Varenie

Zhorkli mi orechy

glascat - fotkaglascat, 19. decembra 2012

Ahoj všetci.... Zhorkli mi uložené orechy. Dá sa s nimi ešte niečo
robiť, okrem nasypania sýkorkám do kŕmidla? Ďakujem za všetky
rady...

@zareaguj


Diskusia k téme

evusik
keď sa to isté stalo pred rokmi aj mne, plakala som od ľútosti - dva veľké poháre plné orechov mi zhorkli - odvtedy dávam vylúskané orechy do mrazáku... práve včera mi manžel vylúskal plnú bedničku orechov, niečo som minula na vianočné pečenie, niečo ešte miniem a ostatné išlo do mrazáku, má to svoje výhody - odoberiem si len toľko koľko potrebujem a dajú sa takmer okamžite použiť... už nikdy viac nechem riskovať :-)
babav
Mne nezhorkli ,ale zosadloveli...snazila som sa ich zachranit susenim v rure ,ale nepomohlo ani to ,tak mali hostinu moje susedky vevericky ...aspon nevysli na skodu ;-) .Odteraz ich budem mrazit...vdaka za dobru radu @evusik !
glascat
Hm.... myslela som si, že už budú nepoužiteľné.... len som mala takú maličkú nádej.... nuž čo, nabudúce budem múdrejšia. Ďakujem za rady a prajem všetkým krásne Vianoce :o)
evusik
@babav máš pravdu, ten správny výraz je asi zosadloveli, slovenčinári by nám dali :-( pretože také orechy smrdia po sadle-masti a majú odpornú chuť a nič sa s nimi už nedá robiť....
nám už po dva roky orechy zmrzli ale od svatky som tohto roku dostala plnú bedničku krásnych orechov, tenká škrupinka, veľké zdravé jadrá... tak ma potešila ako keby mi dala najkrajší darček, už som sa totiž bála, že ani štedrák tohto roku nebude :-)
evanaaa
A ako dlho vydržia takto zmrazené? Ja som tiež mala v mrazničke, teraz som ich vytiahla a zistila som, že zmraziť som ich dala ešte asi v roku 2008, ani sa mi veriť nechcelo. Ale neviem čo s nimi, majú akúsi pachuť, bojím sa ich používať. A mám plno orechov ešte nevylúskaných, nebude lepšie nechať ich tak, poraďte mi. A ďakujem.
martan
Pokiaľ sú tie orechy horké len jemne, možno pomôže namočenie na 4-5 hod. do kvalitnej vody (ideál je pí-voda). Ak budú i potom horké, sýkorky ich určite ocenia. Ja si orechy pred jedením vždy namáčam. Sú potom ľahšie stráviteľné a stačí ich na zahnanie hladu menej :-)
evusik
@evanaaa no štyri roky je veru dlhá doba :-) hlavne ak si ich mala len v sáčku... ja si ich dávam do plastovej dózy, ale mne vydržia len jednu sezónu aj keby som ich mala 10kg...
ela77
@evusik , píšeš, že dávaš vylúskané orechy do mrazáku. Ja to robím tak tiež, ale dávala som aj do krabice od mlieka trvanlivého , ale pomleté. Teraz som objavila jednu zabudnutú v mrazáku na spodu a mám obavu, či sú použiteľné. Necítia tou ako píšete sadlinou (tak sa vravievalo ľudovo, zosadloveli). Neviem tiež či ich môžem použiť, lebo akosi si nepamätám, či nie sú náhodou od vlaňajška, lebo takto som odkladala aj jahodovú dreň a stále som si myslela, že je to práve ona,Len pri prataní a dopĺňaní mrazáku som zistila, že to sú mleté orechy.
verus49
ak si mala zomleté orechy v mrazáku ,nasyp ich na plech a daj ale
na 2-3min.do vyhriatej rúry.Oni sa trošku prešušia a budú vynikajúce.
evanaaa
No, @evusik , asi ich vyhodím, čo už. Toľko som si ich šetrila a tak dopadli. Ale našťastie mám dosť, ani neminiem, ako som už spomínala a nechám ich radšej také nevylúpané, hádam vydržia dlhšie aj voľne uložené.
45678
@glascat nemusíš celkom zúfať, zhorknuté staré orechy môžeš ešte zachrániť, namoč ich do studenej vody a každé 2-3 hod vodu vylej a daj novú, čistú, orechy zbavíš horkosti a zostanú ako nové, z ktorých sa dá ľahko oddeliť šupka. nechaj voľne vysušiť na sitku a potom daj do rúry, alebo na panvicu dosušiť:-)
Vyskúšaj s menším množstvom, verím že dáš vedieť ako to dopadlo .-)
Ak sa orechy zlojovatelia..to je výraz :-) vyskúšajte namočiť do nízkotučného mlieka, alebo cmaru na jednu noc a potom dajte do čistej vody, malo by to tiež fungovať...
glascat
Ďakujem za radu, @45678 , ale prišla trochu neskoro.... sýkorky si už pochutili :o) Hádam im to padlo na úžitok po dnešnej zľadovatelej dažďovej noci... Prajem krásny zvyšok sviatkov...
tanjas
Mne orechy kúpila kamarátka 3 kg na Vianoce, že sú horké zistila som že sú horké až pred použitím. Mám ich odložené v 3 l sklených flašiach a neviem , ako ich využiť . poraďte mi prosím čo s nimi. Vopred ďakujem.