Fedor Malík:
Bazovo-čokoládová torta

Fedor Malík, 11. decembra 2012     2 minúty čítania

Paľo nemal ľahký život. V dubnickej zbrojovke sa po vojne vyučil za nástrojára a zostal tam i pracovať. Časy však boli zlé a komunisti striehli. Mladý kopaničiar sa zaplietol do politiky, odsúdili ho a odlifrovali do Jáchymova. Pretrpel tam takmer desať rokov.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Fedor Malík


Keď ho pustili, usadil sa v Modre. Pár rokov pracoval a potom so silne podlomeným zdravím odišiel do invalidného dôchodku. Časy sa ako-tak zrovnali a Paľo sa oddal svojej Lidke a modranskej prírode. Zbieral lesné plody, huby a doma ich spracovával. Na regáloch v špajzi svietili konzervy od výmyslusveta. Zavárané zemiakové rožteky, jahôdkové, černicové a malinové kompóty, kuriatka a václavky v octe, kompót z bazy čiernej.

Bazu ľudia obchádzali, Paľo však každý „strapec“ obral, pretriedil a neporušené bobule zaváral s černicami. Bol to skvelý polotovar na prípravu bazovo-čokoládovej torty. Tú už robila jeho Lidka, skvelá kuchárka. Pripravovala ju vždy v adventnom čase.

Na tortu potrebovala pohár bazových plodov s černicami, 200 g polohrubej múky, 200 g práškového cukru, tabličku horkej čokolády, štvrtku masla, štyri vajcia, prášok do pečiva. Vajcia vymiešala s cukrom a postupne do misy pridávala rozpustené maslo s čokoládou. Až potom do masy pridala lesné a čierne ovocie a múku s práškom do pečiva. Na záver dala cesto do vymastenej tortovej formy a piekla ho slabú trištvrtehodinu. Torta sa podávala so šľahačkou a ruským čajom. Čo hrnček, to tri lyžice cukru.

Paľo i Lidka si to mohli dovoliť. V živote sa ich „cukrovka“ nedotkla...



Diskusia k článku

kuchticka
Taketo bazove plody bych tiez rada oberala kebych mala kde . Ich vynikajice ucinky na nas organizmus !!!
turistka
U nás je množstvo bazových kríkov, každý rok zbieram kvety, dám sušiť na čaj, alebo robím bazový sirup. Keby som chcela urobiť takú dobrotu, ako pani Lidka, neviem natrafiť na veľké množstvo černíc, len tak akurát do úst.






 



TOPlist