Kuchyňa a vybavenie

Varenie a pečenie v minirúre

kavka1234 - bez fotkykavka1234, 2. januára 2013

prosím o radu.Má niekto skúsenosti ako piecť v minirúre./je to väčšia rúra/Dcéra má v prenajatom byte minirúru a velmi rada varí a pečie a v tejto jej vraj všetko velmi prihára.Má horný i spodný ohrev a gril.Ma hore i dole špirály.Ak dá plech dole tak to prihorí a ak hore tak to prská .Vďaka

@zareaguj


Diskusia k téme

honestka
aky druh rury to je?
ja mam 2: DeLonghi a KitchenAid RKCO222CS a nestalo sa mi aby nieco prihorelo, ked pouzijem primerany program.
asi JEJ trik Bude len vyskusat si teplotu a dlzku pecenia. napr. upiect zemiaky mi trvaju skoro tak dlho ako v normalenj rure. a naviac nech vsetko radsej prukryje alobalom alebo papierom na pecenie.

Ale je to vyhoda mat tieto toaster ovens kedze sme len 2 a teda nemusime pouzivat nasu velku ruru.
babidka
Ja mam tiez jednu taku malu ruru , pouzivam ju obcas v lete ked robim nieco mensie . Zo zaciatku mi vsetko horelo lebo som s nou narabala ako s "velkou" rurou . Potom som zacala znizovat teplotu pri peceni a skracovat cas . Pomohlo to - pri listkovom a piskotovom ceste , pri peceni keksikov , muffinov . Ale nedokazem tam upiect kysnuty zavin lebo zvonku je upeceny az prilis a zvnutra nedopeceny . To iste pri peceni kazdej hrubsej vrstvy -napr.lasagne , francuzske zemiaky , musaka ci fasirka vcelku . Ale upeciem tam rozky a bagety ak dam naspodok pekacik s vodou .najlepsie sa tam upecu zemiaky , zapekane chlebiky a podobne veci .
@honestka ma pravdu - treba skusat .....
vini55
Na týchto zariadenia bývajú dosť nepresné termostaty ja som pred pečením najskôr spravil teplotný test- zmeral som teplotu digitálnym teplomerom so sondou. Viem, že nie každý vlastní teplomer, ale približne sa dá určiť teplota jeden liter vody v priehľadnej nádobe dáme do vyhriatej rúry na 100C a voda by mala v priebehu 10 minút vrieť /voda pred vložením by mala mať zhruba 20C/ , test je orientačný, ale na varenie postačujúci. Ja tiež vlastním mini rúru z Lídla a tá je presná skoro na stupeň. Maximálna spokojnosť.
kavka1234
Ďakujem za Vaše rady,dcéra ma rúru nie celkom maličkú,ale takú čo má hore platničky.Ohrev je cez hornú a dolnú špirálu.Rozmýšlala som nad pekáčom z vodou,alebo položiť na spod hlinenú škridlu.A v čom pečiete?čo tak jenské sklo-lepšie vedie teplo a pravidelne sa rozloží.Tie pekáče do týchto rúr sú velmi tenké -aj to môže byť problém.
zuzik01
ja mam miniruru z Lidlu a som s nou nad mieru spokojna.. vyhreje sa omnoho rychlejsie ako klasicka velka, akurat si musis vediet odkontrolovat teplotu.. je to skvely pomocnik ;-)
nadia56
@kavka1234 , tiez mam aj malu ruru, pouzivam ju velmi casto najma na pomale pecenie a dusenie-teda pri nizkej teplote /napr.  la-petite-casserole.blogspot.sk/2011/11/pomaly-pecena-kacica.html...
/ ale peciem v nej aj domace pecivo, zakusky, kysnute kolace, musela som si pri prvych peceniach odsledovat teplotu, na pecenie pouzivam aj jenske sklo ale aj pekace a plechy, skus si nastavit teplotu o 15-20 stupnov nizsie ako odporucaju recepty, zelam ti vela trpezlivosti a dobre upeceneho jedla:-)
sovka62
Veľkosť mojej minirúry je asi rovnaká ako tej, ktorú má tvoja dcéra. Upečiem v nej úplne všetko, zapínam ju na teplovzduch s ventilátorom a napr. kura, rozdelené na porcie pečiem pri 200 st. 50-60 minút. Pečiem aj koláče, pečivo, skúsila som aj chlieb, ale ten sa mi zvrchu upiekol viac ako som si želala, bol príliš vysoký.
Rúra má aj otočný gril, úplne zbytočne, kurča bežnej veľkosti sa v ňom kolotočovalo skoro dve hodiny a stále nebolo celkom mäkké, takže to už radšej neskúšam.
Pôjde to asi metódou pokus-omyl, ale určite sa poddá, treba si len zvyknúť.