Varenie

Vajcia na tvrdo

babav - fotkababav, 8. júna 2010

Ako ich uvarit spravne tak, aby zltka neotmavli este pred pouzitim?
Priznam sa ,ze som ich dlho varievala od oka ,podla velkosti,10-15 minut.
Pred nedavnom som sa docitala ako uvarit perfektne vajce na tvrdo.

Navod : Potrebny pocet vajec vlozime do plytkeho hrnca,zalejeme
dostatocnym mnozstvom vody a uvedieme do prudkeho varu.
Prikryjeme pokryvkou a odlozime z platne .Po 15 minutach ich vyberieme
z hrnca a vlozime do nadoby so studenou vodou.Vychladene osupeme
a pouzijeme podla potreby.Pracuje to!

Mate lepsi sposob?

@zareaguj


Diskusia k téme

alexdidi
nemám lepší spôsob, tiež ich varím tak ako ty predtým iba kratšie 8-10 minút a potom do studenej vody...vyskúšam teda ten nový spôsob...v studenej vode ich nechám až do úplného vychladnutia?
egreska
Ja sa držím (samozrejme +- podla velkosti vajec ) na mäkko 3,na hniličku 6 a na tvrdo 9 minut ..a uvarene trošku pogulam po hrnci aby popukala škrupinka a zalejem studenou vodou...niekedy sa ošúpu krasne lahko a niekedy škaredo,ale to bude asi vajcami,ževraj čerstve sa lupu zle ??
tinca
@egreska môj postup pri varení vajec je zhodný úplne s tvojim a vždy sa podaria. 15 minút sa mi zdá veľa, potom žltok veľmi stmavie.
jezibabka1
ešte som nestopovala čas varenia, ja ich dávam do horúcej vody a už keď bublú, tak si poviem - no už dosť alebo ešte chvíľku:))) zatiaľ som ich mala stále pekné, dávam ich samozrejme tiež schladiť do studenej vody a @egre ška máš pravdu, čerstvé vajíčka sa zle lúpu a mňa ide poraziť, keď ich potrebujem na pohostenie a vtedy akurát ich akurát kúpim:)))
sjuz
ježibabka - ja varím tiež tak. Ale mne sa práve lúpu tie čerstvé dobre....:)))
verka1
Ja dám vajcia do studenej a osolenej vody a varím 10 min. potom zalejem studenou vodou a tiež rozruším škrupinu, vraj aby sa lepšie lúpali. 90 % sa dore lúpu a zbytok zle. Vajíčka kupujem, tak ťažko rozlíšim ich čerstvosť.
evusik
ja varím vajcia od oka, keďže varím na elektine, tak len čo začne voda vrieť vypnem elektrinu, ale neodstavím z plotničky, voda sa varí ďalej, lebo plotnička je stále horúca a keď prestane vrieť viem, že vajcia sú uvarené. Hovorí sa tomu varenie na zbytkovom teple - čiže zadarmo. Mám to vyskúšané už roky a funguje to. A tiež ich potom dám do studenej vody.
torticka
Ja ich varím vo vriacej octovej vode 10 minút. A vždy sú pekné.
tinca
@verka1 dobré a čerstvé sú vajíčka podstielkový chov, majú ich aj v Lidli, som s nimi spokojná, sú síce drahšie,ale čo už.
babav
Dolezite je ,ze sa uvaria ;-) ! O pridani octu do vody pred varenim som nepocula ,sol obcas pridavam,z dovodu aby sa skrupinka nepraskala (Ca+NaCl) a vajce nevytekalo.Ocot bude zrejme mat podobny ucinok.
evanaaa
Babav, niekto dáva soľ, ako ty, niekto zasa trocha octu ale účel je jeden - aby pri varení npopraskali. Takže si sa dobre dovtípila. Najmä ak sa dajú variť vajcia rovno z chladničky, skôr praskajú, je dobré ich chvílu nechať odstáť. A čo sa týka dľžky varenia, záleží od veľkosti a aj od čerstvosti vajec.
honestka
Mamka hovorila, ze v zime nemali sliepky nic zelene na zobanie a tak ich skrupiny su tensie a teda pridanie soli a octu ich spevnia co si myslim plati aj pri kupenskych vajickach, kedze nie vsetky maju silnu skrupinu. Ked sa okolo zltka vytvara ten tmavy prstenec- je to kvôli obsahu železa v žĺtku a síry v bielku, ale prave ich rychle vychladenie v studenej vode by tomu malo zabranit. Ja vzdy pridam aj par kociek ladu a zltka su krasne.
sovka62
Babav, žĺtko stmavne preto, že sa vajce dlho varilo (ja nastavujem 8 minút od bodu varu). A aj keď správne uvaríš a necháš dlhšie v škrupine (napr. do druhého dňa) žĺtko určite stmavne. Mám to vyskúšané (napr. na Veľkú noc - všetky vajcia uvarené naraz - tie, ktoré olúpem hneď na jedenie majú žĺtka krásne a tie, ktoré ofarbím a lúpem napr. na druhý deň večer sú tmavé).
babav
@sovka , v tomto navode tvrdili,ze vajicka nestmavnu ani par dni po uvareni, ak sa skladuju v chlade.Je to len nieco ine ,ved vajce snad vieme uvarit vsetci ,nie je to ziadna veda.
kuchticka
@babav , ja si tiez myslim (niekde som citala), ze zltky stmavnu iba vtedy, ked sa varia dlho. Ja varim vajicka 8 minut a nikdy nemam tmave zltky i ked jich mam v chladnicke niekolko dni. O tom sposobu varenia ako si sa zmienila (ked zacnu varit odstavit, zakryt) som tu tiez citala ale este neskusala.
kvetulik
a dobrá rada... ak pri varení "vytečú" bielka (keď dáme variť do studenej vody a počas vrenia sa ukážu bielka), vajíčka dajme osobitne. Sú staré... a môžu byť už zlé
jozka2
ja varim obcas vajcia tak,ze ich do pooctovanej horucej vody opatrne rozklepem a lyzicou pootacam k sebe aby sa bielok nerozisiel a tak vidim ci su este makke alebo na hnilicku,popripade na tvrdo.