Varenie

Židovská kuchyňa

afataga - fotkaafataga, 2. januára 2015

Zaujímajú ma perličky z rôznych kuchýň, tak napr. som sa dozvedela, že židia nesmú jesť bravčové ani konské mäso a dokonca ani jesetera, zaujímavé, koho to zaujíma, viac tu:
 kehilazilina.sk/viewpage.php?page_id=13,...
alebo tu: www.kankan.sk/clanok/recepty/zidovska-kuchyna/21395,...
alebo aj tu: server.sk/zaujimavosti/interesante/zidovske-sviat...
atd...

@zareaguj


Diskusia k téme

cesminaz
To ze zidia nesmu jest bravcove,to som vedela uz davno :-) ..ale o konskom mase a jeseterovi nie.
viera1
A kávu so šľahačkou (aj smotanovú zmrzlinu) si môžeš dať až šesť hodín (!) po zjedení mäsa.Mäso a mlieko (smotana,maslo) sa nekombinujú.Problém majú s morkou,lebo v predpisoch zo 16.storočia sa o tom nepíše,tak si nie sú istí,či môžu.
jozka2
Su zidia striktni a su, ktori veria,ale tieto veci nedodrziavaju.Presne ako ine nabozenstva.Poznam aj muslimov,ktori striktne dodrziavaju post a ktori benevolentne a to dokonca v tej istej rodine.
havino
@afataga , s dovolením rodinného priateľa, aby raz a navždy bolo jasno o jeho ozajstnom židovskom pôvode pridávam ilustračne jeho meno
p. Arieh Klein - מר אריה קליין
Čestný občan mesta Žilina - Freeman of the City of Žilina, ktorého tak rada počúvam o ich zvyklostiach, ktorého každý žid v ich obci by mal poznať, tak len krútim hlavou nad tým že pred pár minútami som sa dočítala o virtuálnom echt židovi, ako chváli recept na bravčové mäso, ked echt žid, tak echt, by mal dodržiavať a nie ,,echt chváliť recept na bravčovinu, no ale ked je to ,,echt VIRTUÁLNY priateľ, tak aj ,,echt virtuálne chváli aj to čo nejedol, alebo by nemal jesť :-)
pusta1
ako vidím, zapojilo sa veľa povolaných znalcov židovskej kultúry, ktorí si prečítali niečo niekde , avšak o judaizme nemajú ani len "páru" o židovskej kuchyni, len si tu pritakávajú o sto - šesťsto :-)))
aj žid môže jesť bravčové za určitých okolností, dokonca podľa ich prísnych pravidiel.
môj priateľ určite nie je len virtuálny, ako sa tu istá pani domnieva a chcela by, aby to tak bolo, je to len jej zbožné želanie :-)))))
tieto veľmi prísne pravidlá o tom, čo smú alebo nesmú židia konzumovať, isteže platia vo všeobecnosti a dodržiavajú sa.
lenže na celom svete ich takto prísne dodržiava len už malá skupina
židov, a to výhradne len ortodoxní židia. "echt žid" neznamená to isté ako ortodoxný žid
väčšina židov už dávno nie, a konzumujú aj iné jedlá, hoci v oveľa menšej miere ako nežidia, ak je niekto uznávaný židovský šéfkuchár , to ešte neznamená, že pozná a varí len výlučne tradičnú či ortodoxnú kuchyňu. práve naopak - varí rôzne svetové kuchyne i tú našu a dobrý šéfkuchár aj ochutná rôzne kuchyne a má rád dobré jedlo aj iných kuchýň.
v tradičnej židovskej kuchyni sú aj "diskutované" zvieratá ako napr. králik, morka a iné, niektoré skupiny židov ich dokonca konzumujú.
na židovské sviatky židia prísne dodržiava tradičnú židovskú kuchyňu a židovské sviatky, židovské zvyky a tradície.
prečo by nesmel pochváliť jedlo hoci aj z bravčového, ak ochutnal????
kto z vás mu to zakáže :-)))
to vás tak strašne žerie???
len uvediem na SVK a uznávaného svetoznámeho profesora a neurológa
Univ. Prof. MUDr. Pavel Traubner PhD,
ktorý je čestným predsedom Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR a nepohrdne dobrým jedlom, ktoré nie je "echt" židovské :-)))
predpokladám, že ma teraz za môj príspevok zožeriete a roznesiete na kopytách, ako je už vašim milým tradičným zvykom.
pusta1
to je ale náhodička, Pán Profesor. MUdr. Pavel Traubner je už niekoľko desaťročí môj osobný priateľ :-)))
mohol by ste mu dať aspoň jeho tituly, ktoré mu právom patria, to je základná slušnosť.
1x pusta1
rulik
tu nech ktokoľvek otvorí tému o niečom zaujímavom skončí to o osočovaní pusty, tá keby povedala, že biele je biele tak kritici budú tvrdiť, že to nemyslí úprimne a niečo za tým budú hľadať
pusta1
@2michal , to, čo ja napíšem, nie sú práve osobné veci, môjho priateľa spomínam už roky pod svojimi receptami, tak isto on sa ku mne priznal verejne tu na vareche presne 16. marca 2014, čiže toto nie je žiadne tajomstvo. a budú do nepríčetnosti o tom špiritizovať í istí, pravda, s jasným zámerom :-)
čo uvádzajú je schválne vymyslené a prekrútené, popridávané medzi sebou z agentúry Jedna Pani Povedala, to už je iná káva, k tomu sa nemienim vyjadrovať, len toľko, že každý jeden nový nick na vareche som"zaručene" ja :-)
netajím sa tým, kto je môj najlepší priateľ, som na neho veľmi pyšná!!!
nie som jediná na vareche, kto spomína svojho manžela, chlapa či priateľa, nevšimla som si, že by to niekomu vadilo.
v tom je ten zásadný rozdiel :-)
ps. priatelím sa s viacerými významnými židmi, dokonca so svetoznámymi rabínmi, nevidím na tom nič zlého, práve naopak!
pusta1
@2michal , ja zo svojho súkromia nič nevynášam, môžeš si tým byť naprosto istý :-)
napísala som, komu na tom záleží až chorobne, stále tým istým.
nie je to žiadna moja pýcha, to je ich dotieravosť a špinavosť ...
1x pusta1
tatranocka
@rulik načo sa zapája do debaty z tábora "oni" ?Nevydržala s nervami? Potrebuje poučovať? Mne osobne je to jedno,či má skutočných alebo virtuálnych priateľov,na jej komentároch presne vidno,ktorý nick je jej a keďže má zoznam nežiadúcich osôb,nie je pre ňu problém ignorovať ich debaty.V debate ju nikto nespomenul.
pusta1
pardon, nie je vyhradené nikým, kto sa smie či nesmie zapájať do diskusie, či áno? a kým??? :-)))))
1x pusta1
tatranocka
...pozri, neodpovedám na invektívy istých varecháčov, viac spraviť nemôžem :-)))... (vaša reakcia na kritiku pod vašimi receptami)
Prečo sa toho nedržíte? BTW.vaša odpoveď ma nezaujíma - poznám ju.
rulik
@tatranocka čítaj poriadne, akonáhle pridala komentár, tak ju marcel83 hneď poslal zapáliť si a už to začalo len o jej komente, Vám niektorým musí oriadne ležať v žalúdku, dobre že obdobie inkvizície skončilo
2x safran a amia
marcel83
@rulik presne ako pise @tatranocka. Pani to nevydrzala s nervami, musela reagovat, preto som ju poslal si zapalit.

@pusta , ono my tych spolocnych priatelov mame viacej, ako si myslite... Tituly som mu nedal. Je to priatel a predsa sa na navsteve nebudeme castovat titulmi. By the way. Vy preco ten svoj neuvadzate?
pusta1
ctený pane,ale no DDDDDD
svoj titul uvádzam len tam, kde je to potrebné.
o tom vašom priateľstve s pánom profesorom a s mojimi priateľmi vôbec silne pochybujem, vlastne tomu vôbec neverím. DDDDD
a to napriek tomu, že pán profesor pochádza z Hlohovca. pokiaľ ide o to uvádzanie titulov, na verejnosti mu ho vždy dám, lebo raz mu to patrí a to aj napriek tomu, že si tykáme a priatelíme sa osobne spolu tých viac ako slušných 40 rr, toľko vy nemáte ani zdaleka :-)))))
považujem to len za váš lokalpatriotizmus, viem veľmi dobre, že pán profesor pochádza z Hlohovca :-)

pusta1
ctený pane, mne je úplne jedno, čo vy rozprávate :)))))
ak si myslíte, že vám okrem vašich tu veria aj ostatní, veľmi sa mýlite.
vedia o vás svoje aj tí, čo zo strachu či zo slušnosti mlčia:-)
povedala som, čo som musela, vy, vaša skupina a ostatné ma vôbec, ale vôbec nezaujíma, ani nevzrušuje :-)
2x pusta1 a amia
babidka
O Boze , za co nas ostatnych Varechacov tresces ? To uz naozaj nemoze byt ziadna diskusia ani nic aby stale tie iste osoby nenastupili a dookola , dookola, dookola ....o tom istom ?? Akukolvek temu ktokolvek na Vareche zacne - vzdy sa najde dovod aby sa "ryplo" a uz nastupuje reakcia a ta vyvola dalsiu a dalsiu . Jednoducho su ludia , ktori musia byt stale na javisku a hrat divadlo ? A prosim vas nevyhovarajte sa ze "to zacal on , ona" ako deti v skolke . Vidim stale tie iste nicky , stale rovnake poznamky v rovnakom duchu .Mne je jedno kto je kto -ani vzdelanie neurobi z primitiva inteligenta . Ci uz sa bude ohanat titulmi , povolanim , akoze - mudrostou , vekom , vyzorom , priatelmi , "zasluhami" , udajnou oblubenostou ci neoblubenostou , clenstvom vo fiktivych "klikach" ci kluboch ....cimkolvek . Poniektori si urobili z Varechy akysi sukromny klub a nedaju pokoj ostatnym . My "ostatni" ktori sa nezucastnujeme tychto malichernych a v podstate velmi stupidnych "debatnych kruzkov" sme uz celkom vyluceni z normalneho , slusneho a niekedy /miulost??/velmi zaujmaveho prostredia . Sme doslova nuteni iba k dvom veciam : ignorovat vsetky diskusie , zazitky ci komentare k receptom .....alebo nenavstevovat Varechu . Zatial robim iba to prve a VZDY si naozaj dobre rozmyslim komu sa vobec " odvazim pridat komentar k receptu ci diskusii " . Zaujimavych receptov je tu pre mna este vzdy dost .Aj milych ludi . Ale dokedy?????
Ved @afataga nam iba s dobrym umyslom ponukla link o zaujimavostiach zidovskej kuchyne .Nic viac . Nic menej . Tato diskusia ju asi velmi nepotesi...
huck
Važené spoločenstvo varechačov a sympatizerov - čo keby sme sa predsa len vratili k na samučký štart tohoto (nového) roku a pridržiavali sa tomu, žo sme slubili v prvom rade sebe a svojim blízkym ... Budme pozitivni, ked nemožeme pomôct, tak neodmahajme. Nedavajme rady nasilu, nechcime byt nadludia, tým že cielene neargumentovano ponižujeme spoludiskutujucich... Na konci koncov, každý má pravo na svoju pravdu, aka kolvek ona bola- jeho je! .. či sa mu neskôr (práve tá jeho) obije o hlavu je už potom len a len na ňom... A este k dobre myslenej téme .. Mala som to šťastie, že som celé detstvo prežila v priamom susedstve krásnej , nezabudnutelnej židovskej rodiny ... Mali 3 deti , mojich vrstovnikov a logické je, že sme ako deti raz sedeli za stolom a chutnali jedla mojej mamy a v zápätí sme sa napchavali deliciami tety Magdy. Viem toho o ich kuchyni, priprave jedál a zvykoch dosť, ale si nikdy nedovolim nastupovat ako expert... Prave naopak stále je sa čo učiť... Ved nie nahodou máme ako dar len jedni ústa a pár (2) očí a pár (2) uší.
huck
Ospravedlňujem sa pre hrubé gramatické chyby v mojom komente (pridržiavali sa toho, ...jedny ústa,... akákoľvek...neargumentovane..) A o dlžňoch, mäkčeňoch ani nehovorim. No myslím, že podstatu som predsa len trafila.
pusta1
áno, v Ilave sa narodil, to je pravda, inak detstvo a časť mladosti prežil v Hlohovci, ak chcete byť tak veľmi presná :-)))
1x pusta1
marcel83
Detstvo určite nie. V HC žil krátko...

Inak som nevedel, že spravil štúdiu o sone založenom na Dopplerovom jave. Pravdupovediac, som ani nevedel, že sono tento jav využíva.
jozefj
Pani Pusta, ste múdra a rozhľadená žena.Prosím už nereagujte na tých neskoro-pubertalných tvorov.
jozefj
Pre mňa reagujte ,treba si ale uvedomiť že všetko ma svoje hranice.
aandulka
Ľudia dobrí, to čo robíte???!!! Dajte do všetkého čo robíte troška lásky a zhovievavosti a svet bude krajší a lepší. Všetko len to najlepšie v Novom roku prajem všetkým varecháčom. S úctou Aandulka.
pusta1
@jozefj , jasneže z google a netu vedia všetci viac, ako ja priamo od neho, čo som s ním v osobnom priateľstve už vyše 4 desaťročí :-)))
tak nech sa pretekajú, kto vie nájsť na nete viac :--)))))
dakujem za tvoje komentáre.
1x pusta1
pusta1
ctený pane, vy tak rád kopírujete, tak skopírujte ten jeho vami vymyslený mail DDDDD
1x pusta1
marcel83
Ine som ani necakal. Ked Vam dojdu argumenty, zasekne sa Vam klavesa D. Dal som Vam sem to, co napisal. Klamete ako vzdy, mam dokaz a to mi staci. Len to som si chcel overit.
pusta1
ctený pane, napísať môžete, čo len chcete :-)
tak dajte sem jeho mail :-)))
pre vaše info, nikdy sme s pánom profesorom neboli na žiadnej spoločnej konferencii.
my dvaja sme s pánom profesorom osobní priatelia, nie vymyslení, ako vy klamate DDDDD
2x pusta1 a sons
pusta1
ctený pán, nedáte, lebo ho nemáte :-)
bez obáv, ja ho určite mám, nemám ho dnes, ale už dávno, nielen to,ale aj telefonne číslo, ktoré nie je verejné :-)
prestaňte si vymýšľať o vašom priateľstve s ním, však som vám už povedala, že ide len o váš lokalpatriotizmus.
žiadne priateľstvo medzi vami neexistuje...
uvedomte si jeho vek a váš vek :-)))
a už netárajte!!!
však sa mi naozaj zadrhne D na klávesnici, čo sa tu smejem na vás :)
1x pusta1
marcel83
Tak mu, prosim, zavolajte a spytajte sa, kedy ste sa to naposledy videli. Evidentne to mate popletene. Asi uz dlho zijete zatvorena v byte a nevychadzate von. Potom stracate pojem o case...
pusta1
ctený pane, neodbočujte : - )))
jednoducho ste klamal!
neodvádzajte pozornosť inam, lebo zase si vymýšľate, čo iné vám aj zostáva DDDDD
1x pusta1
margaretka28
@pusta1 , prečo sa nedržíš témy diskusie ? Ked niekto pod tvojim receptom píše niečo iné ako chválospevy na tvoj recept, tak sa ti to nepáči, tak načo tu rozoberáš to, čo aj tak nikoho nezaujíma ? Povedala si, že na istých ludí už nereaguješ, tak potom nechápem, o čo ti tu vlastne ide ? Problém bude asi v tom, že takmer nik nechváli tvoj posledný recept a ty si tak rada stredobod pozornosti, tak sa musíš pretrčat inde. Chováš sa ako ti to kedy vyhovuje ! Len si uvedom, že málokto je na tvoje výlevy zvedavý !
pusta1
ctený pane,
to ja som pochopila naprosto, že klamete vy a nemáte iného východiska. už vám neodpoviem, keby ste čo napísal.
keby ste mal, tak by ste rád prepísal. nepoznáte ani jeho štylizáciu a formuláciu, preto nepíšete ani len jediné slovíčko z vymysleného mailu
vami.
tárate v kuse, ako obyčajne :- )
1x pusta1
evanaaa
No, konečne - múdrejší ustúpi......alebo....? Nech je vzduch čistejší....
marcel83
A ze kto tu rad kopiruje... Hned v prvom mate napisane (prisl.), (ces.)... No nic, klamete, to som si overil a obetoval vela casu. Viac nepotrebujem. Bezi na Nove Forrest. Vyzera, ze je na tom lepsie, ako Vy... Pekny vecer.
amelie
@marcel , je to vykanie v korektnej slovenčine, v málo jazykoch sa tento zvyšok duálu zachoval, môžeme byť na to pyšní:-) to, čo sa objavuje v médiách, je paškvil, kedysi nás v redakcii jazykovedný ústav riadne "buzeroval" (nespisovné:-)))
marcel83
Jaj. A ja som mal za spravne: Mn.c.: Mali ste byt. J.c.: Mal/a ste byt. Vdaka za upozornenie. ;)
methi
@amelie presne na toto nas nasa pani ucitelka upozornovala pred pisanim zaverecnej maturitnej skusky zo slovenciny. Dodnes si to pamatam :)
paploska
bože, som rada, že nie som židovka :-) a môžem čo chcem, a tiež ma teší, že sa nezapájam do tohto bahna....
brambora
@marcel83 zmier sa s tym, ze nik iny nemoze poznat ziadnu znamu osobnost len ista pani... to je nemyslitelne... aj keby ste boli rovno susedia. ;) to tu radsej ani nespomeniem, ze Kalinak a Lipsic boli mojimi sefmi c.2 a triasla som si s nimi rukou na vianocnom vecierku a prehodila par slov. ;)
kuchticka
@babidka !!! vsetkych prstov na rukach I nohach davam nahor:-))
Dakujem ti za komem=ntar s ktorym suhlasim na entu%.
@methi vdaka za Olympic - taktiez vyborne riesenie ako sa nezucastnit tejto jalovej diskuzie.