Foto: Pravda - Robert Hüttner
Fedor Malík
Bazu ľudia obchádzali, Paľo však každý „strapec“ obral, pretriedil a neporušené bobule zaváral s černicami. Bol to skvelý polotovar na prípravu bazovo-čokoládovej torty. Tú už robila jeho Lidka, skvelá kuchárka. Pripravovala ju vždy v adventnom čase.
Na tortu potrebovala pohár bazových plodov s černicami, 200 g polohrubej múky, 200 g práškového cukru, tabličku horkej čokolády, štvrtku masla, štyri vajcia, prášok do pečiva. Vajcia vymiešala s cukrom a postupne do misy pridávala rozpustené maslo s čokoládou. Až potom do masy pridala lesné a čierne ovocie a múku s práškom do pečiva. Na záver dala cesto do vymastenej tortovej formy a piekla ho slabú trištvrtehodinu. Torta sa podávala so šľahačkou a ruským čajom. Čo hrnček, to tri lyžice cukru.
Paľo i Lidka si to mohli dovoliť. V živote sa ich „cukrovka“ nedotkla...
Diskusia k článku