Idem sa podeliť o jednu skúsenosť s čerstvým zázvom. Už minulý víkend ma skolila chrípka,víked dva dni dovolenky, všetko z lekárničky som vybrakovala, ale chrípka sa držala zubami-nechtami. Hoci ma PN-ka neobišla, ale poradený recept zo zázvoru mi veľmi pomohol. Nastrúhať plnú kávovú lyžičku čerstvého zázvoru, kúsok škorice a 4 ks klinčekov zalejeme 1 litrom horúcej vody. Necháme 1/2 hod. lúhovať, precedíme a pijeme teplý viac-krát denne. Ja si pridávam aj trochu medu. O nepoznanie sa cítim lepšie.Ja používam kanvicu so sítkom, takže nemusíém cediť, lebo suroviny dám všetky do sítka. Vyskúšajte a vraj je to výborné aj ako prevencia, nielen už keď ochorieme. Dostať aj zázvorový čaj, ale v sušenom stave nemá taký účinok ako ČERSTVÝ !!
@zareaguj
Inak - na bádateľovi je skvelá kniha na stiahnutie - liečba vysokými dávkami vit. C - užívame už skoro rok - no pozor - nie je vitamín C ako vitamín C - tabletkové formy z lekárne obsahujú veľa rôznych additív, ktoré by vo vysokej dávke uškodili, treba 100% čistý. Som zdravotníčka, poradím keby mal niekto záujem:) Môj koníček je okrem varenia aj alternatívna medicína.
Zázvor nepomáha pri chrípke!! Pije sa pri prechladnutí. Chrípka je vísové ochorenie!! Pomáha aj dobre tráviť, upokojuje žalúdočnú neurózu a koliku, pomáha proti plynatosti, uvoľňuje migrény, počas tehotenstva dokáže eliminovať rannú nevoľnosť.
Teraz sa bez neho nevieme zaobist do varenia, a trhovnicky ma naucily ako kupovat ten spravny.Tak ako v Slovenskej kuchyny skoro kazdy recept zacina spenenim cibulky na oleji ci tuku, tak isto juhoazijska ( nie Cina) Thaijsko , Malajzia, Indonezia skoro kazdy recept obsahuje cerstvy zazvor alebo pridanim Galangal -modry zazvor co je aromaticka verzia s citrusovym nadychom.
A tak isto si uz neviem predstavit varenie bez cerstveho koriandrovej vnate co je pridana do vacsiny Juhoazijskych jedal ( europske porovnanie cerstva pertzlenova vnat v Talianskej , Greckej kuchyni).Clovek sa meni s vekom a obzor sa rozsiruje....a experimentuje.
PS: Ale dnes nebolo nad kyslu hribovu s koprom
ved cesnak aj cibulu odporucaju ako prevenciu
Ja som mala vždy cez zimu v chladničke nastrúhaný chren s medom,cibulovú šťavu s medom,robievala som odvar c cibule a sladila medom alebo odvar z majoránky s medom.A vždy niečo zabralo.
Je pravda,že deti sú už dávno dospelé,ale čo sa naučili doma využívajú aj teraz keď treba.
Zázvor čerstvý mám tiež stále v chladničke lebo mám rada thajskú kuchyňu a občas ho použijemako čaj keď ma " prejde zima " -stačí narychlo postrúhať zazvor/ ďumbier / kávovú lyžičku dať do šálky a zaliať vriacou vodou,nechať pár minút osladiť medom a jednoducho vypiť.Pokial možno zalahnúť do postele a začnete sa potiť a pokial to nieje virové ochorenie do rána budete fit.
dakujem :)
konzumacia? Ak si napriklad spravim limonadu-kolko jej mozem vypit za
den? Co sa moze stat ak vypijem vacsie mnozstvo vyrobku zo zazvoru? Dakujem za odpovede