Zdravá výživa

Zdravá strava na dovolenke

shishila - bez fotkyshishila, 23. mája 2014

Ahojte, prosím vás, v lete ideme na dovolenku na zájazd do Anglicka. Je to autobusový zájazd a v podstate tam budeme stále niekde v pohybe. Veľmi sa na to teším, ale prináša to so sebou prozvizórnu stravu. Mamina urobí na prvých pár dní rezne, potom budú konzervy, cestoviny s glutamanovými omáčkami... Neexistuje niečo zdravšie, čo je vhodné na cesty, aby to nemuselo byť v chladničke? Aspoň keby ste poradili niečo miesto tých rezňov... povedala, že ak prídem s nejakým návrhom, že sa o tom môžeme pobaviť, ale mne nič nenapadá... Ďakujem za rady :)

@zareaguj


Diskusia k téme

iwuska
kedze pises, ze ides na zajazd, tak niekde spat budes. ranajky obycajne byvaju v cene, a co sa tyka "Stale v pohybe", tak pokial ide o organizovany zajazd, tak casu a volna na rozchod budete mat az az. cize sa vobec nemusis obavat, ze by si nemala moznost vybehnut kupit si do potravin kusok peciva, zeleniny, nejaku natierku, ovocie... pripadne aj dotycne zalievky na spagety
hubata
Trošku divná dovolenka kde nie je zabezpečená aspoň 2 x denne strava, neviem si predstaviť ako mamina "urobí rezne na prvých pár dní" bez chladničky. Už len tá výbava na dovolenku od soli až po špagety, cez olej, koreniny - v autobuse to skladovať ..... nie, neviem si to naozaj predstaviť. A to som pamätník dovoleniek pod stanom v Juhoške, ale takéto podmienky sme nikdy nemali
tiginko
nevidím nič čudné na tomto spôsobe cestovania...nie všetky dovolenky sú so zabezpečenou stravou, nie je to typická dovolenka ako ju možno vnímaš ty @hubata. Poznám to aj ja, jednoducho sa vyberieš na cesty, prvoradé je poznávať krajinu a nie si zaplatiť všetok pohodlný komfort okolo. V Anglicku je dosť draho pre našinca, viem o čom to je, takže chápem aj maminu, že plánuje aspoň na časť cesty zabezpečiť, čo sa dá. A rezne vydržia kúsok cesty, no nie? Držím palce, a keď ma ešte niečo napadne, dám ti vedieť @shishila
hubata
Takéto stravovanie ako som hore napísala by som tolerovala keď sa ide vlastným autom a tam mám všetko potrebné od špagiet, konzervy, lyžičky až po jar. Ale nie aby v taškách v autobuse skladovalo 40 účastníkov zájazdu potraviny, spia tam, chodia na WC ........ a prispatí, neumytí, strapatí obdivujú pamiatky Londýna. Aj my sme chodili k moru do kempu, ale vlastným autom sme si doviezli všetko potrebné a tam už len varili jednoduché jedlá, sem-tam som varila ja, potom druhá suseda, večer sme si posedeli pri víne. Nejaké konzervy sme si doviezli zo SK, niečo sa prikúpilo hlavne to čo bolo v Juhoške lacné: ovocie a zelenina. Viem čo je jednoduchá dovolenka, ako v kempe, tak na chate v lese - ale bola tam zabezpečená pitná voda, sprcha, možnosť vyspať sa. Ale takýto putovný autobus bez možnosti chladničky pre 40 ľudí v horúcom lete priam volá po nejakej dizentérii.
katica76
v Anglicku je drahý fastfood, ceny potravín sú dosť porovnateľné s našimi. Neviem si predstaviť jesť 3.deň rezne, ktoré nie sú v chladničke. Tie by som jedla do 24 hodín od nástupu do autobusu. Radšej si nakúpiť každý deň čerstvé potraviny v obchode.
2010
Tak dobre som sa uz dlho nezasmial, zda sa ze ti spravny radia asi ako ked som bol za komunistov vlakom do Bulharska.
Mas smarfon, ? napoj sa kde si na wifi daj dotaz cheap healthy a mas to :-) vsade na svete sa da najest lacno a zdravo , len vylez z ulity a nemysli ze rezen a gulas je to najlepsie na svete.
V zivote som nebol na dovolenke kde bolo jedlo, nikdy sa nestravujem vo fastfoodoch ala McDonald ci v drahych hotelovych restikach. Vsak to je polka zabavy na dovolenka najst dobre domace jedlo a tak isto je to v anglicky kde sa da super najest aj ked to bude aj indicke ci azijske.
methi
V anglicku najdes kopec arabov a indov, co varia lacno a pomerne asi aj zdravo, ak si nedas smazene. Predpokladam, ze autobus vam zastavi niekde, kde vam povedia, ze mate zastavku na jedlo. Ja by som sa nestresovala. To si radsej ovocie ako jablka nabal.
svedka
Typicke,usmevne :) Ja nepochopim...ved ked idem niekam na zajazd,ci dovolenku,chcem aj ochutnat nieco nove,nevlacit so sebou pastety...maximalne nejake ovocie,ci zelenina,krekry na zakusnutie,ak byva zle v autobuse,ale i tak...A nemyslim,ze je to az taky financny rozdiel,ak by islo o to...
2010
@mehti , vsak o to prave ide kde sa da v anglicku kupit take zdrave slovenske ked sa rezne minu:-))).
V kazdej krcme maju roast pork and gravy ( pecene bravcove s omackou ) ked sa pekne opytas taku maju aj krvavnicky jatrenice ( black puding ).
methi
Myslim si, ze na Slovensku je stale vela ludi zvynutych cestovat ako sa vzdy cestovalo. Teda narobit snicle a nakrajat chleba. Boja sa toho jedla mimo domu, ze sa nenajedia, nebude im chutit, bude to drahe. Na jednu stranu to chapem, ak niekto malo cestuje alebo ide prvykrat von, ze sa stresuje nad tymto. Ale netreba sa bat. Vsade je jedla dost. A fakt si myslim, ze ten autobus im bude robit prestavky na jedlo aj na zachody.
marianne
V Anglicku nie je pre nasinca vobec draho a da sa tam za par supov najest velmi dobre...pokial teda nenavstevujete luxusne restiky..vbehnite kdekolvek napr aj do wetherspoonu-pub a dvaja sa za 6 libier najete,ze od stola nevstanete..:-) robia tam dobre anglicke ranajky-mega..
marianne
tu mimoriadne rada chodim,ked som tam,su roztruseni po celom UK....vynikajuce mandlove croissanty a kavu tam robia vybornu za par drobnych, plnene na sladko i slano pastry....

marianne
A keby sa vam aj to zdalo drahe,tak vbehnite do tamojsieho Lidla,je tam lacnejsie ako u nas a lacnych konzerv maju tiez dost:-))
livinka
ja by som si nabalila ovocie (čerstvé aj sušené), príp. nejakú zeleninu a hlavne orechy, tie dokážu výborne zahnať náhly hlad.. a zvyšok jedla by som dokupovala na mieste, ako píše @svedka , dovolenka je aj o spoznávaní jedla :) ale radím vyhýbať sa anglickým čokoládam, väčší humus som snáď ešte nejedla :D
marianne
@livinka Ja teda neviem,ale tahat jedlo autobusom 2000 km sa mi vidi na hlavu postavene...tam je lacnych indickych restik ako hub po dazdi,neotravite sa,nebojte sa..:-)
livinka
@marianne veď nehovorím, že brať na kilá :D vziať si na cestu pár kusov ovocia, resp. nejaké dva-tri balíčky orechov mi pripadá úplne normálne.. skôr mi príde vtipné ťahať so sebou konzervy s paštétami a podobné šmaky, preto som navrhla zdravšiu alternatívu.. koniec koncov nadpis diskusie je "zdravá strava na dovolenke" ;)
marianne
tak na cestu ano,nejake to ovocie,...aj ked ten autobus stoji co 4 hodky,po ceste cez krajiny, robi prestavky,aj tam sa da kupit cerstve pecivo,ci bagetka,cokolvek,aj normalne obed sa da...ovocie,ci sladkost,oriesky...Ale ak to niekto preferuje niest z domu,tak OK.Ja to sice nechapem,ale kazdeho vyber...pretoze Slovensko co sa potravin tyka nie je vobec lacne, oproti krajinam,kadial sa prechadza...na pumpach je nieco drahsie,to je pravda...a cesta trva nejakych 24-30 hodin a v teple..
marianne
Ja osobne si nikdy neberiem nic od jedla na cestu z domu.Dzobnem nieco po ceste krajinami,ktorymi prechadzam...sak o to ide,doma to poznam...Jedinu vynimku robim vtedy,ked so mnou cestuje niekto,kto chce nieco rydzo slovenske.Dcera so sebou vlecie vzdy tatranky,kokosky a mila rezy....vsetko zdrave veci...:-))
micanela
pochodila som takto viacero krajin. bebe kekse a pukancove chleby ako nieco proti smrti hladom a inak sa v pohode prestravujes, neboj.
tiginko
no vidím, že @2010 ma zrejme zaradil ale že úplne zle. Ja som určite proti "paštétam a rezňom" na cestách, navrhla som len prvú pomoc, lebo ja bývam dosť hladná na cestách, viac než doma, takže vždy sa zíde niečo, čo zaženie hlad kým nenájdem správne občerstvovacie zariadenie. Zbožňujem ochutnávať cudzie kuchyne, ale, pozor, nechcem umrieť od hladu! A presne som si predstavila pri tejto téme seba ako ženu, ktorá má strach o svoju milovanú rodinku a musí predsa niečo zobrať so sebou, aby nepošli hladom ... netreba všetko vidieť len čierno-bielo :-) Viete ako ma miluje môj drahý, keď mu na dlhé pracovné cesty v ďalekom svete pribalím tajne do kufra dobré domáce vyúdené klobásky a domácu paštétu? A veru už aj rezeň bol v podpalubí, aj tam kde sa nesmie. A hlavne v arabskom svete...
2010
@tiginko aj ja som klamal ked idem na lod vzdy si beriem so sebou jedlo ktore doplnam v pristavoch, minule to zle dopadlo natankoval sme dve flase Metaxy na miesto vina (-



tiginko
no pekne, vidím, že nám by sa spolu dobre cestovalo, ja proviant a ty pitný režim...lenže mne Metaxa chutí len pri západe slnka na gréckych ostrovoch, inak veru nie, to už radšej whiskey, alebo to vínko
marikafil
ja som v posledných dvoch rokoch absolvovala takéto autobusové poznávacie zájazdy tri a na štvrtý (Toskánsko) a piaty (zase raz Turecko-Kappadokia) sa už veľmi teším. Normálne bývajú raňajky a večere v hoteloch, takže starať sa treba o obedy. Ale aj spreivodca zájazdu chce niečo zjesť, takže vždy bývalo ah voľno - buď sme si dali niekde obloženú bagetu, inde domácu špecialitu a keď bolo málo času, tak aspoň pečivo a syr z najbližšieho marketu. Ja na cesty zvyknem brávať domáce sušienky - s orieškami a hrozienkami, zachránia pred akútnou smrťou hladom a pripomenú trošku domov. Keďže mäso zo stravy vynechávam, rezne určite nie. A na cestu nejaké jablká, prípadne kaleráb a očistená mrkva:-)
veronika353
Náš nejmladší je v Anglii druhý rok a hladem netrpí,nemusíš si brát žádné glutamany,dá se tam prostravovat celkem slušně.Na cestu musí být "šnicle",ale potom už se stravuje sám.(Už se těším,až bude zase doma )A ten zájezd je asi poznávačka ?
shishila
ďakujem za reakcie, rady, tiginko, tebe aj za recept :) áno, zájazd je poznávačka. Ide hlavne o to, že my keď takto s našimi ideme na zájazd, tak sa moc nespoliehame na to, že si tam niečo budeme kupovať, do istej miery áno, ale z časti sme vždy odkázaní na niečo, čo si donesieme, raňajky sú v hoteli, obedy si zaobstaráme sami (áno, dá sa niečo kúpiť, ale nie vždy sa to aj realizuje, preto som sa pýtala, čo zdravé sa dá v takých prípadoch mať so sebou). Večera je v autobuse alebo v hoteli, kde sme po iné roky mali nejaké zalievané instantné cestoviny, pýtala som sa na alternatívu aj takýchto vecí. Napadol mi nejaký bulgur alebo pohánka, to sa len zaleje vodou z kanvice... ok, ďakujem, možno je to celé čudné, že to vôbec riešim, ale čo už so mnou, každý sme nejaký :)
marianne
@shishila bulgur a pohanku tam kupis v asde aj kdekolvek v markete ci malom obchodiku s potravinami lacnejsie ako u nas...to by som z SVK netahala:-) bulgur je bulgur a pohanka sa vola myslim buckwheat,este si to over...
2010
@shishila , tak uz si nebudem robit srandu :-),v anglicky hovoriacich krajinach ked chces tak sa da stravovat velmi zdravo a jednoducho z niekolkych dovodov, obed nie je hlavne jedlo tak maju samosky ovela vacsi vyber, sandwichov, wrapov a salatov ( nemyslim slovenske kaloricke majonezove bomby) plus maju vyssiu kupnu silu tak to nakupuju a co hlavne ze sa im nechce varit + nevedia. Staci ist do ktorej kolvek samosky v strede mesta ( menej na predmesti -suburbs ) a najdes v chladenej casti - ready meals, salads atd. Dnes som na stavbe mimo mesta a tym ze nerobim so zbijackou tak len lahky lunch poskladany -kupeny tak za 3.50 v samoske , salat mix, 10 dkg sunky , a jeden arabsky chleba ( dresing z domu nizkokaloricky )- pomiesane v office :-).


marianne
nechcme Ti zle:-)) ved Slovensko ma drahsie potraviny ako kdekolvek inde...dokonca ak by Ti uz tak islo o slovensku chut,su v Londyne cesko- slovenske obchody a krcmy a keby si aj tie nenasla tak natrafis na polske tam je dost,ci ruske..a su kvalitnejsie vyrobky ako u nas...ale ked uz tak strasne chces,tak sa nabal zo Slovenska..:-),ale zbytocne..radsej si tam uzi tu atmosferu
slavka2012
Podla mojich skusenosti, ruske a polske obchody v UK maju predrazeny tovar, i ked "nasej" chuti a povodu. Dovolenka sa da vyuzit aj na spoznanie inych chuti a kuchyn. V supermarketoch, napr. sainsbury, sa daju kupit lacne hotove jedla, ako hovori 2010. V indickych ci cinskych restauraciach sa da najest tiez za slusnu cenu, a su aj take, kde sa za pevnu sumu da najest "a volonte", teda si nakladat dokedy sme hladni, alebo dokedy vladzeme :-).
marianne
@slavka ale ved na tych par dni co tam idu sa tam da krasne prestravovat bez toho,aby sa financne zruinovali..do Londyna som chodievala dost casto a za vegetariansky velky wrap na ulici som zaplatila 2 libricky..len sa treba okolo seba poobzerat...
marianne
alebo zobrat zo Slovenska vrece liptovskych zemiakov, karton kysky a je vystarane ... su vynikajuce,sama ich mam nasadene v zahradke..:-)..zartujem
marianne
@shishila a posledne ci Ti napisem je:Ze najlepsie Ti poradia ludia a daju zaroven dobre tipy,ktori tam ziju permanentne a tych je tu dost.. po 6 rokoch permanentneho pobytu a dalsich navsev tam,lebo cast zo mna tam zostala,si myslim,ze UK je jedna z najlacnejsich krajin co sa stravovania tyka v Europe a myslim,ze ju mam celkom dobre pobehanu...len treba mat oci otvorene..je tam zmes narodov so svojimi kuchynami,chutami..specialne Londyn ubytka su drahe,sluzby taktiez drahe,ale jedlo je lacne...
2010
@marianne veru nebol som niekolko rokov a nabuduce pojdem cez Londyn a ostanem par dni len tak sa flakat po starych znamych miestach - jedlo je tam super a vyber z kazdeho konca sveta z ich byvalych kolonii ci z tropickej afriky, juznej ameriky, azie :-) Preboha co by som tam hladal v polskom obchode ?
marianne
@2010 Poliakov tam je vela a Poliaci si to vykupuju,koleginin muz prevadzoval polsky obchod, ale maju to niekde dost predrazene to je fakt..ale uz som videla aj v ASDE to je znama anglicka siet marketov,ze tam mali svoje sekcie so svojimi potravinami,chlieb kupoval moj muz od nich...uz su vsetci vsade:-)
shishila
ďakujem vám všetkým za rady. Dovolenku nemám vo vlastnej réžii a naši hovoria, že tam možno vôbec nebude čas kupovať veci v tamojších obchodoch (Také majú skúsenosti z minulého roku, boli bez nás, len s babkou a s dedkom, vraj mali sotva trochu času kúpiť si vodu vo fľaši, program je tam dosť natrieskaný.), preto proste berieme veci so sebou a bodka. ja ich nebudem presviedčať, že je lepšie užívať si tamojšiu kuchyňu. Chcela som len nejakú náhradu za tie cestovné "klasiky" ako sú rezne a kurací nárez, prípadne niečo trochu zdravšie ako vifonka. Skúsime ten koláč a asi nakoniec nabalím nejaké nátierky z dm, vločky, orechy, a take... Ešte raz všetkým ďakujem za zapojenie sa do diskusie :) (a pardon za neskorú reakciu, bolo toho akosi veľa...)
marianne
@shishila jasne kazdy si rozumie a nema cenu presviedcat:-)..my sme chceli len ukazat,ze sa da aj inak...pred par dnami som sa vratila zo sluzobky z Talianska a ranajky na v restike pozostavajuce z velkeho croissantu a capucina,inak skveleho,stalo to 2 eurka..a paradna pizza uz neviem nazov,ale z baklazanom bola a so sprarglou,taka zeleninkova,obrovska a fantasticka,to sa zjest nedalo nieco povyse 6 eur aj so zmrzlinou ako present:-) ...a to v turistickom stredisku,je Pravda,ze ieste sezona nie je v plnom prude,ale aj tak vyborne ceny...