Varenie

Vianočný kapor

marienka44 - fotkamarienka44, 15. decembra 2010

Prosím o radu: Ako sa má spravne vysmážať kapor, s kožou alebo bez kože?

Pokiaľ si dobre pamatám, v minulosti sa kapor zbavil len šupín a kožka sa ponechala. Dnes sú ľudia fajnoví a odstraňujú aj kožu. Ale tá koža obsahuje tiež dolezité zdraviu prospešné látky a vlastne sa ochudobňujú o ne.
Podľa Vašich skúseností ponechaná kozka /ale bez šupín/ mení chuť k horšiemu? Objavila som včera v Kauflande porciované kúsky kapra balené v ochrannej atmosfére, chladené. Háčik je v tom , ze úhľadné rezy s nádherným maskom ma aj tenkú kožku. Kúpila som 3 tácky, váha cca300g, každá ma cenu podľa váhy, 7,59 €/kg. Od zajtra dokonca len 6,59 €/kg.
Ja mam vždy fóbiu zo zabíjania a čistenia kaprov, mnoho špiny v kuchyni. Privítala som takýto sortiment. Niektorí máte asi pasiu čistiť kaprov, ja k nim nepatrím. :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

sandratamer
No, ani čistenie, ani vraždenie kaprov nemusím. Spomienky z detstva nepustia. Deckám zháňam na štedrý večer pangasia čo nie je z Vietnamu. Asi pojdem do metra, lebo zatial som prehrabala polovicu Bratislavských supermarketov, a všetky boli z Vietnamu. Alebo kúpim lososa, neviem... Ale kapra mám veľmi rada, nie vyprážaného, ale pečeného, pred dopečením zaliateho kyslou smotanou a posypaného červenou paprikou. Aj s kožou prosím pekne :-)
cistinka
Ja vyprážam kapra s kožou.....načo ho chudáka v takej zime vyzliekať?
havino
@marienka44 , ja poviem svoj názor, kedysi pred rokmi sme davali kožu dole,ale akosi rokmi a neviem či som ho niekde skusila, mi tak zachutil s kožou,že už len tak vysmážam
manžel kupuje pred hypertescom,kde mu ho aj očistia, donesie domov, dám do mraziaka, pred pečením ho máčam v mileku aj pol dna,nech vytiahne tu bahnovitú chuť
babi
Pokiaľ žil môj ocko, všetko okolo kapra robil on, ja som len vysmážala. Odkedy ho niet, tak sme najprv presedlali na pstruha a posledné roky kupujem lososa vcelku a pečiem ho. Nám to tak vyhovuje a máme to radi. Takéhoto lososa dostať v Tescu
evusik
u nás má vianočného kapra na starosti manžel, kupujeme u rybára, teraz keď už sú deti veľké tak 23.12. idú chlapi k rybárovi a kaprov tam hneď aj očistia, ja ho doma naložím do mlieka a na na druhý deň vysmážam, aj s kožou... mávam aj v mrazáku ale na štedrý večer musí byť čerstvý
marienka44
Ďakujem za Vase rady a skusenosti. Budem sa toho pridržiavať. Kožu nechám , aby sa aj udžal tvar podkovičky, na aký je aj kapor na tácke /asi strojom/ pokrájaný.
julica
Ja teda kapra velmi nemusim, ale otec ho miluje a kazdorocne cisti on. kozu vraj ani za nic dolu, precizne ju ocisti od supin a slizu, skrabka nozikom uplne dohladka, vraj je pod nou tuk, co rybe doda chut. @sandratamer , pangasius je aj z inokade ako z vietnamu? kambodzsky je lepsi? :)
evanaaa
Ja keď som povedala mužovi, aby kožu nechal, on ani za svet, vraj, aké by to bolo s kožou vyprážané, tak neviem, aké. Ale podkovičky nekrája, robí plátky, lepšie sa to vypráža ( kapra prereže cez chrbát na dve polovice a potom na časti).
marianna76
Môj manžel sa dal našťastie presvedčiť, aby kožu nechával... a je rád , chutí mu to tak lepšie ako bez kože, ktorú oni doma pracne strhávali. Lebo, že vraj je tvrdá.... ale keď mali svojho kapra bez kože zjedeného a mali chuť, tak som im priniesla z môjho s kožou a tak si pochvaľovali..., ale oni predsa strhávajú a to čo máme my , že určite nie je koža. lebo taká dobrá by nemohla byť... no škoda snahy... pre niektorých. ale keďže ste si zaplatili a koža Vám nevadí, tak prečo by ste ju mali vyhadzovať...
kopretina
My kapra také svlékáme z kůže, ale mám jeden fígl na odstranění šupin a kůže zůstane. Musíte mít ostrý nůž - šupiny se podjedou nožem - začíná se od ocasu - v páscích cca 3-4 cm - šupiny se odřežou i s lůžky a zůstane krásně hladká kůže. Šupiny se musí odřezat před vykucháním, pak to jde špatně. Můj nápad to není, mám od jednoho starého pana rybáře, který už léta rybaří se svatým Petrem.
lucylee
určite s kožou, môj tata kupuje živé kapre, zabije ich, vypitve ich, vykostí a naloží do mlieka s citrónom, u nás sa kupuje 2-3 celé kapre, naši ich zbožňujú
julica
@sandra , obavam sa, ze tam na to nemaju rieky, kedze pangasius je vysostne riecna ryba, lovi sa najma v mekongu.
sandratamer
No ale veď neber mi ilúzie (zázraky sa dejú na Vianoce), ja si to tak malujem, že zoženiem také z fjordov, alebo tak :-)))
tinca
kedysi sme kapra drali z kože, ale už dávno ho upravujem aj s kožou, nevadí mi, opak pod kožou je to najlepšie. Tak isto aj lososa, ktorého robím na starý rok.
sandratamer
ooo... si mi pripomenula môj oblúbený film Ryba menom Vanda... :-D Ale v letáku z metra bol pangas zo škandinávie, a bol dosť drahý, tak dúfam že aj kvalitný a kvalitne skontrolovaný všelijakými možnými inšpekciami :-D No a keď nebude, dostanú decká lososa, snáď to prežijú :-D
lianka
Ja som práve večer robila s kaprom. Tiež sme zvykli v minulosti drávať. Ale prišli sme na to, že tá koža nie je taká zlá ako vyzerá. No a ja to robím tak, že ho odšupím a potom obarím a nožom stiahnem sliz,takže zostáva strieborná koža. Pred prípravou namočím do mlieka, môže byť aj deň vopred, nechám na studenom mieste, potom nechám odkvapkať, posolím a obalujem v klasickom trojobale. Tak nám najviac chutí.
julica
@lucylee , niekolko kontrol zistilo v pangasiovi hodnoty nejakych skodlivych latok, bliziacich sa k hranici normy. Zhodou okolnosti slo (neviem, ci vzdy) o pangasia z vietnamu. Spustila sa velka kampan, aky je pangasius skodlivy, rozposielali sa rozne konspiracne maily, ze je to jed a pod. Nic z toho nie je sice pravda, ale mnohi ludia tomu veria. Mne pangasius nechuti a mam po starostiach s rozhodovanim :)
julica
@2010 , s tym mekongom to az taka nepravda nie je, kedze voda na priemyselny chov pochadza casto odtial
2010
julica, Bola si vo Vietname ? tak ti radim sa ist pozriet ich kontrola nie je az taka 100% , to nie je len voda ale cim ich krmia.
Pravda ci nepravda ale vo vela krajinach je dovoz zakazany.
Problem s pangasom je ze nedodrziavanim noriem , tak ako ho produkuju pomaly ale isto vytlacia kapra aj ine ryby .Ako sa hovori po nas potopa..cena je hlavna.
lucylee
fúha, tak teda nič moc, ja ryby nejem, čiže pre mňa je to pasé, ale manžel by sa v pangasiovi aj kúpal, tak ho má rád, keď som videla tie fotky @2010 , mala som dosť..
evanaaa
Aj o iných, aj sladkovodných rybách by sa dalo všeličo povedať....mne chutí, je jemný a lahodný po úprave, možno nie je každý len zo " zlých vôd ". A určite u nás nejakou kontrolou prechádza, predsa by veľké jedy nepúšťali do predaja. Ale - kto chce, ho je, kto nechce, nie je prinútený. Otrávime s aj z iných výrobkov a potravín.
julica
Nebola som tam, ze ich kontrola bude ina ako nasa, si viem predstavit aj bez toho. Alebo si bol priamo vo vietnamskej obchodnej spolocnosti? Pravda bude niekde uprostred, nijako sa s tebou nehasterim, len najskor voda z mekongu, teraz nemam pravdu, lebo som nebola vo vietname... mne ta ryba nechuti, tazkych kovov je vsade plno, nebudem jest nieco, co je ocividne sporne
evanaaa
Takže " sumeček žraločí " kváka, to ma prekvapuje, všeobecne sa vie, že ryba je nemý tvor, až na pangasia, ktorý nejaké zvuky vydáva. Asi chce povedať, nezabíjejte ma, lebo keď ma zjete, zabijem ja vás!
bozulka
@Marienka , drať alebo nie...záleží od každého z nás či nám koža chutí alebo nie.S kožou je ryba viac cítiť "rybinou" či sa to niekomu páči alebo nie, nepomôže ani mlieko.My ryby milujeme,ale bez tej silnej arómy a preto kapra aj lososa deriem a dávam kapra aj do mlieka.Treba vyskúšať a potom uvidíš čo ti bude viac chutiť.Želám šťastné a spokojné Vianoce s dobrým kaprom.
marienka44
Dakujem vsetkym za rady a prajem Vám krásne, radostiplné, biele Vianoce v kruhu svojej rodiny, veľa lásky, pokoja a na stole jedla hojnosti.