Rôzne

Zdrobneninky....

garanco - fotkagaranco, 16. februára 2013

... ako sa Vám pozdávajú zdrobneninky v názve receptov:
pečienočky, polievočka, chlebík, koláčik, tortička, kuracinka, mäsko, zeleninka .... a mnoho ďalších.
Niekedy sa zdrobneniny hodia, ale keď ich máme každý deň v prehľade receptov, zdá sa mi toho priveľa (veď aj môj nadpis Vám pripadá určite smiešne, je to tiež zdrobnenina od slova zdrobnenina). Aký máte na to názor Vy?

@zareaguj


Diskusia k téme

evusik
zdrobneniny sú nato aby sa používali... ale vážení, odtálto - potálto....
elixir
Mne sa v rozumnej miere zdajú ok... Do názvu podľa mňa nepatria, ale v texte keď sú občas, mi nevadia, pokiaľ to nie je už typu: fazuľôčku si namočkáme do vodičky... :) Však mne sa práve na Slovenčine páči, že nemusíme stále v texte dookola opakovať tú istú formu slova, ale dá sa aj trochu pozmeniť.
eldina
asi si čítal môj koment ku hráškovej polievke pre začiatočníkov..:) mne to píli uši, priznávam ... ked sa tak hovorí dospelý dospelému, je to minimálne dementno infantilné..:).
radost
môj názor:
kedže ja všade hľadám radosť-mne nevadia zdrobneliny...pravopisné chyby...ani mne nevyhovujúce recepty...ani....:-))
hubata
a mne je to jedno, nech si píše autor čo chce pod svoj recept - aj zdrobnelinky......
babidka
Mne nevadia zdrobneliny ked ich nie je privela . Ja mam tiez dva recepty so zdrobnelinou v nazve - ale kedze to boli miniverzie povodnych "velkych "receptov , tak sa tam vlastne celkom hodili .
Viete ake mile , doslova krasne pripadaju nase zdrobneliny cudzincom ? Nas zat je cudzinec a vzdy ked mu povieme nejaku zdrobnelinu , tak sa tym nadchyna a stale si to opakuje aby to nezabudol . A veruze tie zdrobneliny aj pouziva - zemiaciky , masko , kolaciky , babka , dedko...Vzdy svojim priatelom vysvetluje , ze to nie je iba take obycajne ze "maly zemiak" :-) Je to "zemiacik" a to ma viacej vyznamov ... Ale ako vravi @evusik -odtial-potial :-))))
denyany
ak ich nie je v krátkom texte priveľa, ani ich neregistrujem.
levandula
zdrobneniny do gastronomie podla mna nepatria, v recepte potom moze dojst k omylu, lebo nebudeme vediet, co vlastne mal autor na mysli. napriklad: hrach -hrasok, paprika - papricka(cili) , mrkva - mrkvicka (baby karotka), cibula - cibulka (mlada zelena). prikladov je vela, takze som za to , aby sa zdrobneninz pouzivali tam, kde maju, naco su urcene. V osobnom zivote vyjadruju citovy vztah, ale to je uz o niecom inom a nie o receptoch a vareche
kuchticka
Konecne je to tu a som rada. :-)))))
Vzdy sa mi zdalo, ze na Slovensku su vsetci varechaci - alebo i vsetci obyvatelia? - akoby stale patrili do materskej skolky. Prislo mi to vzdy smiesne ked som citala: kolaciky, polievocka, chlebiky atd.
Nechcela som nic namietat z urcitych dovodov, ved nie som kritik a nechcela som nikoho urazit.
alena45
@kuchti čka, súhlasím, pripadá mi to ako nejaký nechutný afekt dospelých ľudí. No vidno to aj pri televíznom varení - okamžite prepínam. A slovo "mňamka" a dokonca v niektorých názvoch receptov - to je najhoršie slovo, čo tu môžem denne vidieť.
Aj @levandula má pravdu
marianne
... uz zacina vadit vsetko...ja nevidim nic afektovane na tom,ked napise niekto namiesto chleba- chlebik.Samozrejme musi to mat mieru,nie sme v materskej skolke,ale az taka tragedia to nie je..Kto chce nech pouziva,ma to zafixovane ci uz pri malych detoch,napr:mlade mamicky,zdrobnuju pri detoch,vy ste to nerobili?netvrdim,ze ta treba s nim rozpravat infantilne,zdrobneniny su vlastne detom......to je posledne co mi tu vadi...
marianne
idem ja veru prepisat to moje spaldove pecivko na pecivo,az oci nekole...
marianne
a co napriklad z receptami,ktore su uz tak napisane v kucharskych knihach alebo casopisov napr:kokosove kolieska,mam napisat kolesa? alebo piskotove kolaciky,mam napisat kolace?ked som ten nazov prebrala? ved vela zdrobnenin je priamo v receptoch uz tak oznacenych..napriklad v kucharke je napisane napr: chlebik podla patara Ferdu...knihy treba prepisat:-))
jozefj
Kuchticka my na Slovensku sme už taki.Ešte sme na Vás AMERIČANOV nedorástli.Aj Vy by ste sa mala volať KUCHTA.
marianne
@bronislava ja moc cestine neublizim,nepoznam jej pravidla,ale nie je velikonocni bochanek,ktroy mas v receptoch myslim ten bochanek zdrobnenina?
garanco
Ďakujem Vám všetkým za komentáre, ani som nečakala takú odozvu.
Ja som tiež za ľubozvučnosť slovenčiny a nevymenila by som ju so žiadnym iným jazykom na svete, ale človek musí vycítiť, kam sa čo hodí.
janger
Mne skor vadi, ze niekomu tusim uz vsetko vadi ...Ak mne nieco vadi, tak to je vulgarnost, povysenecke reakcie, premudrele spravanie. @marian (k)a, ;-), no este to, aby si svoje pecivko premenovavala, pre mna je to jednoducho Mariankine pecivko :-). Ja svoj recept na 'srdiecko' veru premenovavat nebudem.
anina6
tiež si myslím, že zdrobneniny nie sú až takým veľkým prehreškom v receptoch, hlavné je, že sa s nimi chceme podeliť, poprípade spýtať na názor ostatných. skôr mi vadí, keď sa tu niekedy vytvára zbytočne dusná atmosféra.
marianne
Najskor som si myslela,kedze sa na vareche udiali nejake personalne zmeny,ze aj tam moze byt ciastocne pes zakopany,ze ta varecha uz nie je co byvala.Vsade citam,ze sa Sandry by sa nestalo to alebo ono...a upada uroven a cojaviem este co...ale prichadzam postupne na to,ze naozaj vsetko je v ludoch....pokial zdrobneniny nezasahuju do slovneho alebo pisomneho prejavu takym sposobom,ze pripomina infantilnost a pouzivaju sa s rozumom a uvazene,su krasnou sucastou slovenskeho jazyka....keby sa vyfiltrovali vsetky nazvy kde su zdrobneniny,zistime,ze v casti receptov su opravnene,pasuju tam..preto su aj v kucharskych knihach,v casopisoch,na weboch...niektore jazyky ich nemaju....u nas sa chlebik pouziva uplne normalne a nemyslim si,ze sme preto divni...
evusik
ak sa zdrobneliny používajú tam kde je to vhodné, tak je všetko v poriadku... napr. Mandľové koláčiky - ak je to drobné pečivo, tak to budú vždy koláčiky... ale ak niekto napíše "drobné pečivko" tak to mi už príde infantilné....
mne takéto detinské, preafektované rozprávanie vadí hlavne v TV reláciách o varení... tam mi to trhá uši..... v písanej forme si to všimnem, ale žily mi to netrhá :-)
marianne
@evusik a vies ,ze mam :-)) pripomina mi jednu strasne milu pani,ktora mi dala recept nan...
janko38
Najznámejšia varecháčka vy sa podľa tejto diskusie mala okamžite premenovať z @cistinka na CISTINA, @medovnicek na MEDOVNIK , @kuchticka na KUCHTA, @dorenika na DORENA? @tinca na TINA, @evusik na EVA, @marienka44 na MARA, @monnikka na MONA, @pupavciatko na PUK, @sovka62 na SOVA, @jezibabaka na JEZIBABA, @starkamajka na STARAMAJA a podobne.
Veď tu aby sa človek bál čokoľvek napísať a čokoľvek pomenovať. Rozpisujete sa tu niektoré premúdrelé o gastronómii a NEUVEDOMUJETE si jednu podstatnú vec. Varecha.sk je stránka pre AMATEROV a nie profesionálnych kuchárov, aj ked sa aj tu objaví recept od profesionála.
V poslednom čase sa tu každý vŕta do každého. Úroveň receptov a upadla a to naozaj veľmi, veľmi nízko.
Ako je možné že sem niekto pridá chlieb natretý bravčovou masťou a všetci sa tu idete pretrhnúť v tom ako ho chválite. Na druhej strane je tu recept na kompletný obed a sú pri ňom len 3 komentáre za 2 roky. Nik neocení to, že ten človek si dal záležať na tom aby navaril, nafotil a pridal pre nás všetkých? Varecha je aj moja inšpirácia ale pridať niečo ako chlieb s masťou.... to je akože GASTRONÓMIA, nech sa na mňa autorka nehnevá to nie je recept a čudujem sa, že ho tu vôbec uverejnili.
Niekto vhodí do nádoby guľku s kvitnúcim čajom a pridá sem ten istý recept 2x a všetci žasnú. Keď sa už tak veľmi ohradzujete a argumentujete že ide o GASTRONOMIU aká je toto gastronomia? Inak tá pani má dobré recepty a patrí jej pochvala, no tiež pridala pár receptov ktoré sú tu zverejnené 30x. OK prečítam si prehodnotím.....ale hlavne...... mlčím. No tieto posledné diskusie už žerú aj mňa, hoci som inak kľudný a moja priateľka keď si toto prečíta ani neuverí, že som to napísal. Ale..... zamyslite sa už konečne niektoré nad sebou, nad tým čo robíte, čo píšete a kde sa práve nachádzate a potom dajte zo seba von to, čo chcete. Človek by sa mal najprv pozrieť na seba a potom kritizovať iného.
Mal som pripravené recepty na varechu a aj také ktoré tu nie sú ale ako to tu sledujem pridám ich na iný portál, kde nikomu nevadí to, že človek vôbec dýcha.
Čudujete sa že sa stratil @altyn , @papcun110 , @krasomil a ďalší.... nezamysleli ste sa nad tým PREČO? Tie čo ste tu dlhšie sami viete kto prestal pridávať komentáre aj recepty..... PREČO ASI?
Ja sem chodím dávno a poctivo som čítal všetko čo sa pridalo, no teraz prejdem aj 3.strany a nenájdem recept ktorý by stál za prečítanie.
Nenapíšem všetko lebo vidím, že aj tak je toho hodne. Mali by sme sa k sebe správať trochu milšie a lepšie ale to nepôjde kým sa nezamyslíme sami nad sebou.
Ja sám robím chyby ale snažím sa ich riešiť s chladnou hlavou a neurážam ľudí BEZDOVODNE!
Ak som napísal nejakú zlú vetu, dal zle čiarku, bodku, otáznik, či som si vôbec dovolil dýchať HLBOKO SA OSPRAVEDLŇUJEM tým 4-5 ľudom čo im vadí úplne všetko.
evusik
@janko38 ono je občas zdravé dobre sa rozčúliť, vypustiť ventil, človeku sa uľaví....
aj keď z tvojho príspevku som mierne zmetená. Na jednej strane ti vadia jednoduché recepty, recepty ktoré nemajú žiadnu hodnotu, recepty ktoré sa opakujú a na druhej strane píšeš, že by sme mali byť k sebe milší a ohľaduplnejší a máme si uvedomiť "že ten človek si dal záležať na tom aby navaril, nafotil a pridal pre nás všetkých?"
vieš ja som neni zástanca teórie - tolerujme všetko a všetkých - to na jednej strane môže znamenať, že ten dotyčný je fantastický človek ktorý má rad všetkých ľudí s ich dobrými ale aj zlými vlastnosťami. Na druhej strane to môže znamenať, že je to pokrytec ktorý sa pretvaruje, ktorý sa obraňuje vetami "mňa sa to netýka, to nie je moja vec, robte si čo chcete, a pod.". Vieš, mne sa vždy oveľa viac páčili ľudia ktorí mi povedali pravdu do očí, aj keď to občas bolí, ako tí ktorí len pochlebujú, pritakávajú a za chrbtom ťa ohovoria :-(
mimochodom mne táto debata prišla ako celkom milé nedeľné odľahčenie... a kam sme sa to posunuli :-)
elixir
Mne sa toto tiež už zdá trošku moc... Sto ľudí, sto chutí. Treba si uvedomiť, že to, čo tu prevažne ľudí spája, je varenie. Iné je to možno už s osobným vkusom každého, so životnými filozofiami, možno s náboženstvom, zvykmi, obľúbenými chuťami, vekom, pracovným zameraním, prioritami. Treba si uvedomiť, že sme tu naozaj rôzni ľudia z rôznych sfér života a to čo sa páči mne, nemôžem čakať že všetci ostatní tiež príjmu za svoje. Keď sa mi páči sem tam zdrobnenina, neznamená to, že sa bude páčiť každému a ani k tomu nikoho nenútim. Ale ani nechcem, aby mňa niekto nútil písať podľa ich vkusu, nemáme tu gestapo, ale demokraciu. Pre 50 ľudí, ktorým sa konkrétna vec nepáči, sa nájde ďaľších 50, ktorým sa možno zdá milá. A teraz, čo s tým? Budeme sa tu hnevať a hádať ako prepáčte, ale ozaj v škôlke, alebo prestaneme dávať takú dôležitosť našim osobným vrtochom? Veď aj mne sa nie vždy všetko páči, čo sa týka osobných vkusov a štýlov písania, ale nebudem to dotyčnému otrepávať o hlavu.
elixir
Napísala som to nie len k tejto téme, ale k nálade na Vareche všeobecne. Mám pocit, že ľudia sa tu pochytia už ozaj pre všetko.
mariaklara
Práve teraz som čítala recept " Tortičky ", neviem, či by sa tomu receptu hodil názov " Torty "? Veď sú to naozaj len také " Tortičky ".
rela
@janko38 , napísal si to tak, ako keby si mi čítal myšlienky. Máš 100 % pravdu. :-)
cica2
@marianne @janger súhlasím s Vami! A tiež nebudem meniť svoj názov receptu (Tortička) lebo tak ho pomenovala moja dcérka a kde sú v rodine malé deti, tak zdrobneninky sa k receptom používajú často...deti vyrastú, potom ich prestaneme používať...narodia sa vnúčence a zase ich budem používať, možno aj v receptoch :-) ....fakt žasnem, čo všetko už na tejto stránke vadí....nečudujem sa, prečo aj skalní varecháči sem málo chodia a niektorí odišli z tejto stránky....chýbajú mi! :-(

@garanco ty si ani v jednom tvojom recepte nepoužila zdrobneninky?

Dúfam, že som si mohla napísať svoj názor, ďakujem

janka1011
ja sa až divím, čo všetko už môže niektorým ľuďom vadiť...toto by ma nikdy nenapadlo...zdrobneniny predsa patria k slovenčine a ja nevidím na ich používaní nič zlé...mám dve deti a bežne sa u nás používajú výrazy chlebík, mäsko, koláčik...je to krajšie a nikomu to nepríde čudné...a keď čítam komentáre, vždy mi prídu akosi milší tí ľudia, ktorí ich používajú. To je môj názor a teraz si idem dať ten koláčik :)
sovka62
Nuž, tiež používam zdrobneniny a ani si to neuvedomím. U našej starkej chlieb nikdy nebol chlieb, vždy to bol chlebík, podľa nej Boží dar, mám to tak zafixované, že aj do nákupného zoznamu som zvykla písať chlebík (hlavne kým sa predával ešte ten jedlý). Tak ma zastreľte.
jerica
@sovka62 aké milé , aj Tebe rada napíšem Evulík a nie Eva , veď by som sa pod zem prepadla, keby som mala písať , milá Eva , mne by to prišlo , ako ihlou do oka , či nie?
evusik
a toto je práve problém Varechy... ak niekto napíše, že sa mu nepáčia zdrobneliny, hneď sa na neho všetci zosypú - že, boóóóže, aký netolerantný!!!!
ale posúďte - ak niekto pečie "čokoládové tortičky", alebo "dobrý chlebík", alebo "mäsko bolo mäkké" či "mandľové keksíky" tak je všetko v poriadku a snáď to nikomu nevadí, ale ak niekto pri postupe v recepte napíše: "do pekáčika dáme zemiačiky, posypeme soličkou, podlejeme vodičkou, zakryjeme pokrývočkou a dáme piecť do trúbičky...." no tak to je už hádam trochu moc.... ide len, že život nie je čiernobiely a že každá vec má svoj rub aj líc....
a ak by ste náhodou nepochopili o čom tu píšem, tak ja si myslím, že všetky zvady na Vareche vznikajú len preto, že sa tu každý uráža a chytá za slovíčka.... toť vsjo :-)
aankaa
....táto diskusia mi pripomenula dávne časy a tak si dovolím pár slov napísať.....keď som ešte chodila do základnej školy, dostali sme novú učiteľku slovenčiny....všetci sme boli zvedaví, ako bude vyzerať prvá hodina s ňou....veľa si už z tej hodiny nepamätám,ale asi navždy mi zostane v pamäti zošit na slohové práce, do ktorého nám kázala hneď na prvú stranu napísať toto : "Storakým spôsobom môžeš jedno vysloviť". A ak si dobre spomínam,je to citát Ľudovíta Štúra. A tiež si spomínam, ako nám nová (vtedy ešte súdružka učiteľka) povedala,že slovenčina je krásna reč,pre jej ľúbozvučnosť..... a teda si myslím,že k nej patria aj zdrobneniny. Kto nechce,nech ich nepoužíva.
elixir
@evusik : to nie je všetci sa na neho zosypú, to je - že aj oni si povedia svoj názor...
Ale takéto témy sú už vopred odsúdené k viacerým názorom, a je podľa mňa zbytočné sa o nich baviť. Keď niekto príde a spýta sa "vadia vám zdrobneniny?", tak odpovede sú, že niekomu áno, niekomu nie, niekomu je to jedno. To je všio. :)
A keď k takej otázke pridá, že "mne teda vadia", tak sa kvôli tomu nezmenia prispievatelia na Vareche, ktorí používajú zdrobneniny- štýl ich vyjadrovania, alebo vkus... Nie je to o tolerancii, len o tom, že to čo by som chcela ja, aby bolo, ešte neznamená že to chcú všetci, a nie je to ani to najdôležitejšie pre niekoho iného, ktorého vkus je iný.
sovka62
@elixir , presne tak, neurážam sa, nemám to v povahe, chápem, že niekomu zdrobneniny vadia, ale ani sa kvôli tomu nezmením. Trafila si klinec po hlavičke.
ywett
otázka bola...... ako sa Vám pozdávajú zdrobneninky v názve receptov:
pečienočky, polievočka, chlebík, koláčik, tortička, kuracinka, mäsko, zeleninka ....

A kedže som ich tiež použila vo svojich receptoch a aj v tom poslednom, tak som tiež napísala svoj názor...tak teraz mám recept zmazať, alebo upraviť?

@elixir napísala si to aj za mňa :-)

Radšej sa tešme sa zo života, z každého dňa...a poďme variť! ;-)

havino
tiež súhlasím s @marianne , s @janger , @janko38 a @elixir napísali tiež moje myšlienky. Teraz k otázke od @garanco. Nie nevadia mi zdrobnelinky na vareche. To je už to najmenšie čo by mi tu malo vadiť. Vobec si ani dementne infantilná nepripadám, ked ich sama používam. Naopak, ludia, ktorí to s drobnelinkami neprehánaju,ako dala @evusik príklad na recept, aj ked s takým receptom som sa tu nestretla, možno som prehliadla,ale zdravo ich vedia v slove, písme pridať, tak takí ludia mi prídu milší, laskyplnejší. Kedysi dávno som milovala varechu z toho dôvodu, že som si v komentároch písala svojim nárečím, v komentároch bolo cítiť emócie, radosť a lásku k vareniu a pečeniu a bolo cítiť úctu prispievateľov. Myslím si,že na vareche je dovolené až príliš moc demokracie. Mení sa to tu na pokrytectvo a verenie si v dokonalosť niektorých varecháčiek. Vymýšľajú sa diskusie, ako v materskej škôlke. Ja byť adminom, každú jednu predpokladajúc provokatívnu diskusiu by som mazala, bez milosti. Varecha je pre všetkých, nie len pre tých čo vedia variť, piecť, vedia správnu gramatiku a nepoužívajú zdrobnelinky.
havino
tiež súhlasím s @marianne , s @janger , @janko38 a @elixir napísali tiež moje myšlienky. Teraz k otázke od @garanco. Nie nevadia mi zdrobnelinky na vareche. To je už to najmenšie čo by mi tu malo vadiť. Vobec si ani dementne infantilná nepripadám, ked ich sama používam. Naopak, ludia, ktorí to s drobnelinkami neprehánaju,ako dala @evusik príklad na recept, aj ked s takým receptom som sa tu nestretla, možno som prehliadla,ale zdravo ich vedia v slove, písme pridať, tak takí ludia mi prídu milší, laskyplnejší. Kedysi dávno som milovala varechu z toho dôvodu, že som si v komentároch písala svojim nárečím, v komentároch bolo cítiť emócie, radosť a lásku k vareniu a pečeniu a bolo cítiť úctu prispievateľov. Myslím si,že na vareche je dovolené až príliš moc demokracie. Mení sa to tu na pokrytectvo a verenie si v dokonalosť niektorých varecháčiek. Vymýšľajú sa diskusie, ako v materskej škôlke. Ja byť adminom, každú jednu predpokladajúc provokatívnu diskusiu by som mazala, bez milosti. Varecha je pre všetkých, nie len pre tých čo vedia variť, piecť, vedia správnu gramatiku a nepoužívajú zdrobnelinky.
letisia
@evusik neviem o tom, že by niekto niekedy písal na vareche tak ako si ty teraz napísala, že "do pekáčika dáme zemiačiky, posypeme soličkou, podlejeme vodičkou, zakryjeme pokrývočkou a dáme piecť do trúbičky....". To si trochu prehnala.
Tak ako neriešim gramatiku (a u niektorých by bolo čo riešiť sústavne), tak neriešim zdrobneliny. Zaujíma ma v prvom rade recept. Každý sme nejaký, možno tí čo používajú zdrobneliny, tak hovoria bežne. Možno i schválne. No a? Akurát si môžem pomyslieť, že mi to vadí, alebo sa mi to nepáči. A im sa zase môže nepáčiť niečo na mne. A niekomu sa môžu nepáčiť nicky, ktoré sú zdrobnelinami, tak ako máš aj ty. A mne sa tvoj napríklad páči :-) Niekto tu napísal, že klesla kvalita pridávaných receptov. Tak tí čo majú čas a majú dobré recepty, nech pridávajú a pridávajú, aby kvalita stúpla a zároveň nebudeme mať čas diskutovať o nepodstatných veciach, lebo sa budeme viac venovať receptom.
evusik
moje milé varecháčky, je mi ľúto že ste to čo som myslela ako nadsádzku, čiže som to úmyselne prehnala, nepochopili.... nuž áno každý máme právo na svoj názor, len nech sa preboha nikto nedotkne nás :-(
helanka
ludia ludia, co by ini dali za to, keby sa v ich reci napr. v anglictine dalo povedat slovo "apple" troska krajsie ako u nas "jablcko". bohuzial to nejde a tak si vazme svojej krasnej reci a pouzivajme ju vedome a hlavne spravne, radsej zdrobnelinky ako pomixovane nemozne "zvratky", ktore prebera nasa tlac a po nej vsetci z mixovanej a pritom velakrat nespravnej anglickej konverzacie aj tej pisanej!
A to, ze odosili skalni z tejto stranky: mna osobne mrzi, ze som sa neprihlasila, ked som im mohla dat svoj hlas v komentare a tak vlastne dat im na vedomie ze som si nesmierne vazila co pridavali a naviac tie prerlove rady, ktore boli v komentoch od tych, ktori ich vedeli dat a nedrzali si ich medzi svojimi tajnostami. Kolki sa na ich zaklade zlepsili pretoze boli uzitocne. Co uz prisla som neskoro s bubnom na kozu, dufam len, ze ak sem obcas nahliadnu vedia, ze mnoho nas je tych, ktori premlcali dobu. Prepacte velmi tu chybate!

Teraz je ozaj maloco komentovat aj tu boli povedane pripomienky preco je to tak, takze podporujem vsetko co komu vyhovuje a hlavne pridavajte hodnotne recepty, ktore nas vsetkych obohatia nie ako tie "zemiaky so slaninou a cibulou" pred par dnami.
garanco
Ja som v úvode diskusie napísala "niekedy sa zdrobneniny hodia", nepokračovala som v rozvíjaní tejto myšlienky, isteže malé koláče ostanú koláčikmi a malé torty tortičkami a ja ich tiež sama používam. @janko 38 to asi nepochopil, čo som sa pýtala! Ja som nežiadala od nikoho, aby sa premenoval, ani aby nepoužíval jemnejšie slová! Prečo hneď hľadá ľudomil @janko zádrapku. V diskusii by sme mali prijať názory iných bez urážky...alebo?...
havino
ale prosim ťa @garanco , ty si nepokračovala v rozvíjaní myšlienky či je zdrobnenin priveľa. Ty si jednoducho touto diskusiou podkúrila, škrtla zápalkou. Neviem,ako inak sa tvoja otázka o pozdávani priveľa zdrobnenin dala pochopiť. Čo teraz, ked sa niekomu pozdáva veľa a niekomu vôbec? Čo s tým teraz,ako tú diskusiu vyhodnotíš? ked Ty osobne ich sama používaš? založíme daľšiu diskusiu, že či ich je u teba v textoch veľa,alebo málo? Aspon o ten denný prehľad si sa mala oprieť, napísať dátum, že ich tam naozaj bolo tak veľa, aby stáli za otvorenie diskusie. Chodí tu tisíce ludí, každý sme iný a snad už nebudeme diktovať, aby sa nepoužívalo veľa,alebo akurát zdrobnenín. Tomu hovoríš názor, ked sa dočítame, že ked v receptoch používame zdrobneniny, pripadá to ako ,,afekt dospelých",alebo ,že sme tu pomaly všetci na Slovensku,ako v materskej škôlke?
havino
ale prosim ťa @garanco , ty si nepokračovala v rozvíjaní myšlienky či je zdrobnenin priveľa. Ty si jednoducho touto diskusiou podkúrila, škrtla zápalkou. Neviem,ako inak sa tvoja otázka o pozdávani priveľa zdrobnenin dala pochopiť. Čo teraz, ked sa niekomu pozdáva veľa a niekomu vôbec? Čo s tým teraz,ako tú diskusiu vyhodnotíš? ked Ty osobne ich sama používaš? založíme daľšiu diskusiu, že či ich je u teba v textoch veľa,alebo málo? Aspon o ten denný prehľad si sa mala oprieť, napísať dátum, že ich tam naozaj bolo tak veľa, aby stáli za otvorenie diskusie. Chodí tu tisíce ludí, každý sme iný a snad už nebudeme diktovať, aby sa nepoužívalo veľa,alebo akurát zdrobnenín. Tomu hovoríš názor, ked sa dočítame, že ked v receptoch používame zdrobneniny, pripadá to ako ,,afekt dospelých",alebo ,že sme tu pomaly všetci na Slovensku,ako v materskej škôlke?
tiginko
úplne súhlasím s @havino. V poslednom čase sa roztrhlo vrece s diskusnými príspevkami, ktoré hodnotia, alebo dokonca útočia na niektorých prispievateľov kvôli ich vyjadrovaniu sa a znalostiam gramatiky. Nie každý je ale dokonalý a tak ako tu už bolo nespočetnekrát spomenuté - toto nie je profesionálna stránka, ani vedomostný kvíz. Tak už konečne nechajte každého žiť, samozrejme pokiaľ sa vyjadruje slušne, bez vulgarizmov a nechutností...
kuchticka
Uz aj lutujem, ze som sa zapojila do tejto diskuzie. Ved ja nechcem nikoho urazit, nikomu vziat ich dobru volu pridavat recepty a trebars I v zdobnelinach. Pripada mi to niekedy smiesne, ked dospeli ludia pouzivaju take zbytocne zdrobneliny, ale neberiem im to. Casto je recept ked sa inak napisat ani neda iba v tom zneni ako to napisli. Taketo recepty su vynimkou, ale napisat "zemiaciky" to mi pripada smiesne, tak isto polievocka - to je skutocne iba pre deti.
ospravedlnujem sa tym, ktori sa citia byt urezeni mojim komentom.
Uz nikdy viac sa nezapojim do takejto diskuzie. Slubujem.

radost
@kuchticka
život je krásne farebný-ked nie sme "na jedno kopyto"...s úsmevom sa dá aj protirečiť...len neurážať..neobviňovať-a je tu fajn...diskutujme..s úctou k názoru druhého...teším sa aj na tvoj názor nadalej...pekný a pohodový deň želám...:-))
vierkadoktorka
My sme sa učili že zdrobneniny patria do komunikacie z malými detmi a to na hodine slovenčiny,vyjadrujeme tu slobodne svoj názor, nepripadá my že diskutujúci ktorý na to nazerajú kritický,prezentujú to rozkazovacím spôsobom,ak sa niekomu páčia zdrobneliny a používa ich,tak prosím,ale prečo brať právo na vyslovenie názoru tým ktorý ho majú iný,veď napr.v televízii to fakt niekedy znie preafektovane a neprirodzene /napr.K.Magalova/-trbalo by tolerovat a chápat názory vyslovené v ich kontexte,veď kolko ludí tolko chutí a je rozdiel ked dakto napíše nerobte to lebo sa my to nepáči,alebo iba napiše to alebo ono nie je podľa môjho názoru a vkusu. Jedný pišu, druhý komentujú, jedný chvélia a druhý kritizujú a pokial je to v medziach slušnosti a v ramci uprimnosti a motivované len vlastnými názormy a postojmi,tak je to ok.
Poznám z iných for a soc.sietí že najhorší sú vrtáci a provokateri,ktorý aby druhým robili zlé dokažu si hrubo protirečit v rozných temách a príspevkoch a ich jediným motivom je kazit druhým náladu alebo ponižit a vyprokovat,čo tu na Vareche som zatial nepostrehla v nejakej významnej miere.
vierkadoktorka
zase by niekto rád cenzuroval a volal na pomoc cenzorov,len preto lebo niekto vyslovil názor ktorý nevie prijat,zas by chcel niekto diktovat tie spravné názory a postoje-zase by jedny druhým chceli upierat pravo sa slobodne vyjadrit,nuž nech potom ta celá disskusia je iba o varení,alebo ani nie-najlepšie je rovno nadiktovat adminovy ktoré názori sú spravné a všetko ostatné treba mazat-ved načo demokraciu,resp ta patrí len nám a naším najspravnejším názorom,demokracia to sme my a iných treba umlčat a vymazat.
2010
Treba sa postazovat administratorovy aby sa tu este dalo žužlať a šušlať ­o polievčičke a bola by to uplne super stranka.
lucylee
Nechapem, co robite taku dramu z tejto diskusie? @garanco podla mna nechcela provokovat ani nic podobne. Jednoducho sa opytala, ci vam vadia zdrobneniny? Niekomu vadia, niekomu nie, niekomu nie, ale odtial-potial. Kazdy si povedze svoj nazor a neutocte a neurazajte sa.
@2010 :-)
lucylee
Hadam nejdeme utocit na uzivatelov varechy este aj za zakladanie diskusii???
2010
@lucylee , cez weekend som bol 2 hodiny v lietadle a za mnou sedela taka infantilna babka, ktora cely cas takto podobne rozpravala, v anglictine sa to povie baby talk , mna a vsetkych dookola isiel slak trafit.
michsamant
@2010 to je ten lepsi pripad, horsia je mamicka, ktora sa malemu dietatu snazi vysvetlovat veci ako dospelemu, tvari sa stale akoze "neser ma, sed v pozore a nic nehovor" a male aj tak nevie o co ide, chuda. Nakoniec nan nahuka. Takze zlate zdrobneliny a infantilna babka :) (prispevok trocha od temy, nedalo mi to :)
babav
Čo poviete na :"Nebicko v papulke" ?! To Vám nevadí ?
marianne
...no radsej infantilne suslanie s deckom,ako cholericka mater co vrieska ako chora vrana a vobec jej nevadi,ze to dieta vali po hlave priamo na chodniku,coho som bola minule svedkom,opytala som sa jej slusne ci jej zdravicko sluzi.....
evusik
nuž váženučkí moji milí, k témičke zdrobnelinky ja len toľko: videli ste, že by tu niekto stál z hoci aj maličkým transparentíkom na ktorom by bolo napísané "Neopovážte sa používať zdrobneliny!!!!!" alebo je tu nejaká skupinôčka s veľkým nápisom "Nám zdrobneliny nevadia!!!!"
Ja teda nie, vidím tu len ľudí ktorí povedali buď mne to vadí, alebo mne to nevadí. Nikto nikomu nič neprikazuje. Mne to tak pripadá, že z obyčajnej blbosti robíte kauzu obludných rozmerov. Čo sme v parlamente? Vykašlite sa nato. Veď ak nejde o životo ide o h....o :-) sorry
elixir
@garanco táto diskusia nie je až tak o Tebe, reakcie si neber osobne, začala si ju a niektorí ľudia sa chytili príležitosti ventilovať si svoj negativizmus.

Z môjho osobného pohľadu - Páčil sa mi komentár od @levandula , jej dôvod poukázal na niečo, nad čím som sa ja predtým nezamýšľala.

Mám pocit, že začínať diskusiu tým, čo sa mi NEpáči, je odsúdené na nedorozumenie, práve preto, že vždy sa nájde niekto, kto sa do druhých rád obuje nepriamo, neprimeraným a alibistickým spôsobom a takýto typ diskusie je na to ako stvorený. Otázka sa dá ponúknuť aj konštruktívnejšie, tak že odpovedajúci by sa musel zamyslieť, napríklad "Myslíte, že trochu prísnejšie pravidlá, čo sa týka použitého jazyka, a redukcia zdrobnenín, by zdvihli úroveň receptov Varechy?" No takáto diskusia by tiež neviedla k zmene... Práve preto, že toto nie je jazykovedný ústav, nepublikujeme tu knihy a stránka je voľne prístupná komukoľvek, môžeme písať nárečiami alebo spisovnou slovenčinou, s hrúbkami, tvrdo či mäkko.

Ale to je odo mňa už tiež všetko. Tiež už sa zapojím len do diskusií, ktoré súvisia s jedlom, s technológiou prípravy jedla, atď :) To je nakoniec aj to, v čom ma Varecha zatiaľ nikdy nesklamala... :)
evanaaa
Nakoniec ako vidím, táto "rubrika" splnila svoj účel, nie? V Diskusii sa má diskutovať, viesť rozhovor, vymieňať si názory, súhlasiť, oponovať, atď., takže - je všetko v poriadku, nie? O čom tu ešte diskutovať..........
45678

super, pobavíme sa , nie ? @kuchticka už nám z toho bude vyhrávať, aby sme boli takí dokonalí a nerobili absolútne žiadne chyby.ale pozri, našla som :
O výslovnosti slova diskusia

Na pomenovanie výmeny názorov na istú vec, na nejaký problém používame nielen domáce slová rokovanie, rozprava, ale aj slovo diskusia. Pri sledovaní hovorených prejavov si môžeme všimnúť, že sa toto slovo prevzaté z latinčiny vyslovuje ako [diskusia], ale aj ako [diskuzia] či [diskúzia]. V spisovnej slovenčine je však správne vyslovovať ho so spoluhláskou s a s krátkym u, teda [diskusia]. Rovnako sa vyslovuje aj prídavné meno diskusný. :-))
kuchticka
@4567 , dakujem za poucenie. Ja u nas pouzivam "discussion", myslela som, ze v slovencine sa pise "Z". Neovladam dobre slov. gramatuku. Tak este raz vdaka " linquist" :-))
45678
@kuchti čka, ja tiež mám občas problémy, preto siaham do slovníka pravopisu, najmä, ak idem dať príspevok na Varecha.sk, lebo tu sú poniektorí dosť citliví na pravopis..Pekný deň želám :-)