Varenie

Zemiakovy privarok z omackou

elaia - fotkaelaia, 11. októbra 2012

cavte..poprosim o radu,dievcata v skolke zvykavali jest na obed zemiakovy privarok z omackou.bola hustejsia a z maskom.a ja neviem nikde najst recept na tu omacku,spomeniete si niektora z vas?dakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

radulienka
@elaia , úplne jednoduché, uvríš si zemiaky v šupke, ošúpeš ich a nakrájaš podľa tvojho vkusu, na kolieska alebo na kocky alebo na malé osminky. V panvici si rozpustíš maslo, môže sa dať aj olej, ale masielko je chutnejšie, oheň nesmie byť silný, aby sa to neprepálilo, pridať múku a osmažiť ako zásmažku do ružova, zaliať mliekom alebo vodou, dobre rozmiešať, aby sa neurobili hrudky a nakoniec možno pridať buď sladku alebo kyslú smotanu, ako kto má rád. Samozrejme osoliť, prípadne pridať vegetu, ja nedávam a potom do toho dať už nakrájané zemiaky, dobre rozmiešať a kto má rád, si môže pridať aj bylinky či iné koreniny, napr. kôpor, bobkový list, biele korenie, saturejku, majorán či iné. Ja pridávam trochu mletej rasce, ale nasypem to hneď na suché nakrájané zemiačky, ktoré aj trochu posolím a poprehadzujem než ich dám do omáčky. Mám túto omáčku veľmi rada a môže sa robiť nielen zo zemiakmi, ale aj s inými prídavkami, napr. uvarenou fazuľou, hríbami, kalerábom, mrkvičkou, zelerom, hráškom a inými. Prajem veľa úspechov pri varení...
elaia
lenze tu omacku neviem..zemiakovy privarok som si uz tu odkukala..:).ale ako urobit tu omacku,aby bola ako bola v skolke
elaia
neviem ci je z maska ci z pecienky...
rulik
najjednoduchšie by bolo spýtať sa priamo v škôlke a je po starostiach
evanaaa
Ja nechápem - zemiakový prívarok a ešte aj omáčku k tomu? Veď ten prívarok by mal byť zemiaková omáčka a je viacej spôsobov ako ho uvariť. Samotný prívarok - stačí očistené a nakrájené zemiaky povariť v troche vody aj s bobkovým listom, jednou malou cibuľkou v celku a s pár zrnkami korenia, keď zmäknú, priliať v mlieku rozhabarkovanú múku a smotanu ( sladkú+kyslú zmiešať) a povariť, samozrejme, ochutiť -solou korením, atď. Zrnká korenia a bobk. list vybrať.
Druhá verzia je - cibuľku pokrájanú nadrobno osmažiť na masti, pridať mletú papriku, pokrájané zemiaky a dusiť domäkka ( bez bobk. listu a zrniečok korenia), vody len trochu a potom zátrepku tak ako v predošlom prípade. K obom spôsobom sa na šťave podusí mäso, a s tým sa omáčky , najmä tá prvá je.
rulik
myslím si, že tá omáčka bude nejaké kúsky mäsa alebo pečene ako vo vlastnej šťave,niečo dusené možno na menšie kúsky nakrájané(len dúfam, že to nebude nejaká konzerva),to by tak odpovedalo na prívarok miesto volského oka trochu nejakého perkaltíka?
vretienko263
..urob zemiakový prívarok zvlášť a mäsko na paprike zvlásť.. na tanier naber za naberačku prívarku a na to za 1, alebo 2 PL mäska s omáčkou.. podávame s chlebíkom.. takto sa to podáva v škôlke, škole..
mata3636
zemiaky na kyslo a na to bravčový perkelt, asi to máš na mysli, @elaia. ale najlepšie by bolo opýtať sa priamo v škôlke, ako ti tu už bolo poradené
elaia
dakujem za rady,ale kedze byvame daleko od svk,tak sa nemozem ist spytat pani kucharok a dievky ma doma vzdy buzeruju,ze si prosia ten privarok z maskom,ktory jedli v skolke..
evanaaa
@elaia , skús, ako ti radí aj @vretienko263 , alebo ja, možno to nebude ono, ale zemiakový prívarok ( omáčka) s mäskom na šťave by sa im tiež pozdával. Ak nie, hľadaj ďalej.
hubata
Určite v škôlke uvarili zemiaky pokrájané na kocky v osolenej vode, pridali bobkový list a voňavé korenie. Zvlášť sa urobí zápražka na oleji, pridá troška cesnaku, popraží - a to je tá vôňa škôlky v zemiakovej omáčke. Precedí sa do omáčky, prevarí aby bola hustejšia.
K tomu sa dávalo varené mäsko z hovädzej polievky, podusené na cibuľke s pridaním červenej papriky a trošky korenia. Dusí sa len chvíľu - veď je to mäso varené.
K tomu mäkký chlebík.
Pije sa Karotela a po obede BB puding s malinovou šťavou ozdobený čerešňou.

Tak si ja pamätám škôlkovú zemiakovú omáčku.....

jaroslava31
Moje deti chceli, aby som im urobila vajíčkovú zapraženú polievku, ale takú, ako im varia v družine. Po niekoľkých pokusoch, ktoré sa vraj nepodobali na polievku v školskej jedálni, mi môj malý syn poradil..
,,Mami, uvar to tak, ako keby sa ti nechcelo.,,
.