veľké. Čas varenia je približne 25 minút, ale samozrejme, závisí to od ich veľkosti.



Foto: Shutterstock

Šúpanie

Po tom, čo uvarené zemiaky scedíme, treba ich ochladiť buď prúdom studenej vody alebo ich preliať studenou vodou – jednak, aby sa zastavil ich var a tiež pre lepšie šúpanie. Ďalším trikom na šúpanie je každý zemiak pred varením po obvode jemne nakrojiť a šúpať ich potom od tohto zákroja.

Krájanie

Zemiaky možno nakrájať na kúsky alebo na kolieska. Ak ste perfekcionalista a chcete, aby boli všetky kolieska rovnako hrubé, tak ich môžete pretlačiť krájačom na vajíčka – na to treba však zemiaky, ktoré sa doň zmestia, takže cca veľkosti vajíčok.

Príprava zálievky

Sladkokyslú zálievku je najlepšie pripraviť počas toho, ako sa zemiaky varia a zaliať ich ešte teplou hneď po nakrájaní. Klasicky sa pripravuje zvarením octu, cukru, trošky vody a cibule. Na kilogram zemiakov potrebujete 200 ml vody, 2 PL kryštálového cukru, 3 PL octu, soľ a menšiu cibuľu. Samozrejme, pomery sú otázkou chuti, niekto má rád kyslejšiu, niekto sladšiu zálievku.

Triky s cibuľou

Nakrájanú cibuľu je dobré v zálievke chvíľu povariť, aby sa stratila jej štipľavosť. Komu štipľavosť nevadí, môže ju dať do šalátu aj surovú, nakrájanú nadrobno, to dodá šalátu sviežosť. Vhodnejšia ako klasická biela cibuľa je šalotka – je chuťovo jemnejšia a jej jemne fialová farba šalát oživí. Aby sa chute v šaláte prepojili, je najlepšie ho pripraviť niekoľko hodín alebo deň vopred.



Foto: Shutterstock

Ak sa niečo pokazí

Môže sa stať, že zálievka sa nevydarí tak, ako ste chceli – ak vám ušla ruka s octom a je príliš kyslá, pomôže pridať trochu vývaru, ak ste to prehnali so soľou, tak ju dodatočne prisladiť.

Niečo navyše

Keďže ide o prílohu, netreba šalátu robiť veľa, na osobu rátajte tak s cca 180 g zemiakov. Ak máte pocit, že šalát by mal byť vizuálne zaujímavejší, môžete ho okrem už spomínanej šalotky oživiť nadrobno nakrájanou pažítkou, petržlenovou vňaťou alebo nakrájanou reďkovkou – tie sa do šalátu pridávajú tesne pred podávaním. Vyskúšať môžete aj nakrájaný stonkový zeler, treba ho však dať len pár drobných kúskov.





ANKETA: Je podľa vás k rezňu lepší klasický zemiakový šalát ako iné prílohy?

72,2%



27,8%







Diskusia k článku










TOPlist