Rôzne

Zázrivá, Uhorská Ves - dovolenka

janger - fotkajanger, 8. februára 2012

Mili Varechaci, kolega mojho manzela ide v lete na dovolenku na Slovensko. Vybrali si Zazrivu a Uhorsku Ves (pri Liptovskom Mikulasi). Samozrejme, ze dufam, ze sa im bude na Slovensku pacit. Vzdy mi to dobre padne, ked ludia po navsteve Slovenska povedia, ako sa im pacilo (toto zahranicni Slovaci iste velmi dobre pochopia).


Chcela by som vas poprosit o nejake rady....Co je tam v okoli hodne navstivit. Co musia vidiet...A ak mate tip aj na nejake dobre restauracie, tiez budem rada.

Viem, ze na internete sa da najst vselico, ale ked clovek sam nieco pozna zo skusenosti, tak to je ine...Takze ak to tam trochu poznate, poradte :-).


Moc vam dakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

marianne69
Noooo nevybrali si zle,aspon co sa prirodneho potencialu tyka,Orava a Liptov najkrajsie kuty Slovenska:-)
Ako sprievodca cestovneho ruchu radim Janicka:-DDD
Typicke ukazky ludovej architektury:Zuberec,Podbiel,Zazriva,Oravska Polhora.Ked tam uz budu Oravsky hrad netreba vynechat.Je tam krasny skanzen Muzea ludovej architektury v Brestovej,aspon bol.Oravska lesna-horska zeleznicka.
Co sa Liptova tyka,brata tam mam vyse 20 rokov,naaadhera.Tatry okolo..Besenova,Termalne park,no neviem,kde zacat,robila som z Liptova itinerar,to by som tu vypisovala romany,co konkretne chcu navsivit...:-)
marianne69
Este za zmienku by stala na Orave rekreacna oblast,vysoko atraktivna hlavne v lete Oravska vodna nadrz,moznost vodnych sportov,rybolovu,turisticke chodniky prekrasne,odporucam.Okolite hory:Choc,Babia hora....su tam 2 narodne parky,chranena krajina oblast..no na hruzu tam toho krasneho je...
Liptov to je kapitola sama o sebe,centrum turistickeho ruch na SVK...keby som sa mala rozpisat,nezastavim sa:-)))zboznujem ho.Horsky rurizmus,Demenovska dolina,Nizke a Zapadne Tatry,Prosiecka Kvacianska dolina,Liptovska Mara,rekreacne kupaliska:besenova Liptovsky Jan.Likava hrad v Liptovskom Hradku.
Skanzen v Pribyline.VLKOLINEC dedicstvo UNESCO.
Mam aj tipy na ubytovanie,len 6 rokov som bola vonku a neviem,ci je to uz aktualne...
janger
@marianka , dakujem, myslim, ze ubytovanie uz aj tak maju vybrane, My mame uz tiez kopu Slovenska prejdeneho, ale ludia, co tam byvaju to poznaju este lepsie, tak preto som sa pytala...Vsetko toto, co si spomenule im odkazem. V Zuberci sme tiez uz boli v tom muzeu, aj na Oravskej priehrade sme sa viezli s lodou, Besenovu poznam, ale uz mnoho rokov dozadu to je, co sme tam boli. Teraz je tam niekde na Liptove aj Tatralandia, stoji to za to? Oni maju aj decka, takze snad by aj tam radi isli. Pocula som, ze tam byva strasne moc naroda....Viem, ze aj v Liptovskom Jane je (teda aspon niekedy bolo a nam sa tam moc lubilo) termalne kupalisko.
Moc ti dakujem, Marianka, idem si to vsetko prestudovat. Maju z coho vyberat....V Terchovej byvaju aj nejake (Janosikovske) slavnosti v lete. To nahodou poznas, ci to byva dobre?
marianne69
...mam aj slusne zoznamy ubytovacich zariadeni,len to treba skontrolovat,ci sa tam nieco nepomenilo,len tie restiky,tam bohuzial asi neporadim,opytam sa na Liptove braska,ci nema nejaky dobry tip,je vasniny rybar a horolezec a aj Tatry ma zmapovane...to bude asi vabank:-) co sa restauracii tyka,ale verim,ze na nieco dobre natrafia...
marcy
Vybrali si krásny kút Slovenska,atmosféra počas letných festivalov je úžasná,husia koža a slzičky v očiach,hoci som domáca....hrdosť,temperament a obdiv mnou lomcujú ...z Východnej mám tieto zážitky,v Terchovej som nebola ...Tatralandia je obrovský kolos s množstvom atrakcií,mládež sa poteší :) do Bešeňovej treba brať staršie plavky,lebo teplota a farba vody zanechajú stopy ( obľúbené ,výborného strihu ani na záhrade nevynosím ).....možností je veľa,nech si užijú :o)
marianne69
Ak maju decka tak v tatralandii sa urcite vysantia,nech skusia aj Besenovu mam tam vybornych kamaratov,popytam sa...
Terchova folklorne slavnosti-Janosikov den,ale to je uz Horne Povazie.Super ludova muzika,spev,architektura,drotarstvo-vysoka umelecja uroven:-)Ale ak tam budu,nech urcite neobidu Cicmany a ich folklorne slavnosti.Krasne domceky tam i s muzeom.
zuzik01
urcite, ale urcite VLKOLINEC! Je tam krasne... citis sa ako v rozpravke, ako niekde, kde sa zastavil cas...
ropa
@janger toho nasho holandana sme poslali do Terchovej, Janosikove Diery, Mala Fatra, velmi si chvalil (no len to je uz kus od Liptovskeho..) Jubilejný 50. ročník Jánošíkových dni v Terchovej sa bude konať v dňoch 26.7.-29.7.2012. je to mega akcia,...
zdenka1009
Rafting pod Kriváňom, obec Podbanské rieka Belá. Rafting sa dá absolvovať behom jedného dňa, splav trvá 3hod. Krásne výhľady na Kriváň a Západné Tatry sú fantastickým zážitkom.
marianne69
Janka a neviem na ako dlho idu,ale s tym BEDEKROM to myslim vazne,vela im pomoze.Aspon v Anglicku mali krasne bedekre o Slovensku,doteraz lutujem,ze som si ho tam nekupila.Podrobne spracovany podla regionov.Boli tam obsiahnute absolutne vsetko,vratane akcii v tom -ktorom regione,len neviem ci aj u vas bude,ale hadam v ramci EU ano.
janger
No tak vam strasne moc dakujem vsetkym. Normalne som aj ja dostala chut ist zase na Slovensko, na tieto krasne miesta.... Marianka @marianne69 , vidim, ze je to uplne tvoja vec, ten cestovny ruch. Verim, ze bedeker (ja som fakt nevedela, ze sa to po slovensky vola bedeker, hanba mi!!!) je vyborna vec. Moja dcera vzdy kam ide, tam kupuje Lonely Planet (vyborne informacie)...
@marcy , o tych plavkach poradim, to by mi ani nenapadlo. V Besenovej ta voda je veru moc hneda a nevonava ;-))). @zuzik01 , aj tebe dakujem.
@ropa , Janosikove Diery, to je krasna oblast, a ten festival im iste poradim. Joj, skoda, ze aj my nemozeme...
janger
@zdenka1009 , pozerala som na ten rafting, vidim, ze Bela je splavna len v aprili a maji...Skoda.
janger
Aj Zilina je hodna navstevy, nie? Su to uz nejake roky, co som tam bola, ale bolo pekne upravene centrum...Zo Zazrivej to nie je tak daleko...
zdenka1009
Tak ti pridám ešte jeden tip Čierny Balog, Čiernohorská železnička. To z Uhorskej Vsi prejdú na Čertovicu / krásna príroda,serpentínky/ do Brezna a ešte 9km a sú v Balogu. Pre deti raj.povozia sa na vláčiku. A dá sa aj na salašoch napapať,
pivonka
Možno to bolo ideálnym počasím, ale mňa úplne dostal Vlkolínec. Krásne domčeky a hneď, ako sme prichádzali od parkoviska, na stráni vpravo sa páslo stádo ovečiek. To bola taká krása, až to hraničilo s gýčom. Na Orave sme mali nenáročnú túru. Začali sme na Oraviciach cez Juráňovú dolinu, nádherným prielomom a oblúkom (zasa sme stretli stádo oviec a aj dajaké kozičky) sme skončili zasa na Oraviciach v termálnom bazéme, to bola skvelá bodka.
perla61
janger, milá , kľudne im povedz, že na Slovensku je všetko úžasné a že všetko je hodné pozrieť.
pachola
keď sme ubytúvali, čo chodili turisti ,tak hovorili,že len na Liptov je málo 2 týždne a to boli niekoľko rokov po sebe a nevideli všetko ,čo Liptov ponúka od turistiky , jaskýň,aquaparkov, skanzenov,splavov, galérií a múzeí je toho dosť
janger
@zdenka1009 , dakujem za tip aj tebe:-). @pivonka , aj tebe. To, ako to popisujes, to su momenty, z ktorych mavam husiu kozu, take krasne...Vhodne obrazu...
@perlicka1 , mas pravdu, Slovensko je krasne, ale chcem, aby videli len to najkrajsie ;-).
janger
@pachola , tak to je veru, a oni idu na Slovensko len na dva tyzdne, tyzden jedno miesto a tyzden druhe miesto... Ale aj muz hovoril vcera, ze ked uvidia tolke pekne miesta, ze mozno pojdu aj na rok...:-). Dakujem.
sairaam
@janger nezabudni im povedať o Strečne. Z Uhorskej Vsi to nie je ďalej ako na Oravu a tam zažijú čo inde nie. Je tam kompa a plte na Váhu. Deti sa zbláznia od radosti. A je tam aj hrad s krásnym výhľadom. Ale musia prísť na celé leto aby všetko stihli:-)))
janger
Oooo, mas pravdu @sairaam , Strecno je nadherne, 'okolo Strecna, cesta nebezpecna' sa hovorievalo...Tie plte, to je tiez dobry napad! Dakujem za tip :-).
jozefj
Už 40 rokov bývam v LM .Odporúčam navštíviť HLBOKE..
kuchticka
Joj dievcata, ked pisete s pominate tie krasne miesta v Tarach, pod Tatrami a vobec v Krapatoch vsetko mi pripomina moju mladost, ke som niektore tie miesta navstivila a mam na ne pekne spomienky. Hned bych si to zopakovala. Cicmany sa mi tiez pacili.
Myslim si, ze Slovaci by mali robit viacej reklamy pre ich krasne malebne prostredie, len by to chcelo zlepsit sluzby a restauracie. Slovensko by mohlo zit z turistickeho ruchu keby to niekto spravne "vzal do ruky".
@janger , prajem tym navstevnikom nasho rodneho kraja tie najlepsie skusenosti a peknu dovolenku.
janger
@jozefj , to Hlboke som pozerala na googli To myslis pri Ziline? Tiez pekne, pribudne to k radam...Dakujem.
@kuchticka , veru aj ja, ked to tu tak citam, tak na niektore miesta si tiez spominam. Je vela krasy na Slovensku. Ja sa to tu snazim propagovat, ako mozem....A dakujem.
marianne69
@janka ked som bola vonku, tiez som rozhadzovala letaky a brozury po kantine:-) o Slovensku,kedze dcera tam studovala cestovny ruch a stale trajdlovala po Londyne a vseliakych vystavach a veltrhoch CR.Sice propagacie tam Slovensko az taky vyber nemalo,ale to co tam bolo,bolo pekne a na urovni,specialne v Londyne.Anglani,vzdy hovorili,teda,ze na taku malu krajinku tam mame dych vyrazajuce scenerie. Len CR je na Slovensku je cestovny ruch na chvoste a kazda vlada, ktora pride, robi vsetko preto,aby tam aj zostal.Je to skoda,lebo napriklad v UK tam maju jeden kopcek,ohradia ho a uz pytaju 8 £ vstupne. Ja som bola v UK zaregistrovana v National Trust a za poplatok 70£ rocne na osobu, sme s muzom trajdlovali 6 rokov po hradoch a zahradach a bolo v tom aj parkovne.Darmo CR tam vymysleli,Thomas Coook zalozil prvu cestovku na svete a naozaj ho tam robit vedia.A pan Bedeker zase napisal prvy itinerar.Musim,ze to bol Nemec,ale neviem to isto.
marianne69
Myslim,ze to bol Nemec,prepac:-) mala by som uz fakt zacat po sebe citat:-)...
janger
Marianka, mas uplne pravdu, s tym turistickym ruchom je to tak. Malo sa propaguje. Holandania chodia o moc viac do Ciech, aj preto, ze to je blizsie. Lebo vacsinou chodia autom. Bedeker- to som fakt nevedela, kto to je. Tu to nie je pouzivane, na Slovensku pred 30-mi rokmi tiez nie. Takze, ked som si to dala do slovenskeho googla, tak to je vysvetlene ako knizny turisticky sprievodca...Tak vseobecne. Thomas Cook cestovku mame aj tu :-).
marianne69
Janka Bedeker to volame len preto,ze tento chlapik prvy zhromazdil nejake informacie o danom mieste a dal ich brozurovej alebo kniznej podoby.Kludne to moze byt aj Lonely planet,tiez je vyborny.Ja osobne mam rada bedekre od Rough Guides,vlastnim ich niekolko a neozaj ma nikdy nesklamali.Pretrajdlovala som s nimi Rim,Pariz,Vieden.Najnovsie som si kupila bedeker od National Geographic o Kanade.Je uzasny.
janger
Marianka, chapem, jasne! ;-). To len prvykrat ked si to spomenula, tak som nevedela, tak vtedy som si to vyhladala. A na co vsetko je Varecha dobra, nie? A co sa chystas do Kanady?
marianne69
No poviem Ti, mala som pred troma rokmi take tiky:-))) Specialne ta oblast Calgery mi je blizka,ale ten Atlantik ma trosku odradza,je to kus streky a nebol na to ani cas.Ale ako turista,je to moj cestovatelsky sen.Celkovo Severna amerika je, co sa tyka prirodneho potencialu je krasna,si myslim.Ale aj Australia a Novy Zeland mozu byt krasne.K Novemu Zelandu som mala v 90-tych rokoch uz velmi blizucko,len okolnosti,ktore sa objavili,mi to prekazili:-) Asi to tak malo byt.Namiesto toho som zakotvila v krajine,o ktorej som povedala,ze posledna krajina v EU,kde by som chcela zit a vidis,zariekaneho najvacsi kus:-)
marianne69
Teda nie,ze by bola zla,len na moj vkus tam strasne casto prsi:-)))inak cast zo mna tam este zostala,su veci,ktore mi nesmierne chybaju....A mas Ty Janka nejaky cestovatelsky sen?
janger
Marianka, vecer ti odpisem, ano? Musim upalovat do prace :-). Ahojcek.
sairaam
@janger , @jozefj nemyslel Hlboké pri Martine, on myslel Hlboké pri L. Mikuláši a to je cigánska osada. Des - vyhnúť sa široko-ďaleko. @jozefj však mám pravdu?
janger
No tak uz som doma. @marianka , spominala si tu Kanadu... To sme my tu uz viackrat spominali. Taka okruzna jazda, prenajat si mobilhome a tak par tyzdnov chodit z miesta na miesto, spoznavat prirodne krasy....To by bol zazitok...Inac moj muz stale spomina Anglicko, toho tam stale taha a mna zase vobec nie. Anglicku dovolenku si nejako spajam s dazdom...Stale teraz spomina Lake District....Na Zemi je tolko krasnych miest a vidime z toho vlastne len tak malo, pravda? A rada by som aj okruznu jazdu po Grecku, po starych pamiatkach. A myslim, ze aj Norsko je nadherne...Nuz ale co, vsade sa neda :-).
janger
@sairaam , dakujem ti, ze si ma upozornila. Ja som myslela, ze @jozefj radi uprimne...Alebo to povedal, ako zart...Neviem.
marianne69
@janka ten mobilhome je sen mojho muza:-) No a Lake District je miesto v UK, kde sa tomu dazdu odpustit da.Je tam prenadherne,je to sice miesto s najvyssimi zrazkami,takze leje tam statocne,ale len tak mrholi,hmli sa:-)) ale stoji to za to.Vdaka tomu dazdu,je tam stale zeleno.A je to tiez miesto, kde vacsinou dovolenkuje smotanka,takze lacno tam tiez nie je,ale da sa tam vybrat zo sirokej slaly ubytovania.Bola som tam,odporucam.
jozefj
Janger, bez urážky ber to ako žart. Ale Liptov je nádherný cely . Oplatí sa prísť.
janger
@marianka , no ved to pocasie...Tu v Holandsku nebyva az take idealne pocasie, takze aspon tu letnu dovolenku mam rada slnecnu. Nuz ale mozno sa niekedy vyberieme aj tam...
@jozefj , to je v poriadku :-)...Viem, ze sa oplati prist, teda az na to Hlboke ;-).
janger
@ropa , dakujem. My sme tam pred niekolkymi rokmi boli, to treba ozaj navstivit...Pripojim to k tipom :-).
sjuz
reštaurácia Kozí vŕšok je pri Ružomberku, ale ten, kto má rád kozie syry, neoľutuje, pretože majú domácu výrobu, skvelú ponuku z kozími syrmi!
 www.kozivrsok.sk

janger
@sjuz , dakujem za tip na restauraciu. Skoda, ze som o nej nevedela minuly rok, boli sme v okoli Ruzomberka a kozi syr mam tiez velmi rada :-).