Rôzne

Zámena vanilkového cukru za prášok do pečiva

helica - fotkahelica, 19. novembra 2021

Neviete prosím niekto poradiť, či sa dá nejakým spôsobom zneutralizovať chuť prášku do pečiva omylom nasypaného do vajcového koňaku miesto vanilkového cukru? Koňak bol robený z čerstvých vajec a lekárenského liehu a ešte k tomu z dvoch dávok, takže mi je ľúto vyliať ho. Ďakujem za akékoľvek nápady.

@zareaguj


Diskusia k téme

tomeska
Akú to má chut'? Zahraj sa na chemika a koňak nalej do pár štamprlí a pridávaj ,čo by mohlo chut' zmenit'. (rum, vanilka, - esencie - po kvapkách.)
haji
Hmm, to je nemilé... Na vzorku bych vyzkoušela přidat kakao nebo perníkové koření, možná i karamel nebo kávu. A nechala odležet - může to změnit chuť po odležení.
Ještě se nabízí nechat něco na pečení - jsou recepty na pečení s vaječným koňakem, tam prdopeč vadit nebude.
Držím pěstě aby se povedlo z toho nějak vybruslit, upravit, spotřebovat.
Prášek do pečiva se užívá laicky proti pálení žáhy. Mno, uznávám, v kombinaci s alkoholem to nebude to pravé ořechové. Ale jeden nikdy neví co může fungovat...
P.S. Babička mé kamarádky začala vyprážat rezne v Jaru. Bylo to hodně rychlé a všude.
mamec
@haji (19.11.2021 23:40)
Nepoužíva sa proti záhe sóda bikarbóna? O tom, že by na to fungoval prášok do pečiva som ešte nepočula. Použiť to na pečenie nie je zlý nápad. Fungovalo by to všade, kde sa má dať prášok do pečiva. Už som to vyskúšala. Raz som až pri pečení zistila, že mám len pol balíčka. Šupla som do cesta ešte dáky alkohol a výsledok bol uspokojivý. Lenže, čo s takým množstvom? Predpokladám, že Helica nepečie pre cukráreň :)
mamec
Takéto veci sa stávajú. Manželova babka posypala slivkový koláč miesto škorice korením. Ja som do uvarenej cestoviny naliala miesto oleja ocot. Uznávam, že toto je oveľa nepríjemnejší omyl.
mamec
Tak som sa spýtala syna (nie je cukrár, je chemik), podľa neho by sa možno dal použiť citrón. Vraj citrónan sodný by nemal mať nepríjemnú chuť. Ale ber to s rezervou, on sa naozaj nevenuje takýmto veciam.
Skús, uvidíš. Možno vďaka tejto nehode vytvoríš nový úžasný recept :)
sovka62
@haji (19.11.2021 23:40)

Jedanenky, to sa babičke podarilo.... Ale chápem to, kedysi bol olej v sklených tmavých fľašiach a zrazu ho začali baiit do priesvitného plastu, ako napr. ocot, Jar a pod.
Aj náš kamarát vetdy skúšal spraviť volské oká na octe. Chvíľu trvalo kým sme si zvykli.
1x haji
sovka62
@helica , ja by som tam určite dala ten citrón, ten zreaguje s práškom a chuť by mala byť v poriadku, mžno trochu kyselkavá, ale to by vadiť nemalo.
Len pozor pri pridávaní, asi to zašumí., skúš radšej najprv do menšieho množstva.
helica
Nad tým citrónom som rozmýšľala aj ja. Skúsim v štamprlíku a uvidím. Ďakujem za všetky rady, cením si to. Tak mi držte palce. Ešte raz díky.
mamec
@helica (20.11.2021 13:39)
Dúfam, že potom poreferuješ, som zvedavá ako to dopadne :)
helica
Ozývam sa až teraz,lebo som mala silnú bronchitídu a na nič chuť. Myslím si, že ten citrón pomohol. Ono ako sa hovorí, aj trochu odležal, aj trochu citrón pomohol. Ten, kto o tom nevie, myslím, že nezistí nič. Ďakujem za všetky dobré rady!
2x haji a mamec
haji
@helica (30.11.2021 16:17)
Není nad dobré zprávy! Mám radost.