Vyprážané kura bez vyprážania

tinca - fotkatinca, 28. februára 2010
Vyprážané kura bez vyprážania
Foto: tinca

Každého z nás straší cholesterol a tento recept je ozaj zdravší ako klasika

25 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks
2 ks




Postup

  1. 1

    Rozporcované, umyté kurča nasolíme, necháme postáť. Rozšľaháme si vajíčka s trochou mlieka a všetky kúsky obalíme v klasickom trojobale /múka,vajce, strúhanka/ Na plech dáme papier na pečenie alebo alobal a kura tam uložíme. Môžeme trošku pofrkať olejom, ale nemusíme, kura má dosť tuku. Potom pečieme v rúre pri 18O st., keď zružovie, tak ho otočíme na druhú stranu a dopečieme.

  2. 2

    Je fakt výborné, akurát nenasiakne olejom. Ja robím skoro stále len takto.

    Vyprážané kura bez vyprážania - obrázok 2

Diskusia k receptu

altyn
Nemám rád vyprážané rezne práve pre ten olej. Toto je výborný nápad, skúsim ním prekvapiť doma.
1x monami
bozulka
tinca ahoj tie rezne takto "vyprážam" tiež už dávno,prvý krát keď mala maminka 80,85 narodeniny a bolo treba veľa rezňov /6O kuracích/ vtedy som ešte používala klasickú fritézu ,to by bola katastrofa,tak som ich piekla v trúbe na plechu pokapkané olejom,Vtedy som ešte papier na pečenie nepoužívala a boli výborné.
Teraz sme už dvaja a keď máme chuť na rezne používam nový typ fritézy bez oleja len s pár kapkami.Da sa tak urobiť aj iné mäso a ryby.
martina34
Ja tiež takto vyprážam mäso, jednak je to rýchlejšie, nemusíš dýchať ten smrad pri vyprážaní a najdôležitejšie je, že tam nie je olej a nikomu nebude po tom zle.
kabelka
tak toto musim vyskušat,musi to byt vynikajuce.dakujem za dobry tip.
kamilka61
Súhlasím, ale keď ja tak milujem šťavnaté a vyprážané / priamo z panvice/.
bambulka51
Máš pravdu kamilka ja ich tiež milujem.Ale čo by sme pre zdravie neurobili,možno nám to zachutí.Práve sme mali doma svadbu v sobotu,škoda že som na to neprišla skôr.
sovka62
No nie je tá Varecha skvelá? Ďaľšie vyprážané jedlo bez vyprážania, to je úžasné. Len neviem, ako by sa mi to podarilo u kuraťa bez kože. U nás kožu n ikto neje, takže kurence, chudiatká, musím z tej kože odrať. Tak si to neskúšala, tinca?
slnieckosom
Fantastické, tinca...veľmi ďakujem za tip :-)))) V ostatnej dobe mi býva "ťažko" z vyprážaných jedál, nuž toto je nápad z tých "za milión" :-))) :-*
bozulka
Sovka,ide to aj bez kože,ja tak robim lebo naši mladí kožu zahadzovali a ja som ju tajne v kuchyni dopapala,pre ná s mužom a druhého syna robievam aj s kožou.Keď robím bez kože nezahadzujem,ale odkladám a potom si robím zase tajne kožičku vypraženú alebo upečenú na oškvarky.Tajne preto lebo by som nemala,ale ja som "šetrná hospodyňka"...?
jaroslava31
Užasná varecha a úžasní ste ľudia na nej.
Skúšala som tento postup, ale zostali mi kúsky kuraťa také suché, proste nijaké. Už som sa naučila ako tak variť a málokedy niečo pokazím, ale toto mi nevyšlo. Moji mi doporučili, toto viac neskúšať. Čo som pokazila?
tinca
Vareškári, rezne som ešte neskúšala, ale tí čo sa boja, že to nie je ako z oleja obanujú, lebo je to zdravé a rovnako chutné. Keď dáte dole kožu, tak viac zakápnite olejom. Kožky dám do mrazáku a potom do kuracej polievočky, ktorú robím výlučne z trupov za 14.- SK. Pokračujem, teraz tu bola susedka,ktorej som tento spôsob poradila a hovorila,že v nedeľu robila bravč.rezne takýmto spôsobom a vraj boli vynikajúce!!! Pre Jaroslavu kuracie prsia takto nerob, lebo sú potom . suché, už som sa aj sklamala!!! Sovka nemusia byť len šišky bez vyprážania, ja aj tie veľmi vítam,ale ešte nebolo času. No a čo urobíme ich aj po fašiangu. Kamilka a predstav si, že aj týmto spôsobom bude kuriatko šavnaté. Ďakujem vám všetkým za záujem, potešili ste ma vašimi príspevkami.
tinca
Ahoj kabelka ako vidím si tu nová, určite neoľutuješ,je to týmto spôsobom chutné a zdravé!! Nech sa ti medzi nami darí, vieš krásne je na týchto stránkiach to, že nie že sa tu kopírujú recepty /možno niektorí to skúšajú/,ale takéto prkotinky,vychytávky kucháriek to je to ,čo najviac hlcem. A nikdy ich nevude dosť. VARECHA to je proste RODINA !!
1956
Kto sa nemôže zaobísť bez vysmážania, nech vyskúša rezeň ktorý vyberieme z oleja ihneď ponoríme do horúcej vody a ihneď vytiahneme a položíme na podložku na ktorú dame vrstvu papierových obrúskov/môžu byť tie na kotúči/. Aj moji dopma si mysleli že je to nejaká blbosť, tak sme to vyskúšali, a naozaj museli priznať,že ten rezeň vôbec nestratí na chuti a nie je taký kalorický ako ten klasický. Vyskúšajte a prajem dobrú chuť.
brituska
Vdaka Vareche si možem dovolit aj rezen bez tuku,kurča,dokonca aj šišky-dnes som bola na vyšetrení a vysoký cholesterol tak nabieham na recepty varechy vdaka.
sovka62
Vďaka Vareche som pripravila fánky bez vyprážania, šišky bez vyprážania a zajtra budem robiť kura bez vyprážania. Nie že by som vyprážala často, šišky a fánky raz do roka na fašiangy, rezne na Vianoce, keď k nám prídu deti s rodinami a možno ešte raz-dva razy do roka, keď ma manžel presvedčí. Ale ak to môže byť zdravšie, tak prečo to tak nespraviť aj v týchto zriedkavých prípadoch?A vďaka 1956 za radu, už som o tom čítala, ale od niekoho kto má praktickú skúsenosť to znie inak.
sovka62
Takže je po obede, máme nachystané, upečené, zjedené. Bolo to VYNIKAJÚCE. Bolo to lepšie, ako tradične vyprážané kura, porcie som nechala na kosti a dokonca prsia boli veľmi šťavnaté, lepšie ako z panvice. A je to oveľa menej roboty, ako stáť pri panvici, takže som doobeda ešte stihla napiecť Egreškine vynikajúce kokosové venčeky. Tie tiež nemajú chybu, robila som ich z troch dávok, kokosové, orechové, makové. Ani neviem, ako dostatočne poďakovať za túto skvelú Varechu a hlavne za skvelých ľudí, ktorí do nej prispievajú.
altyn
tinca: včera som urobil tieto rezne a sú výborné!!! Najviac sa mi páčilo že som si zatiaľ mohol pripraviť ďalšie jedlo aj očistiť zeleninku do polievky a nemusel som si to strážiť. Ďalšou výhodou bolo že som ušetril olej lebo som vždy po dvoch rezňoch vymieňal za čistý. A vôbec to nebolo "cítiť" v kuchyni, z rúry sa šírila len vôňa mäsa nie "vôňa"oleja. Ďakujem za skvelú radu, Už to inak robiť nebudem!
tinca
Ďakujem,rezne som nerobila, len kura, najbližšie teda vyskúšam aj rezne.
cistinka
Tinka moja, dnes som robila tvoje kura bez vyprážania a bolo fantastické...ďakujem za recept.
tinca
Teším sa Čistinka,že vám chutilo.
honestka
Tinca, my sme ich prave dojedli teraz na obed a je to recpet na JEDNICKU!!! ozaj sa oplatia a po vcerajsom sytom suste ako stvorene, chutne a nemastne... Vdaka za skvly napad!
tinca
Mám radosť honestka, že chutilo, to je dnes už druhá pochvala, ale od pridania ich bolo viac ako dosť. Skús aj ten syr bez vyprážania aj ten nemá chybu!
evula75
no super som stastna ze som tuto varechu nasla na nete.vzdy som hladala nejake recepty ale tu to je super.aj recepty aj ludia vsetci ste super
evusik
@tinca výborný recept si teraz doplnila pekným fotkami - fakt super. Aj keď je to možno voči ostatným nefér, ale recept s fotkou zaujme oveľa viac ako ten bez fotky. Veď aj oči jedia :-)
babidka
@tinca , gratulujem . recept je vyborny , obcas to robievam tak aj ja /to ma naucila moja dcera / . fotky sa mi pacia a ako pise @evusik - recept s fotkou zaujme viac ...Pri tom mnozstve receptov co sa objavuju na Vareche sa niet comu cudovat , vsetko sa precitat neda .
tinca
Ďakujem ešte raz všetkým, som rada že už viem tie fotky pridávať aj mne sa to tak viac páči. Potrápila som sa, ale stálo to za to, človek sa celý život učí.
bozulka
@tinca máš pravdu,že človek sa celý život učí keď sa chce...Ja som si až teraz všimla,ten syr si tiež robila?Ja mám vyprážaný syr veľmi rada,ale ma odrádza práve ten olej,mäso robievam takto už dávno aj bravčové,ale syr ma nenapadlo vyskúšať.
Fotka jedna aj druhá pekná.
tinca
Ďakujem bozulka za pochvalu, teším sa, že sa ti páči. Áno, ten syr som robila, ja pridávam recepty, ktoré mám vyskúšané, inak je to lotéria. Skús ho je výýýborný a ináč potom robiť nebudeš.
tinca
P.S. a máš nové foto, to je asi torta zo 70-tky, že? Krásna.
danenka
takto som robila karfiol a bol super dobrý, tak skúsim aj kuriatko :)
tinca
No vidíš dobrá rada nad zlato, karfiol som ešte tak nerobila,niekedy skúsim, veď začína sezóna.
bababa
Zaujimave, ze som si tento recept nevsimla, az dnes, ked sa na to abend spytal. Pocula som o tom, ale nikdy som to neskusila, lebo sa mi to nechcelo verit, az teraz, ked to odporucaju varecharky a im doverujem. Vdaka...
tinca
@bababa a mne nedôveruješ? ten recept je odo mňa,ja to mám stokrát vyskúšané?:))
anina6
no ked tak vravíte, že je to také super, tak to vyskúšam aj ja.
zizazi
Odkedy som tu objavila tento recept inak už ani nevyprážam, aj bravčové mäsko robím len takto, akurát ho troška pofŕkam olejom. Moji papáči si ich nevedia vynachváliť. Vďaka všetkým "varecháčom" za úžasné recepty. Túto stránku objavil môj syn, ktorý rád skúša všetko nové. No a odkedy som tu ja mám tu urobenú virtuálnu kuchársku knihu a pravidelne pečiem koláčiky, ktoré tu šikovné "varecháčky" zverejňujú.
tinca
@zizazi vyskúšaj tak aj fašírky sú výborné a nie sú napité olejom:)
zizazi
Ďakujem, vyskúšam a veru aj dnes...dala si mi typ na večeru:-)
oldlady
Ja používam úspešne tento spôsob už skoro 20 rokov v teplovzdušnom hrnci:
Poukladám si na spodný rošt obalené bravčové rezne alebo obalené porcie kurčaťa, nastavím teptotu na 180 -235 stupňov, čas na 30-40 minút a ventilátor na najvyšší stupeň. Olejom pokvapkať ani nie je potrebné.
Kto chce, môže hotové porcie pokvapkať rozpusteným maslom. -
ivka78
Práve sme to doma skúšali a bolo to vynikajúce. Chlapi si ani nevšimli, že to bolo pripravované v rúre :)
tinca
@ivka78 áno nie je rozdiel,robím tak aj fašírky, lebo mäso má dosť tuku a nie sú potom také napité:)
frezia
Dakujem za vyborny recept stehna su uz v rure, o chvilu ich pojdem otocit. Fasirky robievam vo forme na muffiny a su tiez vyborne.
bambulka
Tinca ,veľká vdaka za tento recept,je pravda že na oleji vysmážané rezne chutia výborne,ale skúsila som tvoju variantu a musím povedať že nám nebolo ani ťažko a nemusela som ani toľko vetrať a v našom veku veru aj ten cholesterol treba ustrážiť.CHutilo manželovi ,deťom aj vnúčatám odteraz všetko robím len podľa tvojho receptu,DAKUJEM!
tinca
@bambulka ja robím týmto spôsobom aj fašírky a sú omnoho ľahšie stráviteľné,ďakujem :)
gubics
Tento spôsob "vypražania " používam dlhé roky. Ešte za totality jedna Košická herečka v nejakej relácii o varení to ukazovala v TV. Od vtedy všetko vyprážam takýmto spôsobom. Chcem Vám pripomenúť, že aj také veľké kusy kurčaťa, ako je štvrtinka sa dá takto upiecť, len to chce dlhší čas cca 60-70 minút, Aby mi mäsko nevyschlo pekáč vkladám do rúry tak, že na vrchu je alobal dobre pritlačený k okraju pekáča. Takto sa mäsko okrem pečenia aj dusí v pare vo vlastnej šťave, a tým nadobudne veľmi príjemnú chuť a je krásne mäkučké. Ja osobne vymažem olejom pekáč, a tak ukladám mäsko (zeleninu, syr, alebo hoci čo iné , čo potrebujem vypražiť), a predtým ako vložím do rúry ich trochu pokvapkám olejom- nie veľa cca 1 pol. lyžica oleja na 3 kúsky.To som za tie roky vyskúšala, a veľmi sa mi to osvedčilo. (V každom prípade to prikryjem alobalom, vyskúšajte aj také suché mäsko ako sú prsíčka budú šťavnaté)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia