Varenie

Vianocka

drobcek19 - fotkadrobcek19, 23. januára 2011

Nevie mi niekto poradit. Pred nedavnom som piekla vianocku podla receptu s maslom
a vsetkym. Vyzerala aj chutia uzasne ale bola uplne vysusena na kamen. Piekla som ju
v elektrickej rure s ventilatorom. Kde sa mohla stat chyba?

@zareaguj


Diskusia k téme

trencanka
Chyba bola zrejme v peceni. Ja ju peciem v elektr. rure, ale ventilator nezapinam, vrchy a spodny ohrev, prvych 15 minut na 180stupnov a potom znizim a dopekam na 160 stupnov priblizne 25 minut, podla toho aka je velka vianocka. A este po prvych 15 minutach ju prikryvam papierom na pecenie aby mi zvrchu moc neprihorela.
julica
nepomohla by voda v hrnceku na spodok rury? ja ju davam vzdy, teda k chlebu urcite, aby bola rura dobre naparena
sovka62
Nemyslím si, že na vine je ventilátor, ja s ním pečiem všetky koláče aj biskvity. Skôr si myslím, že cesto nebolo v poriadku už pred vložením do rúry. Mala to byť kysnutá bábovka? Ak áno, bola dobre vykysnutá? Cesto by malo zväčšiť objem dvojnásobne. Možné je aj, že teplota bola od začiatku nastavená príliš vysoko. Ak pečieš s ventilátorom, teplotu treba nastaviť asi o 20 st. nižšie ako pri bežnom pečení. Ja na vianočku nastavujem 160 st.
drobcek19
No sama nevie. Cesto vykyslo normalne a piekla som ju podls pokynou v recepte. Od vtedy sa bojim ju uoict znovu. Skusm tu vodu v rure. Moja mama to pouzivala stale ale pri plynovej rure.