Varenie

Zavarané jedlo. POMOC!

spydigy - fotkaspydigy, 2. marca 2013

Ahojte, tatino zajtra ide do zahraničia na 3mes. a chcela by som mu
zavariť
nejaké jedlo.Tak by som sa vás chcela opýtať či máte nejaké
skúsenosti so zavara. jedlom.
Ešte nikto som to nerobila a ani neviem aké jedlo je vhodné na
zaváranie, tak aby vydržalo a neskyslo. Či môžem napríklad
pridať zemiaky a múku do gulášu, alebo smotanu do sviečkovej
alebo ryžu do soté.
Alebo či nemáte nejaké osvedčené recepty nejakého chutného mäsa
atď. Budem vám veľmi vďačná za rady alebo recepty. Vopred
ďakujem :))

@zareaguj


Diskusia k téme

radost
môžeš-asi..my nedávame múku...ale vadiť by nemala-ked si zvyknutá...ja zahusťujem-ak treba-postrúhaným zemiakom...
angast
@spydigy
prosím ťa nepanikár. Nenapísala si kam ide , preto ti ťažko radiť.
Niektoré štáty majú prísny zákaz dovozu potravín, ovocia a zeleniny,
tak by ti bolo zbytočne niečo zavárať a baliť. Tieto informácie by si mala vedieť dopredu. Zahraničie je aj Maďarsko, Česko i India.
Dnes už nie je zvykom nabaliť paštiky , vrece brambor aby sme
ušetrili valuty a doniesť si za ušetrené nejakú blbosť. Aj v najodľahlejších kútoch sveta sa dá slušne najesť. Pokiaľ nejde
do tropického dážďového pralesa. Ale tam sú zas výborné makadové
oriešky.
spydigy
no ja ked robím guláš tak len kotlikovy hh takže tam som naučená dávať aj múku ale zvyčajne tiež zahusťujem zemiakom. A budem to robiť z diviny lebo mám len toto mäso ...a keď ho teda spravím dám ho do fliaš a sterilizujem to ako? dám do hrnca vodu a varím hodinu?
angast
ten rcp. na bravčovú konzervu je vynikajúci, len by to naozaj chcelo trocha viac dochutiť. Cesnak,+ koreniny. Mám ešte jeden pohár. Pošlem ti ?
spydigy
@angast otec pracuje v belgicku a chodi do francuzska, španielska a tak... takže on je cely život mimo...my spolu už nežime, len dneska rano mi volal, že je tichá domacnosť a jeho manželka mu nechce navariť ani len povedať ako sa to robi... tak si varí sám ... tak som mu teda povedala, že mu nieco spravim... a keď pojde okolo nech si to príde zobrať. Kedže on je stále na cestách nemá čas chodiť do restauracie a najesť sa tam ....
tiginko
@spydigy určite konzervovať bez múky, zemiakov, cestovín, ryže a pod. To by sa mu pokazilo. Maximálne mäso, na cibuli, cesnaku, osolené, okorenené mletou paprikou možno nejaká zelenina k tomu...Musíš ho naučiť, ako si má zahusťovať zemiakom a pod. Ja napr. robievam niekdy na dovolenky segedín bez múky a smotany, tú si iste môže dokúpiť a dať si chlieb k tomu. Alebo mäsovo-zeleninový základ na rizoto, kúpi si sáčkovú ryžu, uvarí a zmieša. Kúpi si cesoviny a hotovú omáčku. Neviem aké má možnosti. A prečo vlastne nemôže chodiť do reštaurácií, keď je na cestách v tak vyspelých krajinách. Jedine, že z finančnch dôvodov, to je potom iné, ale predsa mal by dostávať diéty a s nimi sa už dá hádam. Môj muž tiež pracuje na rôznych projektoch v zahraničí a zatiaľ som mu dávala so sebou len domáce oškvarky, pečené mäso v masti, domácu pečeňovú paštétu, klobásu a pod. Chlieb si už zoženie :-)
tiginko
daj si vyhľadávať na internete zaváranie jedál a určite toho nájdeš viac. Veľa zdaru :-)
2010
Flabagasted... cela europa ma rovnaku menu ecka? , podobne jedla ?
vsak nejde dakde do mongolska kde najblizsia jurta je 500km a jedine co maju je kumis- kobylie mlieko... radsej ho nauc ako sa naraba s internetom a ze v kazdom meste sa da za lacno najest alebo je typicky slovenky chlap ktory slovo - jedlo -priprava nema vo svojom slovniku...
evanaaa
@spydigy , škoda, že si dotaz nedala sem skôr, ja som tiež, keď sme šli na dovolenku, prvý raz bez skúseností zavárala mäso a podarilo sa, lenže ono sa musí dvakrát sterilizovať, najprv na určitý čas, hodinu, ap., podľa toho, čo robíš, a potom treba sterilizáciu o 24 hodín zopakovať. Ako vidím, nik to tu nepíše, ale pre istotu, radšej 2x.
2010
Nie, lebo v 21 storoci nie je miesto byt -intransigent- a ked je nech sedi doma .Cheers
veronika353
My si na dovolenku bereme zavařované maso.Upeču králíka,kuře,udusím maso a udělám guláš,toto všechno dám do 0,7dl sklenic a sterilizuji při teplotě 90 stupňú hodinu.Vydrží nám to dva týdny.Najíme se i v restauraci,ale toto máme základ.Brambory a zeleninu kupujeme na místě.Zatím se nám nic nepokazilo a nedostali jsme salmonelózu nebo něco podobné.Vyzkoušeli jsme i all inclusive,ale nemám problém na dovolené vařit,pokud jdeme do apartmánu.
spydigy
@tiginko tu nejde o financie jemu teda peniaze fakt, ze nechybaju... ale ako mne tak i jemu ta ich strava proste nechuti...
@evanaaa a @veronika353 dakujem :)) urobila som gulas len ja hlupa som tam dala automaticky zemiaky.. tak som zvedava no.. potom som spravila peceny bocik a este kuracie maso ... a idem to uz konecne sterilizovat
tiginko
no @spydigy , keď mu nechutí jedlo v reštauráciách v krajinách, ktoré si menovala, tak prepáč, to mu nieto pomoci. Neviem či mu potom budú chutiť tie zavárané...
slavka2012
Nuz asi to zavisi aj od restauracie a ktorej clovek je. Z vlastnej skusenosti viem, ze napriklad taka obycajna pizza stoji v Belgicku ci Francuzsku minimalne 2x tolko ako u nas. No a najlacnejsie jedla zvycajne nebyvaju kvalitne...
spydigy
@tiginko len jeho "uzastna" manzelka zavara stale takto na cesty roky.. ale mi dneska rano volal ze sa spolu nerozpravaju a ze mu nechce ani povedat ako to ma robit.. tak som povedala ze mu to teda spravim a cestou ked pojde prec sa u mna stavi.. takze on jedava len zavarane
slavka2012
@tiginko , no to je potom naozaj tazke...poznam u nas zopar ludi, ktori prakticky nikde neboli a odmietaju co len ochutnat nejako po novom pripravene jedlo, pretoze na nie su "nauceni"...:-)