Magazín

Paradajky v konzerve: Celé, krájané, drvené, pasírované či pretlak, viete kedy ktoré použiť?

Paradajky v konzerve:
Celé, krájané, drvené, pasírované či pretlak, viete kedy ktoré použiť?

Konzervované paradajky sa oplatí mať vždy poruke. Sú lacné, skladné, dlho vydržia a dokážu zachrániť obed aj večeru.
4 minúty čítania

Teraz je najlepšia: Nátierky, šaláty, placky aj pagáče. 11 chutných nápadov, čo s jarnou cibuľkou

Teraz je najlepšia:
Nátierky, šaláty, placky aj pagáče. 11 chutných nápadov, čo s jarnou cibuľkou

Trhy ňou prekypujú, tak sa pozrite, kde všade môžete lahôdkovú cibuľku zakomponovať.
5 minút čítania

Zabudnutý klenot: Na špik kedysi naše babky nedali dopustiť. Dnes sa opäť vracia na výslnie. Je naozaj taký zdravý?

Zabudnutý klenot:
Na špik kedysi naše babky nedali dopustiť. Dnes sa opäť vracia na výslnie. Je naozaj taký zdravý?

Ešte donedávna sa hovädzí špik považoval za niečo, čo patrí len do vývaru našich starých mám....
5 minút čítania

Grilované všeličo

Fedor Malík:
Grilované všeličo

Štúdium chémie na STU Bratislava bolo náročné. Pri mnohých predmetoch som sa zapotil.
3 minúty čítania

Po víkende: Pondelková večera zo zvyškov uvarených zemiakov či kaše. Spravte si placky, fašírky alebo vyprážané chuťovky

Po víkende:
Pondelková večera zo zvyškov uvarených zemiakov či kaše. Spravte si placky, fašírky alebo vyprážané chuťovky

Zostalo vám z nedeľného menu už len pár uvarených zemiakov alebo niekoľko lyžíc kaše? Spravte z nich dnes večeru....
5 minút čítania

Kruhy II. svetovej vojny vo víne. Čo dal slovenskému vínu socializmus a čo roky po Novembri 1989?

O víne:
Kruhy II. svetovej vojny vo víne. Čo dal slovenskému vínu socializmus a čo roky po Novembri 1989?

Za víťazstvo si zaslúžiš šampanské. Pri porážke ho potrebuješ, povedal Napoleon, ktorý zažil najväčšie víťazstvá aj prehry. Osemdesiat rokov od konca...
11 minút čítania

Pochutnáte si: 13x nedeľný obed z bravčového stehna. Na prírodno, s omáčkou, aj ako obrátené rezne

Pochutnáte si:
13x nedeľný obed z bravčového stehna. Na prírodno, s omáčkou, aj ako obrátené rezne

Ak máte dnes doma nachystaný kus bravčového stehna, ale žiadnu inšpiráciu, z týchto receptov si určite vyberiete.
6 minút čítania

Zelená bohyňa: Kultový dresing a osviežujúci šalát plný chuti. Toto budete velebiť celé leto

Zelená bohyňa:
Kultový dresing a osviežujúci šalát plný chuti. Toto budete velebiť celé leto

Vo svete je Green Goddess pojmom a je načase tento klenot predstaviť aj svojej kuchyni.
3 minúty čítania

Slovenské víno ako prvá voľba. Poznáme jeho Ambasádora roka

O víne:
Slovenské víno ako prvá voľba. Poznáme jeho Ambasádora roka

Vinári vyhlásili medzi someliermi súťaž Ambasádor slovenského vína. Prihlásilo sa do nej 40 mužov a žien. Víťaza spoznáme 30. mája. "Ak...
8 minút čítania

TOP rebríčky: Obľúbené jedlá, jednoduché koláče aj sviatočné zákusky. Varte a pečte podľa najlepších receptov uplynulého mesiaca

TOP rebríčky:
Obľúbené jedlá, jednoduché koláče aj sviatočné zákusky. Varte a pečte podľa najlepších receptov uplynulého mesiaca

Ak neviete, čo urobiť rodine na obed, aký dezert ponúknuť ku káve alebo čím prekvapiť oslávenca, dnes to vyriešite....
14 minút čítania

Vyhnite sa im: 7 najčastejších chýb, ktoré ľudia robia pri grilovaní

Vyhnite sa im:
7 najčastejších chýb, ktoré ľudia robia pri grilovaní

Ugrilovať mäso tak, aby bolo chutné a šťavnaté, vyžaduje trochu praxe a skúseností. A niektoré veci by ste pri tom určite robiť...
5 minút čítania

Vinum Nobile: víno môže dať krajine viac a očariť svetových expertov. Nadišiel čas premeniť medaily na komerčný úspech

O víne:
Vinum Nobile: víno môže dať krajine viac a očariť svetových expertov. Nadišiel čas premeniť medaily na komerčný úspech

Jar čo jar prichádzajú zo sveta optimistické správy o úspechoch slovenských vinárov na najprestížnejších zahraničných výstavách. K výborným reprezentantom patrí aj Vinum Nobile Winery,...
13 minút čítania

Čistý pôžitok: 14 spôsobov, ako si vychutnať čerstvé jahody. Tieto nepečené dobroty vám nedajú spať

Čistý pôžitok:
14 spôsobov, ako si vychutnať čerstvé jahody. Tieto nepečené dobroty vám nedajú spať

Skôr než začnete zavárať, džemovať a vypekať, doprajte si jahody v ich najlepšej podobe....
5 minút čítania

Znie tak exoticky: Labneh je lacný a nahradí aj maslo či majonézu. Takto jednoducho si ho vyrobíte aj doma

Znie tak exoticky:
Labneh je lacný a nahradí aj maslo či majonézu. Takto jednoducho si ho vyrobíte aj doma

Vyskúšajte krémový syr zo stečeného jogurtu pochádzajúci z krajín Blízkeho východu. Je neskutočne univerzálny.
5 minút čítania

PRÍLOHA VARECHA 23/2025: Grilujeme s pôžitkom

PRÍLOHA VARECHA 23/2025:
Grilujeme s pôžitkom

Varecha s receptami na grilovačku z portálu Varecha. sk vychádza ako príloha denníka Pravda v piatok 6. júna.
3 minúty čítania

Čo generácia, to nový pohľad na víno. Napríklad aj na víno bez alkoholu

O víne:
Čo generácia, to nový pohľad na víno. Napríklad aj na víno bez alkoholu

Zdá sa, že víno vo svojom vývoji dospelo na jednu z mnohých križovatiek, ktorá rozhodne o jeho ďalšom osude. Odpoveď na otázku...
15 minút čítania

Slovenské, aj od Taliana: 13x variabilné lasagne. Spravte si ich na mieru, alebo jednoducho z toho, čo máte práve v chladničke

Slovenské, aj od Taliana:
13x variabilné lasagne. Spravte si ich na mieru, alebo jednoducho z toho, čo máte práve v chladničke

Ich základom sú cestovinové plátky, ale s čím ich budete vrstviť, je už na vás. Možností, ako urobiť lasagne sú totiž...
6 minút čítania

Nenápadná, ale dôležitá: Čo nechýba tým najlepším ovocným koláčom? Chrumkavá posýpka. A takto bude dokonalá

Nenápadná, ale dôležitá:
Čo nechýba tým najlepším ovocným koláčom? Chrumkavá posýpka. A takto bude dokonalá

Správna posýpka dodá chrumkavý a sladký kontrast k šťavnatému kyslému ovociu. A preto im to spolu tak perfektne ladí.
5 minút čítania

Slovensko - malá krajina krásnych vín. V konkurencii najlepších vín predávaných v Japonsku vyhral Pinot Noir z produkcie Mrva&Stanko

O víne:
Slovensko - malá krajina krásnych vín. V konkurencii najlepších vín predávaných v Japonsku vyhral Pinot Noir z produkcie Mrva&Stanko

V apríli podnikol vinár Vladimír Mrva vínne turné po Japonsku. Na Expo v Osake 2025 a potom v Tokiu slovenské vína Japoncov nadchli...
16 minút čítania

Zelená radosť: Čerstvý hrášok je tu! 10 jedál, v ktorých vám bude určite chutiť

Zelená radosť:
Čerstvý hrášok je tu! 10 jedál, v ktorých vám bude určite chutiť

Na trhu sa už usmievajú hráškové struky....
5 minút čítania

Kde sa dobre najesť: Sú slovenské reštaurácie svetové? Slávny bedeker tvrdí, že áno

Kde sa dobre najesť:
Sú slovenské reštaurácie svetové? Slávny bedeker tvrdí, že áno

Renomovaný gastronomický sprievodca reštauráciami vyhodnotil najlepšie reštaurácie u nás. Ktoré to sú?
4 minúty čítania

Značku Hubert pozná celé Slovensko. Ako sa víno stalo strojom času a národným pokladom?

O víne:
Značku Hubert pozná celé Slovensko. Ako sa víno stalo strojom času a národným pokladom?

Hubert, šumivé víno pamätajúce rozkvet aj úpadok Rakúsko-Uhorska, staršie ako Československo a jeden zo symbolov súčasného Slovenska, oslavuje 200-ročnicu....
16 minút čítania

Sladký obed: 12 receptov na tvarohové knedličky. Aj s tipom, ako ich robí herečka Hana Gregorová

Sladký obed:
12 receptov na tvarohové knedličky. Aj s tipom, ako ich robí herečka Hana Gregorová

Plnené ovocím, džemom alebo úplne jednoducho len posypané opraženou strúhankou a preliate maslom....
5 minút čítania

Tajomný názov, jednoduchá príprava: Máte radi vyprážané jedlá? Potom skúste tempuru, to nadýchané cestíčko vás dostane

Tajomný názov, jednoduchá príprava:
Máte radi vyprážané jedlá? Potom skúste tempuru, to nadýchané cestíčko vás dostane

Urobte namiesto klasického trojobalu cestíčko, ktoré preslávilo Japonsko po celom svete....
5 minút čítania

Tekvicové hrantíky s mletým mäsom

Fedor Malík:
Tekvicové hrantíky s mletým mäsom

Narodil som sa v Bratislave, som však roduverný Modran....
2 minúty čítania