Dobry den zelam..tato tema sa nesie v zmysle moderneho varenia v tlakovom hrnci..tzv.kuchte :-) sice uz teraz v modernejsom vydani..ak mate nejaku skusenost s varenim v tlakovom hrnci,alebo ho bezne pouzivate,prosim podelte sa somnou o vase skusenosti.o nejake chutne recpty z tlakaca :-) alebo napiste,ze aky tlakovy hrniec pouzivate a aky sa vam osvadsil.vsetky rady su na nezaplatenie :-)
@zareaguj
hovazie maso vzdy pripravujem len v tlakovom hrnci (okrem hov. polievky); aj bravcove vacsinou; tiez v nom varim napriklad zemiaky na pyre; fazulu vopred namocenu;
ja si bez neho neviem predstavit fungovanie v kuchyni ;-)
diskuse.dama.cz/komunita.php?d=9751...
ale prednost pred TH davam pomalemu hrncu-to je ale uz o inom,
nech sa ti varenie vydari a pekny den ti zelam ☺
pokial ide o kapustu napr. ked robim segedinsky tak najskor necham podusit maso tak do polomakka a potom pridam kapustu a dokoncim ale casy ti z hlavy nepoviem ;-) inu kapustu v tlakaci nerobim...
v počiatkoch býval problém s tými dovážanými z Maďarska, ľudia nedodržovali postup a niekedy im možno niečo uniklo hlavne ked sa ponáhľali ho otvoriť, potravina ešte vrela a oni ho nasilu otvorili, inak to dopadnúť nemohlo,
ja naň nedám dopustiť, tá úspora času...
hovädzie mäso (najlepšie roštenku) pokrájaj na plátky, mierne vyklep, osoľ, okoreň mletým čiernym korení. Priamo v tlakovom hrnci rozpusti masť. Ak chceš mať šťavu trochu zahustenú, posyp roštenku hladkou múkou, ak má ostať číra, múku vynechaj. Roštenky postupne opeč na horúcej masti, opečené vráť do hrnca (môžeš pridať cesnak, ak vám chutí), podlej vriacou vodou, hrniec zavri. Keď začne fučať, počkaj 20 minút, potom vypni, ale neotváraj, mäso ešte dôjde.
K tým so zahustenou šťavou sa hodí, ryža, tarhoňa, varené zemiaky. K tým druhým môžeš podávať opečené zemiaky, ak ich chceš mať slávnostnejšie, na každú roštenku môžeš položiť volské oko, posypať cibuľkou nakrájanou na krúžky, pretrasenou s múkou a opraženou. Ak pridáš pestrú zeleninu, máš parádny obed či večeru a najedia sa aj oči.
V kuchte môžeš robiť skoro všetko (ja v nej nevarievam guláše, nepáči sa mi šťava a zeleninu v nej nedusím).
Je to super pomôcka po každej stránke - šetrenie času, energie každého druhu, zachovania vitamínov. Treba si iba zvyknúť, potom sa ani zelenina sa "nerozmága", ako je uvedené niekde hore vyššie.
tiež som používala voľakedy hliníkovu kuchtu, ktorá prskala, syčala až strach a hrôza :), dvíhala som varechou ten neposlušný ventil. Potom som kuchtu veľa rokov nepoužívala. Až teraz pár mesiacov mám novú Zepterku je ešte v zábehu, ale vyzerá, že bude fajn slúžiť. Okrem toho začínam sa učiť variť v hrci s ventilom a páči sa mi to.
zena.pravda.sk/jedlo/clanok/313133-tlakovy-hrniec-rych...
U nás sa odjakživa varilo v tlakovom hrnci a ja si dokonca myslím,že je mäso chutnejšie (šťavnatejšie),ale to je možno vec zvyku.Pridám ti tri recepty:
www.prozeny.cz/recepty/recepty-a-vareni/masa/25753-tri...
a v TH by ste to kolko varili,hm?;-).diky
P. S.: zemiaky sa snaz vyberat rovnakej velkosti; no ak sa to neda; vyber z TH tie mensie a velke dorob rovnakym sposobom. PARADA v tom varit!!!:-)))
fyzikadoma.aronde.net/17a.htm...
- na klasický hrniec sa dá dať pokrievka /škridla/ - A dokonca guláš robený v kotlíku, bez pokrievky, je chutnejší, ako v tých tlakáčoch.... Chute sa ti "nevyparia" - neuniknú. Práve odparovaním vody /redukovaním/ vyniknú /viď. Demiglás a pod./ Takže nesúhlasím ;)
"Pomalé varenie" existuje xy rokov /tak, ako píše @2010 /. Akurát tomu dnes dali nový šat a je to na elektrinu. Nič prevratné.
@marcel83 , ja som mala tušáka, že ty sa ozveš, neuveríš:-) Keďže ty nevaríš v tlakovom, jasne, že si ťa nezískal. Ono tu už odznelo, že vývary a guláše je lepšie variť pomaličky, súhlasím. Ale je kopa iných jedál, kde tlakáč urobí výbornú službu, nečítal si tu tie pochvalné komentáre od množstva gazdiniek?
nalozim hrniec surovinami, nalozenie mi zaberie ani je 20 min.nastavim cas varenia, cakat nemusim, zvukovy signal ma upozorni, ze je hotovo a ked nie sme doma, hrniec udrziava uvarene jedlo teple, len si tento sposob varenia treba vyskusat, ja pomaly hrniec pouzivam prave preto, ze nemam cas na varenie, myslim, ze na tuto temu tu uz bola diskusia☺ pekny den vsetkym zelam
Bez pomaleho hrnca a kuchty si dnesne mlade zienky - tie ktore ozaj TU doma varia nevedia ani predstavit stihnut veceru.
Nasa domacnost tiez takto funguje a casu na varenie dnes uz mam dostatok. Jednoducho chut jedla varenim z tychto speci hrncov sa ozaj potom da dosiahnut iba technikou nasich babiciek, ked varili hodiny na kraji sporaka.
Aj preto je snad kvalitny taliansky spagetovy sauce nikdy nie chutove taky dobry ako ked sa vari tou starou pomalou metodou.
Zboznujem vsetky dobre a kvalitne veci v kuchyni, ktore pracu ulahcuju.