Rôzne

Varenie vajíčok??????

karlino - fotkakarlino, 24. apríla 2011

Milí varechári, prosím Vás o návod ako uvariť vajíčka na tvrdo - tak aby sa dali ľahko ošúpať, už som ich dával priamo z chladničky do studenej vody, do teplej, do vriacej, vodu som solil, nesolil, dával som ich izbovej teploty zasa do rôzne teplých vôd, potom som ich nechal vychladnúť v teplej vode, inokedy som ich hneď vychladil pod tečúcou vodou a nedajú sa šúpať, ide to len po milimetroch. EXISTUJE nejaký osvedčený návod ako ich ošúpať jednoducho bez poškodenia bielka???? Ďakujem za odpoveď.

@zareaguj


Diskusia k téme

sladkacokolada
ja tiež dávam po uvarení hneď do studenej vody, ale nepomáha to vždy, vraj to záleží aj od čerstvosti vajec.
frezia68
Neexistuje,jedno sa podarí a iné nie :-))))))))))) či dáš do zimnej vody aj s ľadom (aj také rady tu už boli ),či solíš.......z jednej várky jedno ľahko olúpem a iné nie a za nič na svete neviem,že prečo?
viera1
Najhoršie sa lúpu čerstvé vajíčka.Dala som variť biele -čerstvé a hnedé,ktoré som mala asi 10 dní .Biele sa nedali olúpať bez poškodenia bielka.Takú mám skúsenosť ja .
alexdidi
Vraj sa zle šúpu čerstvé vajíčka(čítala som niekde), ale moje skúsenosti sú rovnaké ako má @frezia68.
vini55
Na jednu vec ste zabudli, čerstvé vajíčka, keď sa uvaria, sa šúpu horšie a môžeš na ne skúšať čo chceš, tie staršie, na tie stačí studená voda, ale to je možné zadefinovať len keď máš doma 200 vajec...
janocka84
Podla mojej skusenosti - kedysi sme mali domace vajicka od nasich sliepok - tie cerstve sa nikdy nepodarilo osupat pekne..nikdy... takze ked sme chceli mat pekne osupane vajicka na chlebik, davali sme starsie a vzdy sme ich osolili. Nic viac s nimi nerobim, teda ked sa uvaria, zlejem vodu prec a po vychladnuti osupem...
vcelka
Môj manžel sa veľmi potešil, že staršie vajcia sú vlastne lepšie...
kucharronald
Skús vodu ohriať v rýchlovarnej konvice, vajcia daj do hrnca, hrniec daj na ohen, nalej vriacu vodu, var okolo 10 min, horúcu vodu zlej, a nalej studenú. Nechaj 1 min, zlej vodu, a nalej zas studenú. A môžete šúpať. Dnes som práve robil 8.
ela77
na yutube som videla ako sa tieto uvarené vajíčka ľahko olúpali. Vrch aj spodok sa trocha olúpal a vajíčko sa vyfúklo. Funguje to, aj keď nie vždy sa to celkom podarí, aspoň sa pri tom fúknutí uvoľní šupka, ktorá inak pri olúpavaní robí problémy a vajíčko sa potom aj keď by sa nepodarilo ho celé vyfúknuť dá sa bez narušenia aspoň potom olúpať. Nechcela som veriť, ale ozaj to funguje a kto má dobré neprefajčené pľúca tak to vajíčko uvarené ozaj zo škrupinky vyfúkne. Aby si niekto nemyslel, že hovorím o vyfúknutí surového vajíčka, nie ide o vyfúknutie uvareného. Varí sa asi 9 minút. Skúste. Inak je to sranda a ide to veľmi rýchlo.
jegor
DAVA SA OCOT A SOL NO NIEKEDY ANI TO NEPOMOZE
kata50
Niečo podobné ako @ela77 navrhujem aj ja. Uvarené vajíčka opláchnuť v studenej vode - nechať ich tam 2-3 minúty vychladnúť. Potom škrupinu popukám a ľahko vajíčko " prevalcujem " po rovnej ploche. Tým sa mi dostane vzduch pod škrupinu asi v 80% sa perfektne olúpe. A tých 20% ? No to netuším v čom je zrada...:-))
tothka
Na túto záhadu asi nie je 100 % rada, ja tiež už roky skúšam rôzne finty na vajcia a výsledok ? Asi budú naozaj lepšie na varenie tie odstáte - teda nie čerstvé.
nbert
z hrnca do vody s ladom ( predide sa zhnednutiu/zozelenianiu zltka) a skuste supat ponorene pod vodou. Vacsinou to pomaha.
babav
Ak si chces precitat este viacej nazorov a rad ,pozri si diskusie "Vajcia na tvrdo "na mojej stranke;-)
nadia56
ja pouzivam na varenie vajicok na tvrdo parny hrniec, vajicka davam priamo z chladnicky, parim 20 minut a hned dam uvarene vajicka vychladnut do studenej vody, vajicka nikdy neprasknu a aj ked by som na ne zabudla, hrniec sa sam vypne,
pekny den vsetkym:-)
pusta
videla som na tv paprika nedávno, aj som odskúšala a funguje to. do studenej vody, v ktorej vajíčka vychladli pridať soľ, nechať v nej vajíčka s natlčenou škrupinou postáť. škrupina ide nádherne dole a bielok zostáva krásne hladký a nepoškodený.
ela77
-ketty3811- ma podporila, dala aj adresu, síce nie z yutubu, ale ide o ten istý návod. Dnes som si to vyskúšala znova a ide to výborne, len to treba skúsiť. Vajíčko skončilo krásne bez škrupinky, ale skoro až v kúte, lebo som fúkla radšej silnejšie. Vajíčka som vyfúkavala hneď teplé po uvarení , bez namočenia v studenej vode. Len si ho musíte podložiť dlaňou aby neskončilo mimo stola a to som varila aj s bielou aj s hnedou škrupinou.
sovka62
Ja v tom veľký problém nevidím. Vajcia dám do studenej, dobre osolenej vode a od bodu varu varím presne 8 minút. Hneď preložím do drezu, pustím na ne studenú vodu a každé vajce klepnem o stranu hrnca (pod vodou) z tupého i ostrého konca. Tak sa studená voda dostane pod škrupinu. Vajce poklepkám kolom dookola na tvrdej podložke a jemne pogúľam medzi dlaňami, tak aby sa škrupina a šupka oddelila od bielka. Potom už škrupina zíde bez problémov, skoro v jednom kuse. Občas sa nejaké ošúpe horšie, ale s tým počítam a dám variť o jedno-dve vajcia viac ako potrebujem. Tie potom zjem s radosťou a maslovým chlebom.
evanaaa
Tak isto ako Kata50, Sovka a ešte neviem kto : Uvarené ochladené vajce rúčkou noža ( alebo niečim iným ) poklepem dokola po celej škrupine a potom v dlaniach pogúľam, niektorá ide dolu ako keď sa šúpe jabĺčko. Nedávno som si kúpila také vajíčko akoby z plexiskla, vnútri červené, pri varení na určitý spôsob sa ukáže, či je na tvrdo, mäkko alebo na hniličku. Nemusím ani čas sledovať.
gman
co ja viem, vajce by malo byt aspon dva dni stare. to sa tyka vajec vseobecne. vraj cerste vajcia celkovo nie su idealne. a podla skusenosti nechat vajce uplne vychladnut. asi vo vode
vcelka
Vyskúšam pustu so soľou a uvidíme. Lebo ako vraví @kata50 ; 20 % (podľa mňa minimálne) sa zle ošúpe, nech robíš, čo robíš...
pacik
Soľ alebo ocot do varenia sa pridáva aby vajííčka nepraskli. To vyfúkavanie sa mi páči, ale čo keď niekedy sa nedajú poriadne ošúpať ani konce...
používateľ nemá avatar
the
the
pri zúfalých pokusoch olúpať poriadne vajíčko, nepomohol ani jeden z nápadov. Tak som vyskúšala nasledovný postup. Uvarené vajíčka som ochladila, popukala po celom povrchu, znova uvarila v pôvodnej horúcej vode (cca 1min), znovu ochladila a úspešnosť bola skoro 100% :) skúste to, či to nebola len náhoda :D