Rôzne

Vajcia s dioxínom

hubata - fotkahubata, 15. januára 2011

Ahojte varecháčky, nedá mi aby som sa vás neopýtala či vás neznepokojuje tá aféra s dioxínom, alebo to len mne nedá ten dioxín spať. Nechce sa mi veriť, že my sme nedovážali vajcia z Nemecka a okrem toho veď celé Slovensko (hlavne z pohraničia) chodí nakupovať aj do Maďarska, Poľska, Rakúska a Čiech. A bolo to v období keď je spotreba vajíčok najväčšia: piekli sa zákusky, vysmážalo sa, vyváralo. Decká mali prázdniny, cestovalo sa hore-dole. No neviem mňa argumenty kompetentných nejako nepresvedčili že sme ich aj my nepojedli .......

@zareaguj


Diskusia k téme

tinca
ani mňa nepresvedčili, myslím, že v Čechách sa dokázali a u nás nie? zaujímavé, asi sa chce všetko len ututlať, stále neviem čo si o tom myslieť
hubata
Raz aféra so smradľavým mäsom, potom s vajcami ....... niekto zarába na našom zdraví !!!
js9mxd
Ahoj hubata, máš pravdu že nás to znepokojuje, ale čo sa dá stým urobiť? Raz je tu choroba šialených kráv, potom svalovec, potom kuracia chrípka a neviem čo ešte. Naše chovy sme si vytĺkli a keď sme odkázaný na dovoz, čo už s tým narobíme? Ako je možné, že vajíčka z Nemecka sa dostávajú až k nám? Sú lacnejšie. Nad týmto sa treba zamyslieť. Preto navrhujem uprednostniť domácich výrobcov. Aspoň bude vedieť koho môžeme brať na zodpovednosť. Čo by ti už pomohlo, keby si vedela že aj u nás sú nakazené vajcia? Prestaneš ich používať? Alebo začneš chovať svoje sliepky? Čo už mi z králikární?
hubata
Vieš nedá mi a zatiahnem aj sem trochu politiky: keby sme si mohli vyrábať sami potraviny, tak by bol aj problém s nezamestnanosťou vyriešený. Len si predstav okolo výroby potravín koľko je pracovných miest !!! Ale my ako sprostí si devastujeme krajinu diaľnicami vybudovanými na úrodnej poľnohospodárskej pôde a potraviny dovážame ....... A už len híkame na dovolenke v Grécku, Chorvátsku a Rakúsku nad syrmi, v Španielsku nad rajčinami, v Taliansku nad cukinami, atď. A obyčajný človek dopláca zdravím na takejto politike. A čo je ešte horšie že ani pomoci od lekára sa ti nedostane, lebo nie si schopný si ju zo svojej podpory zaplatiť.
sovka62
Veru, @hubat á,máš stopercentnú pravdu. Mali sme tu vyspelé poľnohospodárstvo, hlavne výroba hydiny a vajec bola organizovaná na vysokej úrovni. Od šľachtenia cez množenie, odchov a výkrm, produkciu vajec sa všetko dialo pod jednou strechou Unigalu. Mali sme vyspelé technológie pre spracovanie produktov od suroviny až po finálny výrobok, všetko pod veterinárnou a hygienickou kontrolou. Toto sa však začalo likvidovať hneď v roku 1990, západní farmári by pri takejto konkurencii skrachovali do roka. Okrem poľnohospodárov to nikomu nevadilo, tí, ktorí o tom rozhodovali mali na starosti hlavne to, aby sa z družstiev vrátila pôda pôvodným vlastníkom, aby takýto reštituent dostal na dvojhektárový majetok dotáciu na traktor, kombajn. Naši všemocní sa nadchýnali kvalitou potravín zo Západu, o tom aké prísne normy platia u nás, ani netušili. Dotácie sa minuli, pôda zarastá burinou, potravinársky priemysel sa predal tunelárom a potraviny dovážame prakticky bez toho, aby sme vedeli odkiaľ a už vôbec nikoho nezaujíma ich kvalita. Tí, čo to spôsobili sú dávno za vodou, za roky v politike sú zaopatrení na tri generácie a určite ich nezaujíma cenovka v markete. Ani kvalita, veď majú dosť, aby mohli nakupovať biopotraviny a nechápu len jedno, prečo všetci nenakupujú ako oni. A čo sa deje s poľnohospodárskou pôdou je holá katastrofa. Ničíme najúrodnejšie pôdy výstavbou hnusných plechových hál, úbytok ornej pôdy nikoho netrápi. Veď potraviny si dovezieme, načo ich vyrábať a ešte nebodaj dotovať! Ale keď si zničíme pôdu a príde nedostatok potravín v takej miere, že bude ohrozená výživa, nikto nám ich nepredá! A pôdu na ich výrobu si veru nedovezieme.
alena45
s tou prácou máte pravdu. Na dedinách mali prácu aj nevzdelaní ľudia a mali tak možnosť dôstojne žiť. Dnes JRD na každej dedine chátra, sem-tam sa niektoré priestory používajú ako sklady, ale to je všetko. Dnes každý kto si nahonobil hovorí, že mohol každý. Ale nemohol. Na to nemá každý povahu.
Ani ja neverím, že to tu dioxínové vajcia a mäso neboli. Keď si predstavím, koľko vajec som spotrebovala počas Vianoc - na pečivo, na šalát, obaľovanie a pod. A ešte som si urobila aj rezančeky z desiatich vajec. A možno tie vajcia ani nie sú z Nemecka, ale bohvie odkiaľ, keď nechcú zverejniť reťazec. Veď keď si uvedomíme, väčšina produktov v našich obchodoch je z Poľska. Tiež neverím, že Poliaci toho toľko navyrábajú, ktovie odkiaľ to dovážajú poľské firmy, prebalia a predávajú po celej hlavne východnej Europe.
Je to bieda a vôbec nemusí prísť koniec sveta na to aby sme sa vyhubili sami.
trencanka
Ej veru, spominam na nase kvalitne potraviny. A dnes aby si clovek nohy zodral a oci vyocil kym najde po obchodoch nieco v dobrej kvalite. Vzdy pozeram krajinu povodu a vytoci ma ked je napisane krajiny EU a mimo EU, tak to nekupujem ani nahodou. V lete zelenina a ovocie sa snazim z vlastnych zdrojov, kacice a husy kupujem po dedinach kde doma chovaju. Kurence chodim v bio kvalite kupovat do Rakuska. Teraz ideme kupovat doma chovanu snivu, ale iba na maso a mast vytopime a mozno slaninku zaudime...
Najviac ma rozhorcilo, ako som nedavno v jednej diskusii natrafila na Slovenku (povodom) zijucu dlhe roky v Rakusku ako ohovara nase obchody, nase potraviny, ake to tu mame otrasne, co tu vsetko predavame....Akeze nase? To, co je tu humus, tak to su potraviny z dovozu, pchaju sem vsetko, co by oni nezjedli. Toto ma vytaca neskutocne.
Na vajciach je krajina povodu vytlacena, myslite ze sa da tomu doverovat?
2010
sovka, je to smutne ale je to tak.
U nas jeden retazec sa rozhodol ze nebude predavat vajicka zo sliepok ktoru su chovane v klietkach.
Na oplatu druhy retazec vyhlasil ze nebude predavat maso co obsahuje hormony??? ja som ani sajnu nemal ze masa obsahuju hormony , to nie je nikde oznacene !
julica
Svojim sposobom si za to mozeme aj sami, dlho bol obrovsky trend siahnut len po zahranicnych, teraz fici cena, cokolvek zlacnene a uz berieme, na etikety ani nemrkneme. Potom naozaj kvalitne vyrobky ostavaju ladom pre svoju trochu vyssiu cenu. Dotacie "sikovni" slovenski farmari radi cerpaju, produkcia niecoho sa im uz neoplati, ved naco, EU ako dojna krava, a im staci obrabat kosit. Vajcia kupujem nikdy nie z klietkoveho chovu, snazim sa bio alebo aspon podstielky, myslim, ze humusmi prikrmuju pri tych najlacnejsich. Radsej nebudem do seba pchat tolko maso a cokolady a za usetrene investujem do kvality zdravsich potravin
sovka62
@julica , máš šťastie, že máš na výber. Ale ľudia s malými príjmami sú odkázaní na najlacnejší tovar, inak by nevyšli. Ja si myslím, že by sme tu mali mať kvalitné a cenovo dostupné potraviny pre všetkých.
sissy
je mi smutno, ked citam vase komentare, ale vsetko toto si myslim aj ja...tak radsej na to nemyslime co sme zjedli a ododnes hladajme nieo menej nebezpecne, len neviem co...
sissy
sorry, som tu novacik a tak si prilepim aj svoju fotto, len musim prist ako na to..., chcem sa opytat na vasae skusenosti s remoskou, dala som ti do diskusie na vybavenie kuchyne a pod. ak viete poradit, napiste!!!!!
tornadolue
Jasné, že každého to vydesilo, lebo sa ho to môže týkať. A vina sa dáva zlým zahraničným producentom potravín. A že u nás by sa dopestovali len kvalitné potraviny. A čo obyčajní ľudia, ktorí si pestujú zeleninu v záhradkách alebo majú vlastné sliepky? Každý si myslí, že to musí byť určite bio. Ale vo vzorkách vajíčok, ktoré boli odobraté u obyčajných ľudí v niektorých dedinách na východe Slovenska, boli hodnoty dioxínov niekoľkonásobne prekračujúce normy EÚ. A nielen dioxínov. Tí ľudia majú smolu, že žijú napr. v blízkosti spaľovne odpadov. Oni sami vo svojich záhradkách možno nepoužívajú žiadne chemikálie, ale majú to tam zamorené! My všetci máme smolu. Ani nevieme, aké svinstvo je všade okolo nás a vo všetkom, čo kupujeme. A sem-tam sa prevalí nejaká aféra, médiá to budú chvíľu pretriasať, ľudia tiež a pomaly sa na to zabudne a všetko bude po starom.
julica
@sovka , nemyslim, ze som na to az tak dobre, dala som sa na dalsie studium... jednoducho to vyvazujem, v chladnicke u mna nenajdes bocik a slaninu, ale kvalitnu zeleninu a drahsie vajcia, urcite neminiem na potraviny viac nez ti, co siahaju po najlacnejsich vyrobkoch
tornadolue
@julica , u nás je to podobne. Radšej nekúpim salámu, šunku, párky (aj tak mi nechutia a už roky som nejedla tmavé mäso a mäsové výrobky, muž bez toho tiež vydrží) a ostane mi na drahšie ryby alebo kurence bez hormónov a antibiotík.