Prosím o radu z akej múky mám upiecť dcére chlieb keď jej zistili alergiu na múku pšeničnú, ražnú, ryžu aj zemiaky, orechy? Prešla som si už strašne veľa receptov na internete ale nič vhodné som nenašla. Ďakujem.
@zareagujProsím o radu z akej múky mám upiecť dcére chlieb keď jej zistili alergiu na múku pšeničnú, ražnú, ryžu aj zemiaky, orechy? Prešla som si už strašne veľa receptov na internete ale nič vhodné som nenašla. Ďakujem.
@zareaguj
Ale akú chuť ten chleba bude mať to netuším.
Možno to skombinovať aj s kukuričnou múkou.
Jej využitie v kuchyni závisí od toho, či je mletá nahrubo, jemne alebo veľmi jemne. Nahrubo mletú využijete všade tam, kde strúhanku. Z jemnejšej spravíte tortilly, polentu alebo cestoviny, či placky plné bielkovín, horčíka a železa. Uchovávajte ju na suchom a chladnom mieste, ideálne v uzavretej sklenenej nádobe. Pozor, staršia kukuričná múka zvyčajne zhorkne.
Pohánková
Pohánka je známa najmä ako zásobáreň rutínu, ktorý posilňuje cievy. Preto si ju doprajte aj ako prevenciu kŕčových žíl a hemoroidov. Znižuje obsah cholesterolu v krvi, zlepšuje jej zrážavosť, posilňuje imunitu a prehrieva organizmus. Z múky si napečiete zdravé koláče, dosladené stéviou budú bezpečné aj pre diabetikov.
Amarantová
Vyrába sa z láskavca, jednej z najvýživnejších rastlín. Okrem horčíka, draslíka, mangánu, vápnika, selénu a zinku obsahuje aminokyselinu lyzín, ktorá priaznivo ovplyvňuje vstrebávanie vápnika, rast svalov, hojenie rán, tvorbu enzýmov, hormónov a protilátok. Túto korenistú múku vždy miešajte s inými druhmi, inak upečiete tvrdú vec bez chuti.
Quinoová
Podobne ako amarant aj quinoa je nabitá živinami. Obsahuje komplex všetkých deviatich aminokyselín, bielkoviny, vápnik, železo, vitamín C. Jej oriešková chuť vynikne v kombinácii s jablkami, orechmi, no môžete ju použiť aj na zahusťovanie.
Sójová
Ak netrpíte alergiou, sójovú múku použite na zahustenie alebo ako náhradu vajec. Jedno vajce nahradíte jednou lyžicou sójovej múky rozmiešanou v lyžici vody. Výraznú strukovinovú chuť potlačíte, ak ju pomiešate s amarantovou múkou. Jedlo obohatíte o vápnik, fosfor, horčík, draslík a železo, no predovšetkým o bielkoviny. Upečte si z nej napríklad orechový koláč so slivkami »
Prosná, pšenová
Pšeno vzniká odstránením pliev zo zŕn prosa. Nutričnými hodnotami pripomína ovsené vločky, je však bez lepku. Ľahko stráviteľné pšeno vás zásobí vitamínmi skupiny B, zinkom a železom. Posilní obličky spevní nechty aj kosti a ako jediná zásaditá obilnina vám pomôže aj pri problémoch s prekyslením. V kuchyni bez hanby zastúpi ryžu aj ovsené vločky.
Manioková, tapioková
Vyrába sa z koreňa manioka. Štruktúrou pripomína škrob a využijete ju na pečenie bieleho pečiva či na zahusťovanie. Pridávajte ju až ku koncu, pretože varením stráca zahusťovaciu schopnosť.
Ciroková
Upečiete z nej prirodzene bezlepkové pečivo a chlieb s vysokým obsahom sacharidov a menším bielkovín. Pridajte však viac tuku a kypričov.
Hrachová, cícerová
Múky zo strukovín sú významným zdrojom bielkovín, preto ich neobchádzajte, ak nejedávate mäso. Pripravíte z nich slané krekery, cesto na pizzu alebo na chlieb. Môžete ich pridať do cesta na placky aj využiť ako základ nátierky. Nech vás neprekvapí, že z hrachovej múky bude mať jedlo zelenkastú a z cícerovej žltú farbu. Sladké pečivo z nich však nepečte, nechutilo by vám.
Gaštanová
Múku orechovej chuti s množstvom vlákniny vždy zmiešajte s inou, napríklad amarantovou. Inak sa vám bude cesto z nej rozpadávať a výsledný výrobok bude mať nepríjemne horkastú chuť. Je vhodná na výrobu cestovín aj lievancov alebo koláčov.
Kokosová
Jej jemnú chuť a vôňu oceníte aj pri diéte s nízkym obsahom sacharidov. Pre vysoký obsah vlákniny priaznivo pôsobí na tráviaci systém. Pri pečení ju nemusíte miešať s inými múkami, no pridajte viac vajec, aby bolo cesto kypré.
Mandľová
Ak netrpíte alergiou na orechy, táto jemne sladká múka dodá vašim jedlám bielkoviny, vlákninu, ale najmä vitamín E. Zmiešajte ju ako jednu štvrtinu s inými bezlepkovými múkami a pustite sa do pečenia koláčov či zákuskov s neodolateľnou chuťou.
Sezamová
Má vysoký obsah bielkovín, preto je vhodná aj pre vegetariánov a vegánov. Okrem vysokého množstva vlákniny obsahuje i sezamín, ktorý podporuje premenu omega–6 mastných kyselín a kyseliny gamma-linolénovej, priaznivo pôsobiacej na pokožku a väzivá. Dobre viaže tekutiny a tuky, preto je vhodná na pečenie aj na zahusťovanie.
www.pluska.sk/izdravie/zivotny-styl/zdravsie-pecenie-...
Drzim palce!