Rôzne

Zavaranie, poradte prosim!

janea - fotkajanea, 8. augusta 2014

V zavarani som zaciatocnicka. Casto tu citam, ze rozna zelenina sa sterilizuje na 80°C ca. 15 min. Mne to nejako nefunguje.
Ja davam nalozene uhorky na hlbsi plech, kde je na spodku uterak, na ktory poukladam pohare a nalejem tam vody, aby boli pohare zcasti ponorene. Ta voda je ale studena, takze mozem cakat vecnost, kym to zacne bublinkovat.:)
Musim dat teda vyssiu teplotu a potom zase stiahnut. Kolko tam mam potom tie pohare este nechat, tiez 15 min, nebude zavaranina prilis mäkka?
Ako sterilizujete vy? Robim chybu, ze davam na plech studenu vodu?
Vopred dakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

kukulienka71
So zaváraním v rúre ti neporadím, ja zaváram v hrnci s teplomerom, fľaše s väčšinou horúcim nálevom dávam do horúcej vody a sú ponorené z vyše polovice. Zeleninu na 85°C, čas podľa tvrdosti.
janea
Kukulienka (pekny Nick:)), dakujem za odpoved. Myslim, ze aj na ten moj plech bude treba dat horucu vodu a nie studenu, uz ma to mohlo napadnut. S tou teplotou a casom......hm, mozno sa este niekto ozve, ak nie, budem musiet experimentovat.
mariamka
ja tiez som za klasiku ako kukulienka, a nemam ani teplomer @janea treba sledovat bod varu, uhorkam staci 5 minut a hned vybrat, stihnu dojst a ostanu pekne chrumkave
mijaita
@janea predehreju si troubu na 100 - 120, teple sklenice tam nasazim co se jich vejde, nasucho, na sebe, vedle sebe, po nejakem case vypnu a vyndam az druhy den. Zavaruju tak leta letouci. Nikdy mi nic neprasklo, jen obcas nechytne vicko, ale to i ve vode. Delavala jsem tak i v troube plynove
janea
Dakujem vsetkym za rady.
rain333, trochu by som sa obavala, ze budu za tak dlhu dobu uhorky moc mäkke.(?) Vlani som prvy krat v zivote zavarala. Sterilizovala som v rure od bodu varu 15 min. na dost vysokej teplote, neviem, cca 150° a boli dost mäkke, skoro az moc. Ani chutovo som nebola vôbec spokojna, lebo ja zijem v DE a nemala som slov.Deko. Okrem toho bol nalev kysly. Nemci maju take radi, tak som väcsinu rozdala, im to chutilo super. Tentoraz som si uz zaobstarala Deko a Nakladac zo SR a dokonca slov.ocot 8%, uz sa tesim, tak dufam, ze to konecne vyjde.:)
A laka ma sterilizovat na 80-100°C, lebo si myslim, ze je to setrnejsie na zavaraninu, teda ze tie hodnoty a chut sa tak varenim neznicia, ako ked sterilizujem na vysoku teplotu, aj ked kratsie.
janea
A este by som sa chcela skusenych gazdiniek opytat....ked robite napr. Moravanku, blanzujete predtým karfiol alebo netreba? Lebo niekde som to tu citala. Ale ved mrkva je tiez tvrda, nie? Alebo treba dlhsie sterilizovat?
jeka
Rúru zohriať na 150 stupň.,vložiť pekáčstudená voda),stiahnúť na 100 stupň a sterilizovať 15-20 min,nechať do rána vychladiť v rúre.V hrnci na plyne :stopnúť si 40-45 min od od začiatku sterilizácie.Takto robím ja.
fialka49
janea, píšeš, že si mala na uhorky kyslý nálev. Viac ako 40 rokov robím nálev na uhorky bez deka a uhorky sa mi nepokazili: 0,25 litra octu, 0,75 litra vody, nie moc kopcovitú polievkovú lyžicu soli a kryštálového cukru za naberačku (žufán), ak treba, podľa chuti cukru ešte pridám. Kratučko povarím a uhorky zalievam mierne teplým nálevom. Sterilizujem 10 minút na 85°C.
Pre orientáciu:toto množstvo nálevu stačí na 4 sedemdecové poháre. Pani, od ktorej mám tento recept prízvukovala, že kôpor je jediná prísada pri zaváraní uhoriek, ktorá sa nedá ničím nahradiť.
janea
Dakujem, ste zlate. Ja som uz zavarila!:) Ale len prvu varku a to Moravanku. Este budem nakladat uhorky, Leco a Calamadu. Vyzera to tak, ze nalev bude perfektny, (aspon podla mojej chuti.) Dala som na 2 L vody len 400ml octu, 200ml pohar cukru a 1 Deko.
Problem som vsak znova mala so sterilizovanim.:( Na plech som chcela dat tentoraz horucu vodu, no prisla navsteva, tak som to rychlo supla do rury so studenou vodou. Nekonecne dlho trvalo, kym zacali prve bublinky. To som mala ruru na 180°. Potom som ju pri prvých bublinkach stiahla na 100°, aby sa to pomaly sterilizovalo a figu drevenu, bublinky mi zas zmizli!!! Experimentovala som horedolu s teplotou, bublinky hadzalo len na min.150°! Nechapem, ved rura nie je pokazena, bezne v nej peciem. Som zvedava, aku konzistenciu bude mat zelenina, ci nebude prilis mäkka. Alebo som ju mala zapnut na horuci vzduch? Sterilizujete vôbec na vzduch?
eovyn
Tiez si robim sama nalev ako fialka49, ale navyse don dam otiepku vinnych listov a kminu, ktora sa dava do rychlo kvasenych uhoriek. Medzitym si nakladiem uhorky do poharov, zalejem ich horucim vyvarom, zavieckujem a strcim do periny, az kym nevychladnu. Nesterilizujem uz nic. Uhorky sa mi nekazia, zostanu tvrde, chrumkave a chutia ako tie rychlo kvasene.
astheart
Já u okurek nic neměřím. První várku postavím do studené vody v kastrolu na sporáku a hlídám si, kdy začnou měnit barvu. Jakmile mění barvu, vytahuju a převracím na víčko, dojdou. Jsou křupavé. Další várky dávám hned na to do už vroucí vody a zase jen hlídám barvu. Ještě se mi nestalo, že by nebyly dobré. někdy sice musím dotáhnout víčko a asi na pět minut sklenici vrátit do hrnce, protože tím únikem tekutiny se tam dostal vzduch, který není sterilizován, ale jinak v pohodě.
janea
Dakujem vam za rady. Ja som uz nevydrzala a otvorila som jeden pohar, aj ked viem, ze sa to musi min. 2 tyzdne ulezat. Konzistencia dobra, ani moc mäkke, ani tvrde, aj ked som experimentovala. S nalevom som pomerne spokojna, no stale sa mi to videlo trochu moc kysle, aj ked som dala len 400ml octu na 2 l vody a 250g cukru. Ale co poviete, ked sa ulezia, bude tu kyslost menej citit, nie?
janea
Ahoj, tak sa zas ozyvam, ako som dopadla. Dobre!:):) Tolko ma ta moja rura hnevala, bud to vrelo nenormalne alebo vôbec a tym padom sa mi zle odcitavali minuty. Nakoniec som to uregulovala len tak odoka. Nevydrzala som a otvorila pohar. Super, take som chcela a nalev bol tiez vyborny, uz som tak narobila aj kopec Moravanky, dakujem vam este raz.
janea
Ahojte, niekto tu napisal (neviem to najst) perfektny napad, zavarit hrusky s kolieskom citrona, pomaranca a kiwi. Vyskusala som to, pridala som vanilku, no a chuti to uzasne! Zostalo mi vela sirupu, do ktorého som pridala tiez citron, pomaranc a kiwi a dala do ladnicky. Perfektny sirup do vody! Dakujem autorke za napad.:)
janea
Tak uz viem autorku, je to Izabella929! Nasla som od nej recepty, je to neuveritelna sikulka, ma uzasne napady ale vy skalni ju tu uz iste poznate. Dakujem, Izabella!:)