Rôzne

Zmena názoru na neoblúbené jedlo :)

pumaamravec - fotkapumaamravec, 24. augusta 2011

Ahojte:)
Moja kamarátka odmalička neznáša špenát lebo mala naňho zlé
spomenieky z detstva keď ju nútili nasilu ho jesť, vtedy mala 6
rokov. Teraz po 14 rokoch ho jedla a ani o tom nevedela:D Pripravila
som jej zapečené cestoviny so spenatom podla @evusik - a. Veľmi
jej chutili a ani nevedela, že to čo je je spenat:D Vtedy povedala
nieco v tom zmysle, že vlastne kazde ovocie, zelenina ci ina surovina
moze chutit dobre pokial je spravne pripravena, co si o tomto
myslite vy? :) A mate nejake jedlo na ktore mate zle spomienky a
neznasate ho? :) Ja napriklad nelubim mrkvu a cokolvek kde je
mrkva, aj ked po reakcii tejto mojej kamaratky uvazujem ze si ju
nejak pripravim podla receptov z Varechy lebo su tu naozaj dobry
kuchari a mozno by tento moj nazor zmenili:)

@zareaguj


Diskusia k téme

bozulka
Aj ja som toho presvedčenia že keď určité jedlo podáme v správnom čase ,pri určitej príležitosti naša chuť akoby sa našla.Neznášala som olivy lebo som si predstavila niečo iné než skutočne chutili,neznášala som morské produkty.Prišiel ten správny okamih a naraz som zistila o aké fantastické chute som sa ochudobňovala.Je veľmi dôležité aby sme si nepovedali "nikdy viac" a možno aj po rokoch ochutnať,tak ako sa to stalo mne a našla som niečo úžasné !!!
Tiež som sa presvedčila o tom,že skoro všetko so všetkým sa dá spojiť a vznikajú fantastické jedlá a pochúťky.Chce to iba jedno jediné - stratiť predsudky a hladať tie správne chute!!!
angelheart
No, ja mám tiež "traumu zo školskej jedálne" - špenát, ale myslím, že už mi ostane :( Jedla som ho po rokoch, raz, potom znovu, ale ... nie, nešlo to, vraj bol dobrý, každému chutil, okrem mňa. Možno o pár rokov. Uvidím. Tekvicový prívarok mi tiež nechutil a dnes ho jem v pohode :) Treba skúšať, niekedy sa chute zmenia, niekedy nie
zvoncek
Ako dieťa som mala rada všetky zeleninové prívarky, medziiným aj klasiku: špenát, volské oko, varené zemiaky., jediný prívarok, ktorý mi nechutil, bol tekvicový (tekvica sa vtedy strúhala na osobitnom strúhadle vo forme cca 10-15 cm rezancov) pre mňa zvláštnou sladko-kyslatou chuťou. Odkedy sa objavili patizony, cukiny , cukety a rôzne
iné typy tekvíc a ich rôzne prípravy (pečenie., vysm´ážanie, plnené zapekané atĎ., konzumujem ju veľmi často, ale nie vo forme prívarku.
K tomu, že treba všetko vyskúšať, to platí len pre nealgerikov!!!!
U potravinovej alergie vekom sa rozširuje škála látok, na ktoré je
organizmus alergicky, niekedy ju spôsobí aj nezvyčajná kombinácia látok, na ktoré ste neboli alergický.
Zastávam názor, že pre organizmus je najvhodnejšie to, čo sa bežne pestuje v našom regióne. Čím som staršia, tým viac som si na dovolenkách musela dávať pozor . no a teraz v rámci globalizácie,
ani v obchode nie si ste istý, či na etikete uvedené Sklovensko
nie je len miesto zabalenia daného výrobku.
evusik
u mňa je to klasicky špenát... ešte ako mladá mamička z dvoma deťmi som špenát do úst nedala, ale je pravda, že som ho robila klasicky zo zemiakovou kašou a vajíčkom... dodnes toto jedlo nezjem, napriek tomu som sa naučila špenát jesť ale až keď som objavila že špenát sa dá pripravovať aj inak... a hlavne milujem čerstvý doma dopestovaný špenát....
voľakedy by som napríklad nezjedla hríbovú omáčku pretože na pohľad to pripomína... no ako keby to už raz prešlo tráviacim traktom :-) ale teraz ju zjem bez problémov....
čo som nemala a ani nemám rada a ani to nezjem je šalátová omáčka a pajšle :-(
arasidka
Ja som môjho zaťka naučila jesť špenát, doma ho dopestovai, a všetku úrodu predali na trhu. A takisto ani kečup nemal rád. Dnes špenát miluje a kečupy aj sám varí. Špenát som v školskej jedálni nemala rada, bola to len taká dochutená zelená žbrnda. Ale môj špenát robím podľa receptu mojej starej mamy, a moji hclapi ho majú veľmi radi. Tým zázrakom, ktorí dopĺňa chuť špenátu, sú rožky namočené v mlieku a na jemno pretlačené , keď sa už špenát dovára. A potom - pred pár rokmi som sa veľmi zľakla, že čo robím, lebo miesto mletého korenia, ktorého trošku pridávam, som tam nasypala mletú rascu a trošku mi z nej "ubehlo". A to rozhodlo o tom, že inak ho už ani nepripravujem, dotalo to dobrú chuť. Okrem pečiv pridávm dostatočné množstvo vajec, dobre premiešam a nezabudnem ani na cesnak. U nás doma k tomu majú chlapi najradšej obyčajné halušky - trhance a keď k ním prilejem voňavý špenát silne "mramorovej vzorky", a k tomu volské oko, nezostane nič, zmamlasia mi to celé len taká radosť.
3sandra3
špenát?.... nič úžasnejšieho nie je,,, mňa ho naučila variť moja sestra, resp. mi dala naň dobrý recept a ten špenát je fakt delikatesa... inak ani nemám žiadne jedlo, ktoré by som nemala rada,,, ja zjem všetko
julica
Ja som nemala rada rajčiny, to ešte ako dieťa. Dnes bez nich z trhu či z obchodu neodídem. Rovnako sviečková... no bolo to pre mňa hrozné fuj. Teraz si ju síce v reštaurácii neobjednám, ale zjem. U nás doma sa vždy zo všetkého cedila cibuľa, v cudzej kuchyni sme ju všetci okrem maminky vyhŕňali na kraj taniera, teraz ju milujem. Jediné, čo nezjem, sú dolky. Trauma ostala :)
evanaaa
Jedna takáto diskusia na zmenu chutí počas rokov tu bola, škoda, že sa nedá vyhľadať ako recepty, stačilo by ju obnoviť a písať do nej ďalšie komentáre.
alena45
nezjem plnenú papriku, vadí mi, keď je napísaná aj na jedálnom lístku, raz som skoro zomrela, neviem čo sa stalo, nikomu nebolo zle, len mne, sama som ju robila, s chuťou zjedla a potom...
Všetko ostatné zjem, aj keď nemusím - rajčinovú polievku, lečo - tie paprikové slížiky, brrr. Krásne to voní, varím to druhým a veľmi chutne, ale ja si dám radšej praženicu.
babi
Špenát u nás je veľmi oblúbený ale je pravda, že ho treba vedieť "urobiť" inak nemá chuť.
Čo ale od čias školskej družiny nemôžem ani vidieť a už to tak aj ostane sú plúcka na smotane .
babav
Vsetko by sme "vraj" v zivote mali ochutnat aspon raz a potom ,
ak nam nechutilo,uz nemusime...Poznam par jedincov ...
stacilo im iba pozriet na pripravene jedlo,ktore pred tym nikdy nechutnali .... odmietli ochutnat s vyrokom ,"ze take nelubia" .
Ja som ochutnala drzkovu polievku iba raz , uz nemusim ;-)
megginr
ja som nemala rada zeler... zo salatov som ho vyberala, mamine som hovorila, nech ho do polievky nedava a potom som skusila recept na kremovu zelerovu polievku od @Zirafninka1 a zeler mozem :)) a ako spomina @babav , drzkova sa mi dlho hnusila, potom som ju raz ochutnala... ale viac ju uz neochutnam ;)
verka1
ja čo do dnes nejem je paradajková polievka. Už som to tu písala, smrdí mi, ako zápach zo Steinovho pivovaru. A tekvicu dnes zbožňujem, aj keď som ju ako dieťa odmietala jesť. Špenát jem od malička. Myslím, že veľa závisí od zvyklostí rodiny.
frezia68
Viem,že nemám rada všetky morské potvory a nikdy som ich nejedla,napr.ustrice...už len tá predstava!Vie mi niekto vysvetliť dôvod odporu k neznámemu,neochutnanému?Na sviatky kapra niekedy ( radšej rezeň )málokedy pstruha v kolektíve zjem,kyslé a udenáče občas aj kúpim,ale mrazené,kde sa váhy zníži o tretinu-nejaké filety a pod.vôbec.More je dobré na plávanie :-)))
stefanm
Asi záleží aj na tom ako jedlo pomenujeme.Keď bola dcéra malá ,prechladla a keď prišla babička hneď zahlásila "Dajce jej jušku (šťava z kyslej kapusty) s cesnakom"!!!!No a bolo . Ani Barbi nepomohla . Nevypila!! A keď som jej potom ponúkol to isté a povedal,že je to "kapustový džúsik" hneď to bolo v nej . No a špenát bol u nás odjakživa "kivi prívarok" a jeme ho všetci :)
matata1
Ja mám tiež traumu zo školskej jedálne: podobne ako @babi - pľúcka na smotane (pripomínali mi slimáky). Po rokoch som pľúcka jedla keď ich mamina varila pre starkú. Boli podusené na cibuľke, červenej paprike. Ďalším zatratencom je držková polievka. Keď som začrela do taniera, a na lyžicu sa mi namotali riadne "pacale", iba ma striaslo a dojedla som. Bŕŕŕ. Tiež som ich jedla v Čechách na spôsob gulášku s knedľou, dali sa, ale doma ich variť iste nebudem. A do tretice je to biela mlieková polievka s mrkvou (taká sladkastá) a s ryžou (na slano). Už len som videla tú kožku na vrchu, a viete čo nasledovalo...Toto určite nikdy viac neochutnám!!!
klobaskadomaca
Ja nemám rada mak v akejkoľvek podobe, ani ho neochutnám, mne je odporná jeho farba a vôňa, brrrrrrrrr
hubata
Ježišíííí ... ja nie som normálna, ja zjem všetko!
martaan
Tiež som nemala rada špenát a teraz ho milujem. Je však pravda, že mi chutí čerstvý, listový a nie ten zmrazený a rozmixovaný. Tiež som neznášala bryndzové halušky a teraz si ich musím dať vždy, keď prídem domov, na Slovensko. Jedinú vec, ktorú som z detstva neprekonala sú dukátové buchtičky, ryžový nákyp alebo žemľovka. To nemôžem ani vidieť:)
marianne69
..grenadir,v skolskej jedalni som ho nemohla ani citit,ale doma sa idem za nim utlct...
marianne69
...ale podobne ako @martaan doteraz nezjem tri jedla a to: dukatove buchticky,ryzovy nakyp a zemlovku,radsej som hladna alebo si dam chleba s maslom,ale doma to moje osadenstvo mi miluje..
zzdravo
ja zase nemozem zemiakovu kasu, to ma naucili v skolke. Uz viem, ze je to jedle, ale pre mna je to posledna moznost, nie prirodzena volba. A este nemozem salatovu polievku od mojej mamky a to sa asi nezmeni.
Spenatovu polievku od mojej mamky ale lubim, to je pre mna jedna z najlepsich polievok na svete. musim sa ju naucit.