Zdravá výživa

Žihľava v nápoji

cucorka - bez fotkycucorka, 22. apríla 2017

Ahojte varecháčky, vie mi niekto povedať, keď rozmixujem čisté č e r s t v é listy žihľavy s vodou (nesparené horúcou vodou), nebude to pŕhliť v ústach, žalúdku....? Lebo všade píšu, že zdravý žihľavový nápoj = rozmixovať čerstvé listy s vodou.

@zareaguj


Diskusia k téme

mitzy
Cucorka nemám s tým skúsenosť. Zaliata horúcou vodou nepŕhli. Zaliata vlažnou trošku pŕhliť na podnebí asi bude. Jeme občas nasekanú v bielom jogurte a jemnulilinko pŕhli. V žalúdku nie. Vyskúšaj zaliať vlažnou, odpi si a keď ti nepôjde, zalej horúcou, nechaj vychladnúť a schuti sa napi ;)
gabriele
Zihlava je uzasna rastlina...mimoriadne lieciva...a takto na jar aj velmi jemna...mam s nou dlhorocne skusenosti...v napoji urcite neprhli...akurat sa vytvori pri mixovani riadna pena...necham ju trochu postat tak 15-20 minut...a pijeme scedenu...zvysok mozes pouzit do omacky, polievky, plnky atd.
-mozes pridat pri mixovani aj par listkov pupavy, skorocelu kopijoviteho alebo vacsieho, listky fialky
jozka2
Vela som o nej citala a vsade bolo preliat alebo zaparit horucou vodou,zihlave to neuskodi a teba nebude palit.Zihlavu pouzivam vsade,este aj do polievok kuracej ci hov. pridavam tak potajme aby deti nevedeli,ked nevidia tak nekomentuju.Robim ako spenat ci s vajickom,alebo pridavam do roznych smoothy, atd.mam ju na zahradke ako cennu bylinku donesenu az z Ukrajiny.
marikaa
Už tretí rok si robím (aj pre kolegynky) jarnú očistnú kúru - 2 týždne. Na jar mladučkú žihľavu rozmixujem so studenou vodou a ráno nalačno to pijeme (lepšie povedané vyjedáme lyžičkou). Okrem iného účinky badáme aj na kvalite vlasov. Tak možno to stojí za pokus.
mitzy
musím vyskúšať i ja takto rozmixovanú :)
torticka
Tento mesiac zihlava neprhli. ( toto sa hovori kazdy mesiac, ma to byt sranda). ked ja mam humor rada.
majho
Ahoj dávaj pozor, ja som robil žihľavovú očistu a skončil som s kolikou a otráveným žalúdkom. Zomleli sme mladú žihľavu, vznikol taký žabý sliz, a malo sa to užívať jedna lyžica denne na lačno. No a ja samozrejme som popri rom pil žihľavové čaje a sem-tam asi 3xdenne som si ešte nejakú tú lyžicu hodil do seba. Za tri dni kŕče a ešte aj lyžička čaju zo mňa šla prúdom (nie ústami). Zachránil ma Hylak :) Rozhodne opatrne!
haji
@Majho (3.5.2017 09:44)
Všeho s mírou, dobrého /i zlého/. Mám vyzkoušenou otravu, či jak to nazvat, z odvaru z petržlenového koreňa. Chtěla jsem být "rychle zdravá". Dost dlouho jsem se potýkala s následky na kůži, nepříjemná zkušenost, ale natrvalo zapamatovaná. Takže míra! Ne Míra - tedy Miroslav - ale míra množství a četnosti. Moc přírodního materiálu je někdy člověkem podceněna a pak se dějí věci. Zdravý selský rozum a poslouchat signály svého těla. Doporučení a návody k užívání bylinek a rostlin nepodceňuji. Každé tělo je originál a co jednomu vyhovuje, mé tělo nemusí přijímat. I to je zkušenost. Nepřenositelná. Přeji krásné nejen májové dny @Majho !
1x violin
paces
Horuca alebo studena voda, to je jedno. Zihlava pod mikroskopom vyzera ako mimozemsky les. Z listov trcia palicky, na ktorych je perletova gulicka. Ta gulicja je v skutocnosti velka asi ako spic spendlika a ta palicka ma cca pol milimetra a hrubku stotinu milimetra. Palicka sluzi na prepichnutie pokozky, gulicka je prhliva latka. Takze staci zihlavu osprchovat a vytriast vodu. Spolu s vodou odidu aj prhlive latky. Robim to tak uz roky.