Rôzne

Zemiakove placky.

trencanka - bez fotkytrencanka, 19. septembra 2012

Milí Varecháči, neviem upiecť dobré zemiakové placky. Mám ich vysušené, suché. Zrejme ich dlho pečiem na panvici, dám málo oleja. Pečiete na masti? Chcela by som mať také dobré, ako moja starká už veľmi dávno robila. V zemiakoch nie je problém, máme výborné svoje zemiaky. Tak ako na to? ďakujem vám.

@zareaguj


Diskusia k téme

turistka
@tren čanka, voľakedy po upečení sa nedávali na savý papier, len sa dali trošku stiecť z masti, teraz z oleja a šup na tanier, nestačili sa piecť, bolo hneď po nich, no a daj trošku viac oleja, / nielen tak trošku, aby si mala len natretý palacinkár, ako sa to robí pri palacinkách/, prajem Ti tie najlepšie chrumkavé okraje. A ktomu dobrý lipový čaj- najmä cez zimu.
radulienka
@trencanka , ja ani múku nedávam, dávam za veľkú hrsť ovsených vločiek, aby sa voda vpila a potom sú pekne mäkkučké vnútri a chrumkavé zvonku, každý má svoj trik...
izabella929
@tren čanka, mala som jednu vynikajúcu susedku, staršia pani, ktorá tu v u nás bola veľmi bohatá sedliacka pani..kým ešte žila, naučila ma robiť zemiakové placky a ja ich robím stále tak a sú hebké a úžasne chutné...do nastrúhaných zemiakov, pridala soľ,cesnak pokrájaný na drobné kocky, mleté korenie , 2 lyžice hladkej múky a ,,pohár pitnej vody,, úplne mi plávali v oleji, tak boli lahučké...vyložila som ich na servítku, ztiekli z oleja a paráda...teraz ich robievam na teflonovej panvici na malom množstve masti, ale nie je to ono...presda len tá stará kuchyňa mala svoje čaro..kto ich u mňa jedol, každý chválil, že sú úžasne krehké a lahučké...ak vyskúšaš, daj vedieť...)
kopretina
izabella, prosím, prosím, nešlo by přidat recept? moc moc děkuji.
evanaaa
@tren čanka, neviem, či myslíš tým vysušením to, že sú chrumkavé a ak ich chytíš za okraj, neohnú sa. ja mám radšej také chrumkavé, tvrdkasté a nie mäkké a ľahúčke, to nie je omeleta......jasné, že nie zasa veľa múky, ale trochu škrobu z tých zemiakov. A dobré je do nich pridať vopred opraženú nadrobno krájanú cibuľku, skúšaj, ktoré sa ti z ponúkaných rád zapáčia. A v oleji mi neplávajú pri vyprážaní, tak neviem.....
izabella929
@kopretina , však som ho napísala...zemiaky postrúhať, pridať štipku soľ,mleté korenie,cesnak pokrájaný na drobné kocočky, 2lyžice hladkej múky a 1-2 dl. pitnej vody...vyprážať na bravčovej masti...potom dať na servítku, odsať prebytočnú masť...nič iné nedávam...sú vynikajúce.-)
frezia68
Postrúhané zemiaky majú tekutinu,tak odoberiem,ale škrob nechám.Pridám aj majoránku a jedno vajíčko,pečiem na teflonke na trocha masti a sú chrumkavé a občas vylepším na drobné kocky nakrájanou pikantnou klobásou......ale ste mi narobili chute!
klaura
dobré chrumkavé placky asi tú masť (olej) potrebujú ... keď robím na teflónovej panvici s minimom oleja ... nie je to skrátka ono ...
trencanka
Vsak to, ked robim na teflonovej s minimom oleja, nie je to ono! Dnes som teda skusala, este bez vasich vzacnych rad. Nedala som muku, dala som trochu ovsenych vlociek,vajicko,majoran, cesnak. Chutovo dobre, len som ich urobila asi moc tenke, boli niektore skoro ako palacinka. No, zajtra bude druhy pokus, kupila som domacu bravcovu mast, urobim na tom, pridam muku a oprazenu cibulku.
Stale mam na jazyku chut tych placiek od babky. Ona davala aj posekanu petrzlenu vnat a hovorila plackam haruľa. Ako mestske dieta som prisla po 2 tyzdnoch prazdnin od babky pribrata ako sudok.Domace mlieko, smotanka, haruľa, langose...boze, to boli casy. A lesne jahody so sladkou hustou smotanou !!!
kopretina
Izabell moc děkuji. Ještě mi poradila kamarádka místo mléka přidat pivo a místo mouky strouhanku, ale zkusím ještě vodu, ňam, už se na ně těším. Jo a přidávám ještě majoránku - sušenou.
tetuska
mne sa moje placky vždy vydaria, pečiem ich na oleji, zahustím troška múkou, počula som od kamarátky, že ona tam dáva troška strúhanky a sú chrunkavejšie, neviem, neskúšala som... najlepšie sú zemiakovo-cuketové....
maminka1
ja poznam 2 varianty placiek... tu prvu od mamy/ pecu sa v oleji su mensie nadychanejsie a chrumkave a tie druhe su od svokry ktore su tenke velkost ako panvica na minime oleja...mama tiez davala do zemiakov trocha vody ked boli suchsie zemiaky alebo chcela mat viacej cesta+ cesnak cibula sol pepervajicko a hladka muka...a itie druhe bolo to iste cesto ale bez vody s 1 lyzickou hladkej muky a drvenej majoranky...
kvoli mm a drobcovi robim tie od svokry su menej mastne ale nie su vobec suche alebo zeby mali vysusene okraje...
ono je aj rozdiel ako tie zemiaky suchate...normalne ich sucham na malych stvorcovych otvoroch / skoro vzdy si tam porezem palce / ale minule som skusala struhat na struhadle na syr alebo mrkvu...no cesto nebolo ono ;-)
jeka
ja som robila s múkou,ale boli tvrdé tak som začala robiť so strúhankou(zemiaky ostávajú také riedšie),dám tri vajička podľa toh okoľko sa mi chcelo nastrúhať zemiakov(aby bolo viacej),kávovu lyžičku jedlej sódy,cesnák,bazalku,no podľa chuti našich jedákov ,a pečiem na obyčajnej panvici na oleji alebo na panvici na volské oká,,a naši starkí sa ich nevedia odjesť.okraje sú chrumkavé a bandurčeníky sú ľahko straviteľné.
trencanka
Dnes druhy pokus a vyborny! Dala som zemiaky, sol, majoran, cesnak, hladku muku. Odobrala som trochu vody zo zemiakov, pridala som zakysanku a premiesala. Vynikajuce. Prisla som na to, ze bez muky sa robit nedaju. Nabuduce vyskusam struhanku.
izabella929
@jarunka , práve voda ich urobí takými ľahkými , teda cesto nie je tvrdé a husté, ale ich odľahčuje...vyskúšaj a uvidíš, že mám pravdu...
izabella929
@maminka1 , čubrica je korenie pôvodom z Bulharska...je to bylinkové korenie, v ktorm prevláda úžasná vôňa saturejky...a používam ho tam, kde sa má pridávať majoránka...krásne prevonia cesto a je veľmi chutné...)
aankaa
ja robím tiež tak ako Izabella,ale ešte pridávam menšiu nastrúhanú cibulu a majoránku...a niekedy aj trošku rasce a vegety pre malú zmenu...sú ozaj vynikajúce....:-)))
izabella929
@trencanka ,ešte ma napadlo ti napísať, že moje cesto na haruľu je presne také, ako na palacinky...riedke, vtedy sú placky také krehunké, že aj ked ich vypečieš na tenko, budú jemné a nebudú tvrdé...
izabella929
@aankaa , to je vec chute,,,každý z nás má rád niečo iné...ja mám rada jednoduché, také, ako sa voľakedy piekli, keď bol svet omnoho chudobnejší , než dnes...iba zemiaky,soľ,2 lyžice hl.múky a pohár vody...fajnotka, dnes som ich robila a teraz som robila toliarovité...malé okrúhle..