10 tipov ako na tekvicu:
Vyskladajte z nej celé menu vrátane dezertu

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     5 minút čítania

Ako tekvicu pripravovať a čo všetko sa z nej dá robiť, nám prezradil šéfkuchár Michal Škorec.



Foto: Shutterstock

1. Hokkaido či maslová?

Tekvíc je v našich obchodoch už naozaj veľa druhov, to, ktorú si vyberiete, závisí aj od toho, na čo ju chcete použiť. Veľmi populárna je momentálne oranžová tekvica hokkaido. M. Škorec však uprednostňuje na väčšinu jedál bielu maslovú tekvicu. Podľa neho má po tepelnej úprave krémovitejšiu konzistenciu a príjemnú sladkastú príchuť.

2. Šúpať či nešúpať?

To tiež závisí od toho, na čo tekvicu chcete použiť. Do polievky alebo do prívarku niekto tekvicu šúpe, niekto nie – závisí do toho, či vám prekážajú pevné časti, ktoré v nej zostanú aj po rozmixovaní.

Naopak, ak robíme pečenú tekvicu, tú je lepšie nakrájať na mesiačiky aj so šupkou. Tekvica sa najlepšie šúpe škrabkou, ak to nejde, tak ju treba obkrájať ostrým nožíkom.

3. Maslová na polievku a prívarok

Na polievky a prívarky používa šéfkuchár maslovú tekvicu. Najprv urobí základ, na oleji opraží cibuľu, pridá hnedý cukor a vínny ocot. Prevarí, čím vznikne sirup, a naň dá potom nakrájanú tekvicu. Dodá jej to lepšiu chuť a potom ju len dochutí podľa vlastných preferencií. Ak chcete dostať ovocnejšiu chuť, namiesto vínneho octu môžete použiť citrónovú šťavu.

4. Na ázijský spôsob

Ak chcete dodať tekvicovému prívarku ázijskú nôtu, urobíte základ ako na klasický prívarok, ale potom ho dochutíte kokosovým mliekom, zázvorom, karí korením a koriandrom. Ak k nemu pridáte upečenú červenú repu, máte výborné vegánske jedlo.

5. Hokkaido na pyré

Tekvica hokkaido je výborná na pyré. M. Škorec odporúča nedávať doň smotanu, ako sa to zvykne robiť, ale trochu olivového oleja. Je zdravší, ľahšie stráviteľnejší, pyré dodá krásnu konzistenciu, pretože dobre viaže tekutinu.

Ak mu chcete dať osobitnú príchuť, použite aj trochu hľuzovkového oleja alebo nejakého iného dochuteného oleja. Výborný je aj tekvicový olej, len tým, že je tmavozelený, pyré zmení farbu.



Foto: Shutterstock

6. Pečená tekvica – skvelá príloha

Pečená tekvica je výborná ako príloha a môžete ju piecť na niekoľko spôsobov – pridať rôzne bylinky, ale aj brusnice alebo hrozienka.

7. Pečená tekvica ešte raz – ako hlavné jedlo

Pečená tekvica môže byť aj výborným ľahším hlavným jedlom – ak k nej pridáme okrem byliniek aj orechy, a najmä syr – napríklad feta alebo halloumi.


8. Na kysnutý koláč

To, že tekvica sa pripravuje aj nasladko vo forme koláčov, je známe, ale môžete ňou nahradiť aj ovocie na kysnutom koláči. Stačí ju pokrájať na kúsky, takisto pokrájať na kúsky jablká, pridať brusnice a spolu s trochou vody udusiť. Potom len dať na kysnuté cesto.

9. Nemrazte ju

Ak máte prebytky tekvice, neviete, čo s ňou a chceli by ste ju napríklad nakrájať a zmraziť, v domácich podmienkach to nie je ten najlepší spôsob uchovávania. V bežných mrazničkách sa totiž suroviny mrazia pomaly a tekvica by potrebovala rýchle zmrazenie. Takže rozmrazená je potom ako blato.

10. Zavarte ju – naslano alebo nasladko

Oveľa lepším spôsobom je nakladanie tekvice - môžete ju naložiť do sladkokyslého nálevu alebo do slaného, niekto ju nakladá aj do oleja.

Tekvica je jedna z mála zelenín, ktoré sa dajú nakladať aj nasladko. Môžete ju zavariť napríklad s jablkami a brusnicami, alebo aj samotnú. Len namiesto vody a cukru ju zalejete ananásovým alebo pomarančovým džúsom a tak dáte sterilizovať. Takto naložená sa môže použiť ako ktorýkoľvek ovocný kompót.





ANKETA: Používate tekvicu aj do sladkého pečenia?

64,7%



35,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist