Foto: Shutterstock
Dresing na Caesar šalát
Slávny Caesar (Cézar) šalát sa pripravuje z listov rímskeho šalátu, opečeného kuracieho mäsa, hobliniek parmezánu a chrumkavých opečených krutónov. Samé osebe by samozrejme neboli žiadnou výnimočnou delikatesou, tú zo šalátu urobí až ten pravý dresing.Dresing na Caesar šalát tvorí žĺtok, olivový olej, worcesterská omáčka, sardelky (ančovičky), citrónová šťava, cesnak, soľ, korenie, dijonská horčica a strúhaný parmezán.
Z oleja a žĺtka sa vymieša v podstate majonézový základ, ktorý sa dochutí ostatnými zložkami. Pre uľahčenie, alebo ak máte rešpekt pred surovými vajíčkami, môžete ako základ použiť hotovú kúpenú majonézú.
Foto: Shutterstock
Ako pripraviť dresing na Ceasar šalát
V miske vyšľaháme 1 žĺtok, 2 lyžice citrónovej šťavy, pár kvapiek worcesterskej omáčky a necelú lyžičku dijonskej horčice. Postupne k zmesi po kvapkách pridávame olej (spolu asi ¼ hrnčeka) a zašľahávame, kým vznikne omáčka ako majonéza. Podľa potreby ju trochu zriedime vodou.Na doštičke alebo v mažiari rozdrvíme 3 sardelky nakladané v oleji, 1 veľký strúčik cesnaku a trochu soli. Vzniknutú hladkú pastu potom vmiešame do žĺtkového základu. Na záver do dresingu primiešame 3 lyžice najemno nastrúhaného parmezánu.
Dresing tisíc ostrovov
Tento dresing je známy z Ameriky a podáva sa k šalátom, k množstvu vyprážaných jedál, ale aj k burgerom. Základ tohto dresingu tvorí majonéza a paradajková zložka (najčastejšie kečup či paradajkový pretlak), prelisované vajce a kyslé uhorky.Foto: Shutterstock
Ako pripraviť dresing tisíc ostrovov
1 a ½ hrnčeka majonézy zmiešame s ½ hrnčeka kečupu, 1 lyžicou jablčného octu, 1 lyžicou najemno nasekanej cibule a 3 lyžicami najemno nasekaných kyslých uhoriek.Všetko spolu zmiešame a do zmesi ďalej pridáme cez sitko najemno prelisované uvarené vychladnuté vajce. Podľa chuti doplníme soľou a korením, prípadne aj mletým čili.
Klasický francúzsky dresing vinaigrette
Tento výraz odvodený od slova vinaigre (kyslý), presne vystihuje ako chutí. Je osviežujúco kyslý a ideálny na listové šaláty.Treba naň jeden diel kyslej zložky, tri diely oleja (olivového, repkového, slnečnicového...), horčicu, cukor alebo med, soľ a korenie. Do základu sa potom podľa chuti môžu pridať rôzne bylinky, jemná šalotka, cesnak...
Diskusia k článku