Rôzne

Závin

fany1602 - bez fotkyfany1602, 12. septembra 2012

ahoj varecháčky .mám taký problém že vždy ked pečiem hociaký
závin vždy mi praskne!!najprv to vyzerá tak krásne sľubne a zrazu
prásk a plnka vyteká von už som s toho zúfalá!!!!vopred dakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

ingova
Skús závin potrieť len zvrchu, nie boky a potom popichať vidličkou aby mohla para odfukovať zvnútra.
abdul
Veru aj tie kupenské sú popichané vidličkou, aby si odfúkli z tej pary.
afataga
no ja aj ked popicham, niekedy praskne, niekedy nie, ale nezufaj, ved sa to zje aj puknute, hlavne ked je chutny :-)
marianne69
ja zaviny najskor peciem pozvolna,nie na vysokej teplote,specialne kysnute(aj ine) a ked pekne narastu a chytia taku sklovinu,ci ako by som to nazvala,korku,prepnem na vyssiu teplotu,odvtedy prestali praskat,stane sa,ale uz ovela menej...a popichat vydlickou, tiez nie je od veci...
frezia68
Je to len chybou krásy,na chuti neuberá :-) ,ale musí dobre vykysnúť,dať do vyhriatej rúry cca 22O°C asi na 5 min.,potom stíšim na 180°C a dopekám.....Tiež ovlivňuje hustota plnky,ak je riedka-praskne.Potieram vyšľahaným vajíčkom+2 lyžice mlieka a popichám vidličkou.Nech sa vydarí :-)
cupcake
ja si tiez myslim, zetreba zacat piect na nizsej teplote, cukor v plnke sa rozhoruci a potom to praska. Ale mija babka vzdy hovorievala, ze to od samej dobroty a ked vychladne a pokrajas a posypes cukrom, nikto nic nezbada. Len to nechaj vychladnut, ja sa tiez zlostim, ked moj manzel nemoze vydrzat a zacne si ukrajovat este z tepleho.
fany1602
dakujem pekne za dobre rady a povzbudenie.aj manžel vravel že to nevadí lebo je ináč výborný ale aj tak to nevzdam!!!
cupcake
Skus s tym pomalym pecenim a popichanim. Niekedy vsak mozes robit co len chces, raz ich mam krasne raz popukaju, hlavne teda makovy. Orechove mam vzdy krasne a neviem preco. Ale ako robis plnku? Teraz ma napada, ze niekedy urobim len tak na sucho. Teda posypem pomletym makom, cukrom, skoricou a mletymi klincekami. Niekedy pridavam hrozienka a nakoniec to popolievam rozpustenym maslom a veru sa mi zda, ze prave pri tomto postupe mi to nepraska. Takto to robievala moja babka. Povedala, ze nema tolko casu aby sa s tym babrala. Skus tak, mozno to lepsie vyhovuje tvojej trube. Ked som si brala hodiny pecenia, tak som sa vzdy jedovala, ze to nevyzeralo take pekne, ako urobila nasa ucitelka. Ale ta nam nakoniec povedala: No viete dievcata, nakoniec to vsetci ochutnaju, pokrajane a povedia: oooo to je vyborne a to je to najdolezitejsie . Tak sa netrap, ak to zmizne z misi , kazdemu chutilo.
arasidka
Dávam za pravadu Frézie - ak robíš kysnutý závin, treba ho pekne zatočiť, uložiť do plechu a nechať ešte vykysnúť - n e p o n á h ľ a ť s a s ním do trúby, že veď v teple vybehne pekne hore. Až narastie "na lufte", prikrytý utierkou, až potom stačí natrieť ho vajíčkom. Aj dvakrát, nech je pekný "glazúrovaný".Popichať koláč za surova - i to je treba. No a keby sa to predsa len skončilo tak, že praskne - hlavu nestrácaj a povedz si - tvoja vec, keď si praskol, zostaň si taký aký si, my žťa just zjeme aj takého škaredého !
fany1602
ked robievam kakaový tak rozmiešam maslo kakao a cukor a to natrem na kolač aby bol dobre šťavnatý no a možno to je tá chyba.