Varenie

Veľkonočná kapusta?z Východu?

1andy - fotka1andy, 24. marca 2013

Ahoj milovníci kuchyne, chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť, hlavne Vás z východnej časti Slovenska, o pomoc. Pred 15 rokmi som bola na veľkonočné sviatky na východe a ochutnala som tam jednu dobrôtku typujem že typickú pre východné Slovensko.Možno sa mýlim a jednalo sa o typické jedlo tejto rodiny ale verím že sa niekto nájde kto to pozná a poradí.Jednalo sa o jedlo z kyslej kapusty viem že na úvod sa varilo údené mäso s klobásou na veľkonočnú misu a potom keď tieto dobroty vytiahli z hrnca pridali tam sudovú kapustu a ryžu a nejaké to mäsko s klobásou. Presný postup ani všetky ingrediencie už neviem a rada by som si túto dobrôtku uvarila tieto sviatky. Ak niekto z Vás vie, ako na to a poskytne mi recept, budem veľmi rada. Myslím že sa tam ešte pridávalo aj mlieko.Ďakujem ďakujem ďakujem za každý príspevok.

@zareaguj


Diskusia k téme

radost
@nadia56
všimla si si-že to je tá istá kapustnica od @kajusiqq.. ??tá naša šikuľka dáva recepty aj na aktuality.sk...prečo nie je moja vnučka..??..:-)
frezia68
V mojich receptoch na strane 3/ mám recept "Polievka kuruckých vojakov" prečítaj @1andy ,či to nie je tá? Podľa názvu ju v receptoch nenájdeš :-) a ja neviem pridať link :-( ,ale možná že Ti zachutná.
1andy
nadia56 ďakujem za príspevok ale nie je to ono no budem čerpať aj s tohto a nejako to zosmolím.Tam hríby nebolo ale možno je to len vecou chuti a viem že sa tam prilievalo mlieko. Ja som si ten recept aj písala no nemôžem ho nájsť roky sú roky. :-)
1andy
frezia68 pozrela som si tvoje recepty a dokonca všetky takže som si zopár dala aj do KK ale polievka o ktorej píšeš to nie je ale ako inšpirácia je dobrá,ďakujem
bazulienka
@1andy keď ti to pomôže tak mi to robíme takto : keď uvaríme šunku s klobasou tak ich vyberieme a do toho vývaru pridame kyslu kapustu ,(nepremývame) keď chceme kyslejšiu tak pridáme aj vodu s kapusty,povaríme a pridame za hrsť ryže ,podľa chuti okorenime ( soľ,čierne korenie)a uvaríme. Keď je ryža uvarená urobíme si zápražku ( olej ,hladká múka) a pridáme do polievky.Nakoniec môžeme pridať nakrájanu klobásku a šunku,ktorú sme si predtým uvarili.Na zjemnenie môžeme pridať sladku smotanu.
1andy
bazulienka áno to bude presne ono, ďakujem veľmi pekne už sa na ňu teším.Pretlak sa tam nedáva?
marie5
Namiesto ryže by som pridala jačmenné krúpky, troška dlhšie sa varia ako ryža. ale do vývaru z údeného mäsa sa mi zdajú vhodnejšie
rulik
@bazukienka - keby tam ešte boli huby tak to je ako vianočná kapustnica,presne takto ju varíme
1andy
ja to určite budem robiť podľa Bazulienky bez hríbov a už sa na ňu teším
njdevil
@1andy , ja pochadzam z totalne, totalneho vychodu:-), zachovavame ten isty postup, ako bazulienka, az na tu ryzu, miesto nej davame velke krupy, my sme ich volali broky:-), tie krupy akosi viacej seknu do tej dobrotky ( iny kraj, iny mrav )a somo-sebou, nakoniec smotana...nech sa Ti vydari!!!
1andy
njdevil, ďakujem ti veľmi pekne.tie krúpy vyskúšam niekedy inokedy lebo sa bojím riskovať. teraz na sviatky čakám dom plný ľudí a radšej idem na overenú chuť.
marcy
ale s krúpami je to istota,ryža sa môže rozvariť...:o)
1andy
Marcy ja si tiež nepamätám že by bola rozvarená-