Varenie

Vyprážanie vo fritéze

pekarka - bez fotkypekarka, 22. apríla 2017

Ahojte kuchárky, viem že táto téma neznie zdravo, ale chceme kúpiť fritézu. Hlavne kvôli reznom, ryb. filé... Takže moja otázka znie: dá sa vo friteze vyprazat v dvoch vrstvách? Kedysi vraj boli v niektorych fritezach akoby dve poschodia (extra sitko). Teraz som nič také nenašla. Ako vyprazate rezne? Musia byť vedľa seba?
P.S. Nechcem multifunkcny hrniec, tak o ňom mi prosím nepíšte. Dakujeeem!

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Fritézu som mala, a mala som aj starosť, ako sa jej zbaviť.....to som zistila po určitom čase používania. Už len to množstvo oleja, ktoré som do nej naliala ma odrádzalo a aj to, že aby som ušetrila a neminula veľa, použila som ho nie raz, ale viackrát, ako to aj vlastne bolo v návode, kde písali, že filter zabraňuje jeho prepaľovaniu, ale nebolo to tak. A problém bol (v tých časoch), kde potom s tým olejom.....ale viem, že teraz sú aj také fritézy, kde stačí lyžica oleja, no neviem si to predstaviť. A tiež sa veľa toho naraz vyprážať nedalo. Takže nakoniec som sa vrátila ku klasike, alebo, ak chcem trochu zdravšie vyprážať - ak sa tak dá povedať, dávam na plech a do rúry len s minimom oleja. Takže si zváž klady a zápory a tak sa rozhodni.....a aj to, či máš v kuchyni dosť miesta.
zolik
u mna podobne ako pise @Evanaaa. Bola som rada, ked som sa jej zbavila. Po vyprazani ryby je olej na ine ako na dalsie rybacie nepouzitelny. A podla mna su rezne na bravcovej masti aj tak najlepsie.
radox1
zabudni.kvalitna nerezova panvica a vyprazat vo vysokom mnoztve masti-tuku-oleja,cize aspon 5cm od dna.vyhodou je sitko,ktore sa mesti do tej panvice,napr. na hranolky.
1x radox1
45678
@pekarka , pozeraj po friteze s naklonenym dnom (Tefal) je potrebne mensie mnozstvo oleja a mozes vkladat aj dve poschodia,avsak,je potrebne,aby sa prva ponorila v rozohriatom oleji.Tiez som upustila od fritezy,zostali sme dvaja,ale kedze Ty mas zaujem o jej kupu,pisem o skusenostiach.Ak nas je viac,je to dobry pomocnik a zdravotne dovody nema vyznam popisovat, kazdy sa vyprofiluje na zaklade skusenosti sam.:-)
1x 45678
afataga
Pripajam sa k nazorom ak vyssie, tiez som ho mala kedysi, dobry bol akurat na vyprazanie karfiolu, alebo brokolice, olej sa prepaloval akykolvek, smradu z toho bolo, tiez som sa ho zbavila. Suhlas, ze nerezova panvica, ale ja pouzivam aj s kameninovym povrchom, alebo aj smaltovane, ale tie tazke liatinove a kvalitnou vrstvou smlatu
1x abdul
bubaya
Hlavné som zabudla: Nech sa rozhodneš ako rozhodneš, musíš ju mať postavenú na linke, pripravenú k použitiu. Všetko, čo musíš vybrať, zložiť, zostaviť, rozobrať, umyť, odložiť....po pár mesiacoch prestaneš používať a bude ti kopa peňazí stáť v kasni.
45678
@Bubaya (23.4.2017 10:22)
Suhlasim, ale zvycajne sa musi kazdy sam presvedcit,aby dospel k tomu,ze vela veci je zbytocnych:-p
mabla
Rovnaký názor ako predchádzajúce komentáre. Kvalitný liatinový kastról so smaltovaným vnútrom a bravčová masť, a keď zdravšie tak do rúry s trochou oleja. Ale tiež som sa musela o tom presvedčiť sama.
abdul
Fritéza je zbytočnosť, vyhodené financie a o blahodárnom pôsobení prepáleného oleja si myslím svoje.
buchtabuchta
Ja som fritézu mala. Jediné, čo som v nej nakoniec robila bol vyprážaný syr, lebo ten sa neroztiekol ako na panvici. Hrozne mi vadilo že olej citíť tým, čo sa už pražilo, i keď sa dušovali, že to nie je citíť. Bolo to drahé vyprážanie, lebo som len menila oleje. Keď som dlho nepražila, tak sa mi zdalo, že to smrdí stuchnutým starým olejom. Nikdy viac. Dobrá panvica a na palec šmalcu a úspech je zaručený.
julica
využívam debatu: prosím, kam nosíte použitý olej? Ja síce nevyprážam, ale hromadí sa mi olej z konzervovaných rybičiek... Myslíte, že mi to na čerpacej stanici prijmú? Vďaka za rady.
kimlo
@Julica (23.4.2017 18:47)

U nás mame v rámci separácie odpadu zvlášť kontajner na použitý olej.
julica
Juj, to sa máte! U nás v hlavnom ani kôš na biologický odpad nie je - šupy, vňate :(
petrkluc
@Julica (23.4.2017 18:47)

Rozhodně ano, když před pár lety mohl být motorový olej v sardinkách, proč by nemohla být kapka toho sardinkového pro změnu v motorech?
pekarka
Veľmi si cením vaše úprimne rady i osobne skúsenosti. My si všetky tieto zápory uvedomujeme. .ale po minulotyzdnovom vyprazani rezov, keď všetko bolo zafrkane,umastene..sme tuto tému oprasili a začali opäť pozerať fritezy:) friteza bude v komore,určite nie na linke..Každý týždeň nevyprazame. A olej sa bude po vyprazeni vylievat a nie skladovať. Aj pri reznoch na panvici menim olej/mast a nevyprazam v jednej.. myslím že najväčší problém je pri vyprážani ustrážiť správnu teplotu. Na panvici sa veľmi rýchlo docieli prepalenie tuku..takže v tomto by friteza mala byť osoznejsia. Teraz vyprážam na kvalitnom nereze alebo nereze s keramickou vrstvou. No občas sa to pripaluje a kopec masti okolo..
Celkom dobre referencie má  fritovaci-hrnce.heureka.cz/tefal-fr-302130/...

ale zaujimavo znie aj delonghi,rotovacia friteza. Požadované vlastnosti su: aby neprskal olej, rozoberatelnost fritezy..a prakticky kôš. Tu ma najviac zaujíma možnosť fritovania v dvoch vrstvach naraz. .
babidka
Mala som niekolko fritez , niektore boli skutocne nanic .Teraz mam Tefal Versalio de luxe .No a hoci ju pouzivam iba na hranolky a rezne , celkom som spokojna . Nastavenu teplotu drzi , da sa prakticky cela rozobrat a bez problemov umyt .Olej sa z nej vylieva dobre , aj vrchnak v ktorom je filter sa rozoberie a umyje .Ked robim iba 4 rezne tak staci mala panvica a fritezu ani nevyberam zo spajzu ....ale cez prazdniny ked som prazdninova babicka tak ju zasa z linky ani neodkladam :-) Nase vnucata si ziadaju cez leto hranolky , rezne , sisky , vyprazany karfiol stale dookola ...zdrave stravovanie ostava bokom .Ja im to doprajem, ved su prazdniny a tak dostnu to co cely rok nemaju :-) Friteza nie je az taka nakladna kupa a ked varievas viacej reznov ci milujete klasicke hranolky , tak ju vyuzijes . Ved je to vec osobnej volby , nie ?
kopretina
Květák (nevařený) "smažím" na plechu v troubě, jenom pokapaný olejem. Řízky - zprudka jen co se osmaží strouhanka - naskládat nastojato jako listy v knize buď do pomalého hrnce, nebo při větším množství do pekáče do trouby. Hranolky - nakrájím brambory, dám vymáčet ve vodě aspoň 1 hod., osušit a potom na plech na pečící papír, pokapat olejem, a opět do trouby na 200 stupňů. Fritézu už ani náhodou. Škoda peněz.
lizatko
No, Pekarka, tak si sa v podstate dozvedela ... slušne povedané NIČ, lebo je tu kopec príspevkov ZBYTOČNÝCH, na ktoré si nebola zvedavá. Ani ja nie. Na tvoju otázku neodpovedal nikto, všetko len kecy o inom. Ja som tiež tento diskus otvorila len preto, aby som sa dozvedela to, na čo sa pýtaš ty, pretože moja fritéza - klasická - (žiadne náhrady) už čaká doma. Neviem čo za rezne by boli vo frit. hrncoch so slávnou 1 lyžicou oleja, ale prosím ...
Ja prídem za 2 týždne domov na SK, a potom si zistím u niektorého kuchara v reštike alebo rychlom občerstveni to na čo sa pytaš aj ty. Nemám problém niekoho takého osloviť, však po hube mi nedá.
radox1
dufam ze ti ten sefkuchar vysvetli,ze kvalitny rezen vo friteze neurobis,lebo sa tam vdaka poklopu dusi a nie prazi.napokon aj tu je dost expertov,ktori vyprazaju rezne prikryte(myslim na panvici)pokrievkou,z ktorej im zrazena para na vodu steka do reznov.
2x haji a radox1
45678
@Lizatko (28.4.2017 11:41)

Pozri si moj prispevok,reakciu,kde som odpovedala na to,aky bol dotaz ...
Doplnim iba,ze z Tefalu sa olej vypusta hadickou,obsluha jednoducha.:-)
45678
@Radox1 (28.4.2017 12:25)

Dovolim si nesuhlasit,ziadne dusenie sa vo friteze nekona,dobra friteza spolahlivo paru odvadza:-)
radox1
je to mozne,ja som jedol asi z nejakych nepodarenych.ale a mne aj tak vyhovuje panvica,kedze robim rezne rychlo -asi 1 min.z kazdej strany,a musim na ne vidiet.
slamca
Ja som si chcela kedysi kupit tu slavnu fritezu na lizicu oleja ze usetrim na oleji ale predavac v predajni ma od nej odhovoril za co som mu vdacna vtedy som si kupila obycajnu a nie drahu skor lacnejsiu siceju nepouzivam stale ale raz za cas ked mam vyprazat viac tak ju pouzijem a s olejom ked vyprazim tak ho precedim cez gazu-niekolko vrstiev do flase a podla farby usudim ci ho ulozim do chladnicky alebo dam skonzumovat prasatu ak ho dam dochladnicky pouzijem ho potom niekto povie ze je to nezdrave ale co je v tejto dobe zdrave a k tomu vyprazaniu rezne davam postupne max.3-4 aby sa mi nezlepili.
pivonka
V práci mi kolegovia k päťdesiatke venovali fritézu, sama som si ju želala. Najprv bola vadná, prepaľovala olej a veľmi. Po oprave výrobcu aj tak celé tie desaťročia leží v pivnici. Nikdy viac!
1x abdul
pekarka
@Lizatko (28.4.2017 11:41)

Aaa..tak niektori/niektoré sa snazili:)
Mám z pravej ruky, že kedysi boli aj také fritezy, ktoré mali extra sitko,čo sa dalo vložiť a celkove sa dalo vyprazat/fritovat v dvoch vrstvách. Teraz sme také nenašli, všade ponúkajú multi hrniec,čo naozaj nechcem. Extra sitko som nenašla ani v dodatocnom príslušenstve.. Predpokladám, že v restikach nepouzivaju malé fritezy, ale profi. .a takú tiež neplánujem kupovať. Čiže asi sa uspokojim s jednoposchodovym:-) fritovanim. O vysledku napisem :))


pekarka
@Slamca (29.4.2017 08:34)

Ja si dokonca myslím, že vo friteze je ten rezeň zdravsi:)) pretože sa dá nastaviť teplota. Na panvici to jednoducho takmer neustriehnem, prepaleny tuk je to najhoršie co na rezni jeme:)
pekarka
@Radox1 (28.4.2017 15:44)

Prosím ťa, Z akého mäsa ich robis? Jedna minúta nestačí ani na krvavy steak:) to by som nepozula :))
radox1
@Pekarka (30.4.2017 22:05)

rezen musi byt tenky,vyprazat na vysokej teplote vo velkom mnozstve br.masti do jemneho zhnednutia,nie do tmava.

od 2.40min.