Rôzne

ZÁZVOR-veľký nepriateľ chrípky

tinca - fotkatinca, 5. februára 2010

Idem sa podeliť o jednu skúsenosť s čerstvým zázvom. Už minulý víkend ma skolila chrípka,víked dva dni dovolenky, všetko z lekárničky som vybrakovala, ale chrípka sa držala zubami-nechtami. Hoci ma PN-ka neobišla, ale poradený recept zo zázvoru mi veľmi pomohol. Nastrúhať plnú kávovú lyžičku čerstvého zázvoru, kúsok škorice a 4 ks klinčekov zalejeme 1 litrom horúcej vody. Necháme 1/2 hod. lúhovať, precedíme a pijeme teplý viac-krát denne. Ja si pridávam aj trochu medu. O nepoznanie sa cítim lepšie.Ja používam kanvicu so sítkom, takže nemusíém cediť, lebo suroviny dám všetky do sítka. Vyskúšajte a vraj je to výborné aj ako prevencia, nielen už keď ochorieme. Dostať aj zázvorový čaj, ale v sušenom stave nemá taký účinok ako ČERSTVÝ !!

@zareaguj


Diskusia k téme

evas13
Tinca, to máš pravdu, že sušený už nemá takú silu ako čerství. Používam jeden aj druhý a veru je to rozdiel. Ja pužívam bazu čiernu, ako čaj, sirup a aj liehovyý výluh z bazy. Pomáha to, ale len na začiatku chrípky a nachladnutia. Po troch dňoch to už nefunguje. Treba začať hneď ako pocítime prvé príznaky chrípky
sjuz
Ja sa pridávam, tinca :) Zázvor mám v chladničke permanentne. V zime čajík z čerstvého zázvoru, medu, citrónu a mletej škorice a zopár klinčekov. Zohreje a lieči. Inak, neviem či viete, škorica je prírodné antibiotikum. Pohľadám dokument čo o nej mám a zavesím sem.
Inak - na bádateľovi je skvelá kniha na stiahnutie - liečba vysokými dávkami vit. C - užívame už skoro rok - no pozor - nie je vitamín C ako vitamín C - tabletkové formy z lekárne obsahujú veľa rôznych additív, ktoré by vo vysokej dávke uškodili, treba 100% čistý. Som zdravotníčka, poradím keby mal niekto záujem:) Môj koníček je okrem varenia aj alternatívna medicína.

sjuz
evas - tá baza je super. Každý rok si narobíme domáci sirup z nej, ale minule Bukovský poradil výluh v alkohole. Tak sa naň tento rok chystám. Baza je výborná proti chrípke...
sjuz
inak - tinca - skoré uzdravenie!!!
tinca
Ahoj sjuz, díky za želanie,už sa cítim o poznanie lepšie,zázvor zabral,ale beriem aj ATB už to inak nešlo. Až keď sme chorí si uvedomíme,že tie priania pri každom sviatku..želám ti hlavne zdravie...nie sú len otrepané frázy. O tú škoricu a vitamín C mám záujem,napíš niečo. No a čo sa týka bazy súhlasím s evas, po 3 dňoch už nezaberala. Želám všetkým pekný a hlavne zdavý víkend.
monzet
Poučná debata.Radosť vás čítať.Sjuz mám malú otázočku. Načo je dobrá a hlavne vhodná tá liečba vitamínom C ?
nielaik
Zázvorový čaj mojej mamky. Čerstvo nastrúhaný jeden koreň zázvoru (alebo za kopcovitú lyžičku sušeného), kúsok škorice, tri klinčeky dáme do litra vriacej vody. Necháme päť minút prevrieť. Po miernom ochladnutí pridáme šťavu z jedného citrónu a dve lyžice medu. Klinčeky a škoricu vyhodíme, necedíme, rozdelíme na dve-tri dávky a teplé (až horúce) po dúškoch vychutnávame. Ak nevylieči, aspoň zohreje
Zázvor nepomáha pri chrípke!! Pije sa pri prechladnutí. Chrípka je vísové ochorenie!! Pomáha aj dobre tráviť, upokojuje žalúdočnú neurózu a koliku, pomáha proti plynatosti, uvoľňuje migrény, počas tehotenstva dokáže eliminovať rannú nevoľnosť.
2010
Dokial som bol sa Slovensku ( za komunistov ) ani som nevedel co je zazvor okrem takeho aromatickeho prasku do zazvornikov.
Teraz sa bez neho nevieme zaobist do varenia, a trhovnicky ma naucily ako kupovat ten spravny.Tak ako v Slovenskej kuchyny skoro kazdy recept zacina spenenim cibulky na oleji ci tuku, tak isto juhoazijska ( nie Cina) Thaijsko , Malajzia, Indonezia skoro kazdy recept obsahuje cerstvy zazvor alebo pridanim Galangal -modry zazvor co je aromaticka verzia s citrusovym nadychom.
A tak isto si uz neviem predstavit varenie bez cerstveho koriandrovej vnate co je pridana do vacsiny Juhoazijskych jedal ( europske porovnanie cerstva pertzlenova vnat v Talianskej , Greckej kuchyni).Clovek sa meni s vekom a obzor sa rozsiruje....a experimentuje.
PS: Ale dnes nebolo nad kyslu hribovu s koprom
visnovka
mozno nam ten zazvor nahradila aj ta cibula
ved cesnak aj cibulu odporucaju ako prevenciu
bozulka
Súhlasím,ja som sa dožila do dnešného veku a zázvor okrem zázvorníkov som tiež nepoznala,ale moja maminka/zomrela pred rokom vo veku 94 rokov v podstate zdravá,ale vysušená lebo odmietala už tekutiny/ používala hlavne na prevenciu alebo pri nachladnutí bazu,cibuľu,cesnak,chren,majoránku v zime kyslú kapustu lebo na citrusy nebolo /aj keby v obchodoch boli/,ale citrony museli byť.
Ja som mala vždy cez zimu v chladničke nastrúhaný chren s medom,cibulovú šťavu s medom,robievala som odvar c cibule a sladila medom alebo odvar z majoránky s medom.A vždy niečo zabralo.
Je pravda,že deti sú už dávno dospelé,ale čo sa naučili doma využívajú aj teraz keď treba.
Zázvor čerstvý mám tiež stále v chladničke lebo mám rada thajskú kuchyňu a občas ho použijemako čaj keď ma " prejde zima " -stačí narychlo postrúhať zazvor/ ďumbier / kávovú lyžičku dať do šálky a zaliať vriacou vodou,nechať pár minút osladiť medom a jednoducho vypiť.Pokial možno zalahnúť do postele a začnete sa potiť a pokial to nieje virové ochorenie do rána budete fit.
tinca
Človek sa stále učí Bozulka, odteraz už budem mať zázvor vždy v chladničke, hoci predtým som ho kupovala len v prípade potreby do váry. Nad ľudové recepty niet,moja babka len tie užívala a dožila sa 96 r. a prvýkrát v živote bola u lekára mala 90 a nemala založenú ani kartu. Peňazí nebolo tak si ľudia pomáhali ako vedeli. Maminka sa dožila 83 tiež sa dlho držala,ale posledné roky sa na ňu všetko zosypalo.
58vlasta
Ja tiež používam veľa domácich produktov na prevenciu, ale ľudia si veľmi mýlia prechladnutie a zápaly s chrípkou. Ja som na chrípku nedostala antibiotiká, len na vypotenie lieky. Musela som len ležať a potiť sa. Iné som aj tak nevládala, lebo vtedy strašne bolí človeka celé telo, trasie ho zima, potí sa pri teplotách a nechutí mu jesť. Keď sa pridajú k tomu zápaly, to je už oveľa horšie. Vtedy žiadne domáce liečivká už nepomôžu. Poslednú dobu pijem väčšinou bylinkové a ovocné čaje s pridaním škorice, zázvoru alebo majoránky a veru len málo zvýšené teploty ma chytia.
ivica
Človek len ZÍRA! Ja som si vždy myslela že zázvor je vhodný len na činsku, thajskú a podobné kuchyne. Znovu som sa presvedčila že sa mám stále čo učiť. Popravde mne ten zázvor príde vzhľadom taký divný, pripomína mi ten koreň z Herryho Potera... Ale vyskúšam z neho spraviť manželovi čaj a ak to prežije :-))) tak sa ho budem snažiť používať v kuchyni.
sjuz
ivica - potom pozor - je pikantný ten čaj. Môj muž ho nemusí :))
ivica
sjuz dík za upozornenie! Ale môj drahý má hrdlo i črevá z ocele! Vieš aký čaj pije?! Himalájsky, ktorý obsahuje MLETé ČIERNE KORENIE! Ja ho milujem, teda aj manžela aj korenie, ale v čaji som ho okoštovala až vďaka nemu. Veď uvidím, prípadne ho zriedime...
roska
Po prvýkrát som sa stretla so zázvorom ako ingredienciou do zázvorníkov. Druhýkrát na rekondícií, kde pacientom so sklerózou multiplex odporúčali zázvorový kúpeľ na ruky alebo nohy. Výborne prehreje končatiny. Vhodný pre každého v tomto mrazivom počasí.
anajka
Výborné čítanie!Som doma chorá a tak čítam čo je vo vareche nového.O čaji zo zázvoru som už počula ,ale nikde som nevidela recept.Podľa vašej chvály ho iste vyskúšam.Už len aby ho mali aj u nás v obchode.Ďakujem za inšpiráciu.
kuchtik
Určite som neobjavila Ameriku, ale celú Varechu nemám ešte preštudovanú, okrem šaju, zázvorníkovm nasrúham trošku čerstvého zázvoru aj do masovej polievky
monzet
Sjuz,prosím,načo sú dobré tie vysoké dávky vitamínu C ??
1jurajko1
no,aj ja som si ho kúpila.Aj mi klíčiť začal:o)Nevedela som čo s ním,len som vedela,že čaj.Ale ako?Už viem.Ďakujem
enge149
zázvor je naozaj "zázračný liek"kedysi nebol obchodoch.dnes ho kúpite skoro vždy,ja každý deň pijem čaj so zázvorom a mám ho stále poruke aj keď cestujem,mám aj maličké super strúhadlo...
vodnicka
no prvy krat som skusila zazvorovy caj, ale v zlom pomere :) cca 1lyzicku nastruhanu na 1 pohar a odvtedy zazvor veruze nemozem citit.., ale cajik by som vyuzila skor pre deti, ja ani nie som chorlava..a preto sa chcem opytat, ci niekto neviete, ci zazvor mozu aj male deti..
dakujem :)
adky
Dobry den. So zazvorom este len zacinam a ucim sa. Aka je to nadmerna
konzumacia? Ak si napriklad spravim limonadu-kolko jej mozem vypit za
den? Co sa moze stat ak vypijem vacsie mnozstvo vyrobku zo zazvoru? Dakujem za odpovede