Zdravá výživa

Vyprážanie vrúre

zuzaniatko - fotkazuzaniatko, 2. decembra 2014

Zdravím varecháčky a varecháči :-D.... mate niekto, prosím Vás, skúsenosti s vyprážaním v rúre? Zo zdravotných dôvodov nemôžek klasicky vyprážať takže hľadám alternatívu. Za všetky rady vopred ďakujem....

@zareaguj


Diskusia k téme

tanaivan
Na plech si dáš trochu oleja, poukladáš obalené mäso určené na vyprážanie (rezne, alebo obalené kuracie stehná, obalenú zeleninu, napr karfiol a iné...), jemne pofŕkaš po povrchu a dáš do rúry vyhriatej asi na 170-180°stupňov Celzia. Sleduješ aby bolo pekne sfarbené do zlatova, trvá to asi 40-45 minút, môžeš aj obrátiť počas praženia. Mám to vyskúšané, je to dobré aj keď máš vypražiť naraz viacej kusov.
liama
Minule Vianoce som si chcela uľahčiť a vysmazala som postupom uvedeným vyššie. Neodporúčam. Bolo to vysušené. To už radšej zvoliť iný postup. Pečenie, dusenie. Podľa mna.
ocko
Ja davam na plech papier alebo teflonovu podlozku a potom meso aledo karfiol a trocha to pofrkam vodou a dam do vyhriatej rure jasne ze to nieje mesne ale je to chutne ved aj to meso ma tuk ja len tolko pekny vecer prajem vam
marika9
Ja tak ako tanaivan vysmážam už celé roky a to veľmi úspešne. Nikdy sa mi nič nevysušilo, ale pozor napr. ryba sa pečie kratšie.
Ak niekto nemôže tuky, poznám výbornú fintu: ihneď po usmažení v oleji na sekundičku namočiť do vriacej vody a šup na tanier s obrúskom. Znie to neuveriteľne, ale oplatí sa vyskúšať. Neuberie nič z chuti vysmážaného jedla. (A v tej vode potom vidieť, koľko by sme požili tukov.) Je to rada od lekára.
2010
Uz som sa par raz o tomto doma hadal, vela ludi nevie vyprazat ( ani moja mama - vsetko je mastne- napite ). Vyprazanie prislo z ciny.
Teoria je ze vnutorna vlhkost potravy napriklad masa pri spravnej teplote oleja a hrubke a case sa zacne rychlo vyparovat a zabrani oleju vniknut do vnutra, maso stale ostane stavnate a povrch ostava chrumkavy. Preto sa vyprazanie vola suchy proces pripravy.
Klasicky slovensky proces-( aj u nas doma) teplota oleja je moc nizka maso moc hrube- velke, cas moc dlhy = mastne napite rezne.
vybusna
ja vyprazam vsetko co sa da v rure, okrem reznov a vyprazaneho syra. Raz mi pisala dievcina, ze vyprazala karfiol podla mojho receptu a mala ten karfiol strasne blazgavy, potom mi poslal aj fotky a ona dala toho oleja strasne vela, takze skutocne na velky plech, len nejake tri lyzice.
 chalupnikovi.com/recepty/?p=3505...

 chalupnikovi.com/recepty/?p=752...

 chalupnikovi.com/recepty/?p=1038...

 chalupnikovi.com/recepty/?p=983...
finczi
Skúsila som karfiol podľa rád z Varechy, bola som spokojná. Jedlo mi chutilo a môj žalúdok bol tiež spokojný. Inak nevyprážam, mäso som ešte takto neskúsila, to pečiem a dusím. Myslím, že ak sa budete držať overených rád, ktoré Vám tu viacerí ponúkajú, budete spojná. Veľa zdaru!
hubata
Vyprážam v rúre pri veľkom množstve, lebo na 1-6 ks sa mi neoplatí rúra zapínať. Ale keď sa niečo oslavuje, tak to urobím v rúre a pritom mám čas urobiť prílohy a šaláty. Voľakedy som vyprážala vo fritéze, ale v rúre bolo mäsko mäkkšie a chutnejšie.
gubics
Roky takto vyprážam nielen mäso, ale aj zeleninu. Vymažem pekáč s olejom, poukladám na to mäso alebo zeleninu na vyprážanie, nakvapkám na to pár kvapiek oleja, a celý pekáč zakryjem alobalom. Pokiaľ by ste vyprážali hrubé kusy mäsa, napr.štvrťky z kurčaťa, tie treba piecť z jednej strany cca 60-75 minút, potom odstrániť alobal mäso obrátiť a dopiecť už bez alobalu. To už netreba dlho piecť, lebo sa to už upieklo pod alobalom, má to dostať len farbu. Pokiaľ to pečiete pod alobalom, mäso sa určite nevysuší, bude krásne šťavnaté.
helios
Ja vyprážam v rúre už roky a všetci sme spokojní. Ak sa to zdá niekomu suché, môže skúsiť do vajec na obaľovanie rozšľahať jogurt, pokračuje sa potom ďalej klasicky strúhankou. Môj manžel dokonca tvrdí, že karfiol vyprážaný v rúre je lepší, lebo lepšie vynikne jeho chuť.
bozulka
Tiež som vyprážala v rúre,ale teraz keď som sama tak vyprážam s pár kvapkami oleja v Tefal Actifry a tam robím všetko.Nahradila som aj hriankovač.
Ak máš rada šišky pozri si recepty : Šišky v rúre...
andysisi
ja desaťroči nevypražam, to malo čo so chcem tepelne upraviť riešim nizkoteplotnym pečenim alebo v parnom hrnci
danja
jedlá z rúry sú vačšinou jednoznačne suchšie... to je chuťová nevýhoda, ale ja s tým problém nemám :)