Fedor Malík:
Apfelstrudel

Fedor Malík, 24. septembra 2024     2 minúty čítania

Pri chladiacom boxe supermarketu, ktorý kupujúcich presviedča o čerstvosti ich každodennej ponuky, som tentokrát nezaváhal. Neodolal. Ponúkali alpskú jablkovú štrúdľu.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

V exkluzívnom šesťsto gramovom balení, na zadnom obale s vytlačenou informáciou v estónčine, litovštine, slovenčine, maďarčine, chorváčtine. Išlo o výrobok z lístkového cesta, plnený zmesou jabĺk a hrozienok (56 %), ktorý bol pekársky ošetrený olejom, emulgátorom, mastnými kyselinami, soľou, cukrom, škrobom, dextrózou, pektínmi, škoricou a prírodnou gumou! Stačí?

Stačilo rozpáliť rúru na dvesto stupňov, potrieť hlbokozmrazenú štrúdľu maslom a po polhodine ste mali dobrotu na tanieri. Áno, dobrotu… skutočne chutila a nebolo jej čo vytknúť. Dokonca ani cenu, dal som za ňu necelé dve eurá…

O pár dní som na štrúdľu opäť dostal chuť. Kúpil som lístkové cesto slovenskej výroby a zaplatil som zaň práve toľko, ako za tú hotovú „apfelštrúdľu“. Pozbieral som na rúne vo vinici popadané jablká, očistil ich, nakrájal, pridal za hrsť černíc, zosušených hrozienok tramínu a dve-tri lyžice pomletého modrého maku (blue popy seeds). Ten bol pred pomletím termostabilizovaný.

Cesto s plnkou som zroloval, položil na papier na pečenie, jeho konce potrel vodou a pritlačil. Hotová štrúdľa predsa len chutila troch inak. Nebola tak vzhľadná ako tá alpská, ale v ústach sa rozplývala. Aj mojim vnukom sa akosi viac (po modransky povediac) „zamlúvala“. Napokon, veď sa zapíjala čerstvo vylisovanými jablkami, ktoré rastú na našej kamenici v Tégliku už dobré polstoročie...



Diskusia k článku

chorvatka
Hoci taka domaca strudla vyjde drahsie, ja som za a robim ju casto, lenze nie z listkového cesta; To nie je "echt" pravila moja babicka, co zila este za rakusko-uhorskej monarchie. A tak kupujem cesto "filo" a vsetko si pripravim sama : jablcka, hrozienka, maslo ba i orechy a prezle smazené na masle. Padne na to sice cele sobotné odpoludnie ! Ale ta echt strudla je nezamenitelna...






 



TOPlist