V zavarani som zaciatocnicka. Casto tu citam, ze rozna zelenina sa sterilizuje na 80°C ca. 15 min. Mne to nejako nefunguje.
Ja davam nalozene uhorky na hlbsi plech, kde je na spodku uterak, na ktory poukladam pohare a nalejem tam vody, aby boli pohare zcasti ponorene. Ta voda je ale studena, takze mozem cakat vecnost, kym to zacne bublinkovat.:)
Musim dat teda vyssiu teplotu a potom zase stiahnut. Kolko tam mam potom tie pohare este nechat, tiez 15 min, nebude zavaranina prilis mäkka?
Ako sterilizujete vy? Robim chybu, ze davam na plech studenu vodu?
Vopred dakujem.
a môžem potvrdiť že postup je vynikajúci a nič sa mi nerozvarilo, netreba sledovať žiadne bublinky len stopnúť čas, skús, naozaj to funguje :-)
rain333, trochu by som sa obavala, ze budu za tak dlhu dobu uhorky moc mäkke.(?) Vlani som prvy krat v zivote zavarala. Sterilizovala som v rure od bodu varu 15 min. na dost vysokej teplote, neviem, cca 150° a boli dost mäkke, skoro az moc. Ani chutovo som nebola vôbec spokojna, lebo ja zijem v DE a nemala som slov.Deko. Okrem toho bol nalev kysly. Nemci maju take radi, tak som väcsinu rozdala, im to chutilo super. Tentoraz som si uz zaobstarala Deko a Nakladac zo SR a dokonca slov.ocot 8%, uz sa tesim, tak dufam, ze to konecne vyjde.:)
A laka ma sterilizovat na 80-100°C, lebo si myslim, ze je to setrnejsie na zavaraninu, teda ze tie hodnoty a chut sa tak varenim neznicia, ako ked sterilizujem na vysoku teplotu, aj ked kratsie.
Pre orientáciu:toto množstvo nálevu stačí na 4 sedemdecové poháre. Pani, od ktorej mám tento recept prízvukovala, že kôpor je jediná prísada pri zaváraní uhoriek, ktorá sa nedá ničím nahradiť.
Problem som vsak znova mala so sterilizovanim.:( Na plech som chcela dat tentoraz horucu vodu, no prisla navsteva, tak som to rychlo supla do rury so studenou vodou. Nekonecne dlho trvalo, kym zacali prve bublinky. To som mala ruru na 180°. Potom som ju pri prvých bublinkach stiahla na 100°, aby sa to pomaly sterilizovalo a figu drevenu, bublinky mi zas zmizli!!! Experimentovala som horedolu s teplotou, bublinky hadzalo len na min.150°! Nechapem, ved rura nie je pokazena, bezne v nej peciem. Som zvedava, aku konzistenciu bude mat zelenina, ci nebude prilis mäkka. Alebo som ju mala zapnut na horuci vzduch? Sterilizujete vôbec na vzduch?