Rôzne

Zavaraci hrniec

ariela6 - fotkaariela6, 31. júla 2013

je sezona zavarania aj ja zavaram všetko čo sa mi v zahradke urodi ale niekedy neviem odhadnut teplotu dunstovania a preto rozmyšlam nad kupou zavaracieho hrnca ak mate niekto skusenosti s timto hrncom bola by som rada keby ste svoje postrehy napísali neviem či sa tento hrniec oplati kupit alebo zostanem pri klasike dakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

dankaw
Skusenost so zavaranim mam len tym klasickym sposobom sterilizovania v hrnci ale uz som pocula a precitala co to o zavaracich hrncoch. Je to cosi ako tlakovy hrniec, len prisposobeny na zavaranie. Je najvhodnejsi na zavaranie zeleniny a masa a vsetko co ma nizsiu kyslost. Osobne si myslim, ze klasicka metoda je najlahsia a lacnejsia.
nadia56
zavaraci hrniec ma tu vyhodu, ze si odsledujes presne teplotu a dlzku sterilizacie podla tabuliek, tak zavarala moja mamina, ked mas ruru v ktorej vies nastavit aj vysku teploty, teda presne v st.C netreba ti hrniec, staci poukladat pohare do vacsieho plechu, na dno naliat vodu, nastavit teplotu a cas a mas zavarene, ja nic nesterilizujem, kompoty zasypem cukrom, zalejem horucou vodou, zavieckujem a pohar prevratim hore nohami, dam do sucheho dunstu do druheho dna, tak isto robim aj uhorky-sladkosysle a aj na slano, este sa mi nikdy nic nepokazilo a zavaraniny vydrzia aj dva-tri roky, nech sa ti dielo vydari a zelam ti spravne rozhodnutie:-)
piglin
Ja sterilizujem vsetko v rure...na hlboky plech dam vodu, do toho postavim pohare a ruru zapnem na pozadovanu teplotu...
jane
Aj ja všetko sterilizujem v rúre, robila to tak moja maminka a aj babička.
rulik
výhoda toho hrnca je v tom, že má v strede dierku na teplomer, kde sa dá potom presne sledovať teplota, lenže - ak nebývaš v dome na dedine, kde sa mimo sezónu dá odložiť potom je to len ďalšie hebedo do bytu alebo pivnice, lebo mimo sezónu ho veľmi nevyužiješ, výhodnejšie je tak ako písali varecháčky v rúre, väčšinou moderné rúry sa dajú spoľahlivo nastaviť na požedovanú teplotu a je tam aj menší únik tepla
evanaaa
@rulik , ony majú na mysli asi ten automatický zavárací špeciálny hrniec, na ktorom sa priamo nastaví teplota a čas sterilizácie, nie ten obyčajný, aspoň si myslím. A má aj vývod vody na jej vypustenie.
ariela6
dakujem za komentare poradili ste my mam dobru ruru kde sa da nastavit teplota aj čas tak to skusim tam ano mala som na mysli ten automaticky zavaraci špecialny hrniec už som sa po nom pozerala na internete ale asi využijem tu moju dobru ruru lebo tie hrnce su dost drahe vyše 100 euro a ked mam dobru ruru asi to nebudem potrebovat ešte raz dakujem za podnety
rulik
@evanaaa no snažil som sa leč mi sily stačili, mne z neho ostal už len ten teplomer, stále ho schraňujem aby sa nerozbil lebo je veliký, len ho prekladám z miesta na miesto...
evanaaa
@rulik , ja mám aj hrniec, aj teplomer ( oboje kúpené minulý rok), ale teplomer nevyužívam len z toho dôvodu, že je diera v strede a tam už nemôžem dať pohár. Predtým som mala pokrievku, ktorá mala dieru na pokrievke na samom kraji, ale dala som preč aj s hrncom, teraz by sa zišla.
senegalec1942
Kúpil som v Lidli zavárací hrniec asi za 50 €.
Dá sa na ňom nastaviť teplota a čas zavárania.
Odkedy ho mám nedám na neho dopustiť. V návode je aj tabulka zaváracích časov a teplôt. Zistil som,že pri zaváraní som volakedy zbytočne dlho a zbytočne vysokou teplotou zaváral v obave aby sa zaváraniny nepokazili.
Teraz je to úplne jednoduché.Vložím poháre nastavím čas a teplotu podľa tabulky a môžem od toho odísť.Všetko prebehne samo,automaticky a zatial sa nič nepokazilo. Navyše som presvedčený , že aj viac živín a vitamínov sa v zaváranine zachová (nižšia presná teplota a primeraný čas).