Varenie

Žerbo rezy - rozpadávajú sa

daniela15 - fotkadaniela15, 20. marca 2020

Verím, že mi niekto poradí. Žerbo rezy sú naše obľúbené. Aj včera som ich piekla - makové so slivkovým lekvárom. A zase sa mi
"rozpadávali". Pri príprave som dobre popritláčala každé cesto, samozrejme aj vrchné. Dnes krájam a znova sa vrchný diel
oddeľuje. Výborné sú, len mi nedržia pokope. :-( Aj vám sa to stáva, či má niekto dobrý nápad, ako tomu zabrániť? Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
Nestalo sa mi to
Napada ma, ci cesto a plnka neboli moc suche
Lebo normalne sa plnka vsiakne do cesta a tym to spoji
Ae skúsenosť s tým nemám, iba rozmýšľam
tomeska
Ak natrieš najskor lekvár a posypeš makom, tak sa ti to určite zvrchu neprilepí, lebo mak trochu vyschne. Tak skús mak a lekvár zmiešat. (nerobila som , len uvažujem). Aj orechy majú niekedy tento problém. Asi to potrebuje nechat odležat aspon do druhého dna. A čo tak nejakú mriežku , aby cesto mohlo dýchat ,a zatažit nou celý zákusok. ( nie velmi tažkú,aby si z toho nakoniec nemala placku).
daniela15
@smejkad (21.3.2020 18:22) Máme radi tento koláč práve preto, že nie je suchý, len to rozpadávanie ma mrzí.

daniela15
@tomeska (21.3.2020 20:35) Presne tak to robím, najprv slivkový lekvár, potom mak zmiešaný s práškovým cukrom. Zmiešané by to už asi nebolo ok. Aj nad tým zaťažením som kedysi uvažovala, ale bála som sa práve toho, že koláčik je nadýchaný a ja z neho urobím placku. :-)

tomeska
A urobit z neho obrátený koláč aspon než vychladne___??? možno by si ten neposlušný mak dal povedat. ( píšem bez makcenov, lebo by mi to neprešlo do varechy, asi mám inú klávesnicu ako som sa kedysi dočítala, CZ ) aj si mi narobila chute na ten mak. hahaha.
lianka
@ Daniela 15.Ja zvyknem pokvapkať s kyslou smotanou tie orechy a to s mašlovačkou. Keď je moc hustá tak ju rozrobím trošku s mliekom, aby sa to dalo pofŕkať a nebolo to moc suché skús. Ja tak robím aj záviny, aj štrúdlu. a nerozpadajú sa.
magduska95
Prv na plat dat dobru vyrstvu dzemu na to zmiesanu zmes maku s pras. cukrom a potom dve polievkove lyzice oleja poliat rovnomerne na makovu zmes skuste to takto zarucene to funguje.