Zdravá výživa

Vraj pečené fánky nie sú mastné?

mariaklara - fotkamariaklara, 14. februára 2011

Prešla som všetky recepty " Pečené fánky ", o ktorých hovoríte, že nie sú mastné. A čo ten tuk, ktorý je v zložení fánok ? Myslím, že nie sú až také " nemastné ". Aký máte na to názor vy ?

@zareaguj


Diskusia k téme

janazjarku
Fánky ja síce nepekávam, lebo nejako ma nechytili nikdy za srdce, ale keď ich robievala starká tak do cesta šupla trošku rumu, aby neťahali masnotu a nedávno jedna pani odporúčala do oleja počas vyprážania vkladať surovú mrku takže to je asi v grífe gazdiniek :-)
tinca
@mariaklara u pečených fánok sa tuk zčasti vypečie, ale isto sú menej mastné ako vyprážané a nasiaknuté olejom. To by si nemohla nič piecť vo väčšine koláčov, zákuskov je tuk, tak potom len sušienky
babidka
@mariaklara , ono je to asi tak , ze ked ma -obrazne povedane- jedna fanka vyprazana 2500 kilokalorii/ to cislo je vymyslene:-/ tak pecena ich ma "iba" o 300 menej :-))))))))))) Takze si to asi presne vystihla - nie su "az take nemastne" :-)))) Ale raz za rok na fasiangy .....
janger
@mariaklara , ja nemyslim, ze pecene su zdravsie. Ide totiz aj o to, aky tuk pouzivame. V tych pecenych je casto kopu masla, margarinu-cize nasytene, nezdravsie tuky. A ked vyprazame, tak vtedy do cesta tie tuky nejdu a vyprazame v oleji. A olej je zase nenasyteny tuk, takze zdravsi...Ktore su ale chutovo lepsie, neviem. Zatial som jedla len tie vyprazane ;-).
mariaklara
babidka, veď presne ako hovoríš, nejeme to tak často, myslím, že nám to neuškodí. V porovnaní, koľko rezňov skonzumujeme za rok? Ja osobne nie, lebo sa snažím jesť len varené alebo na prírodno. Tie recepty, čo dávam sem, ja málo jem, pripravujem zo väčšinou pre manžela. A ak náhodou, ako fánky alebo šišky, dala som si 2-3 kúsky, ale len pre chuť, aby som nezabudla, ako to chutí. Veď to poznáš: " Aj v pekle sú raz v roku hody ! ", či nie?
ailuj82
Ja som robila pečené len raz ale určite na posledy. Ani psovi veľmi nechutili. Vysmážaná klasika je najlepšia. Radšej sa zrieknem rezňov, ale fánky smažiť budem :)
mariaklara
janger, súhlasím, že sú možno zdravšie, robila som pečené šišky, mne chutili, no manžel mi povedal, že raz sa dajú zjesť, ale tie smažené mu chutia viac. Včera som dávala rct na fánky, skús a potom mi napíš, ako sa ti podarili. Je to taká menšia dávka, na skúšku.
janger
Uz som prave pozerala na ten tvoj novy recept, su krasne a vobec sa nezdaju mastne! Ale neviem, ci si ma dobre pochopila, ja myslim, ze tie vysmazane su 'zdravsie' :-))), pokial tu mozeme hovorit o zdravej strave. Nuz ale raz za cas... ;-))).
babidka
:-))))presne tak - ja ich zjem 2-3 kusky raz v roku , tak to prezijeme:-)))) @janger , mas asi pravdu s tym olejom , ale vies ako sa hovori :certa diablom vyhanat ?..:-))))))))
hubarka35
ked tu ide o to čo je zdravšie a čo nie.....len si spomenme ake ine neresti,zlozvyky a nezdrave máme poniektorý však?takže fánky či šišky až tak často nerobime do roka,čo nám viac škodi tie smažene či pečené....alebo vysedávanie pri nete-daktorý dokažu aj cele hodiny-fajčenie-nikotin,pitie.....alk.nápojov,stres náš každodenný na psychike nepridá a nebudem to tu všetko menovat...takže je uplne jedno či take lebo onake fanky,ktoré ako komu chutia....
elisticka
hmmm ked mozem tak mna uputali pecene koli tomu ze som chccela pre rodinu urobit fanky no moc som nevladala tak som urobila pecene....no to by sa dali napisat fanky lenivych gazdiniek hahhahahah ale myslim ze s tym tukom je to nastejno....ale boli vyborne neviem preco ich zatracujete.....
pivonka
Keď sa pred rokom na Vareche objavili pečené fánky, tak som ich vyskúšala. Podľa mňa sú mastné, na 400 g múky 250 g tuku je veľa, je to viac, ako polovica. Chuť ma tiež dajako zvlášť neoslovila, tak sa k nim už nevraciam.
elisticka
treba vsetko vyskusat:-)))no ved aj ja som urobila tie tvarohove klasicky na oleji lebo muzovi chutia take :-)))
mariaklara
janger, pochopila som ťa, elasticka, mi tie pečené fánky nezatracujeme, len som rozmýšľala, že či je to v poriadku, keď tam ide toľko margarínu a ešte aj smotany? Podľa mňa je to 1:1, rozdiel je len v tom, že pri pečených netreba toľko stáť. No, ale nie je to až tak dlho, už aj dlhšie som stála pri sporáku.
enge149
@mariaklara ,pozri sa na môjrecept,nemá foto,lebo to bolo ešte vlani na fašiangy,sú tvarohové a vynikajúce,vôbec nie sú mastné,pretože obsahujú tvaroh,majú málo cukru aj tuku a sú málo kalorické/nepridávam "kalorické recepty"ani nemôžem/pozri si to v mojom profile a vyskúšaj/
evanaaa
Všetko treba raz vyskúšať a potom hodnotiť. Ja som fánky naposledy jedla od mamy, keď som bola mladá a to sú roky. Ale medzi tým som veľa krát " zhrešila ", takže teraz, ak by som ich jedla, by to bolo jedno. Ale mala som ich rada.
Tiež som dávala do oleja pri vysmážaní kúsky mrkvy a aj zemiakov, lenže som musela striehnuť aby sa nespálili a vyberať ich, vymieňať za čerstvé, takže som mala duplovanú robotu, lebo bolo treba dávať pozor aj na to, čo vysmážam. Akurát, že tá smažená mrkva bola dobrá ( ak neprihorela). Ale, že by to nejak pomohlo.....