Tip na článok:
zdrava-vyziva.zdrave.cz/davejte-pozor-v-cem-a-na-cem-varite/...
Mám už 3 roky na povale odloženú silikónovú formu na pečenie bábovky zn. Tescoma... červenú... Dávno som ju nepoužívala... Akokoľvek som ju zakaždým umyla, vysušila, poutierala... a klasicky som z nej pripravovala recepty s múkou, bez mlieka a vajec... tak som mala opakovateľný problém... V jedle som vždy cítila takúúú m divnú pachuť silikónu a vždy sa mi potom aj tak divno grgalo, tak silikónovo... Stáva sa vám to tiež? POznáte ten pocit?
Už neviem čo s tým... mám tescomácku formu, rada by som ju používala, aj si vychutnávala z nej dobrôtky, no nejde to akosi...
Čo mám silikónové mafinové formičky, tie vždy vysteliem mafinovými papierovými košíčkami a to mi nevadí... ale tá bábovková forma, to je iná sila... akosi neverím silikónu...
Viete nejakú fintu? Alebo čo potom s tou formou? Vyhodím ju?
Mimochodom, už tu podobná debata bola, vtedy som napísala, že ešte som nevidela profesionálneho kuchára variť, resp. piecť v silikónových formách. Nikdy.
Žijeme v dosť nezdravej dobe, všade plast a flatáty... PET fľaše a vody, jogurty v plastových kelímkov, do ktorých ide horúca zmes, t.j. varený jogurt... takisto aj smotanové nátierky... a keď som sa dozvedela, že tie čo sa nepredajú a sú po záruke, tak ich hodia do mašiny, nanovo roztavia, pridajú éčka... a takto sa predávajú ďalej...!!! a to už radšej nejdem spomínať ako tam prerábali staré nanuky...:-((( bola som raz a exkurzii v mliekárňach, tak mám dosť... ale mám našťastie alergiu na mlieko, tak som rada, že takéto potraviny nemusím hamať...
Prajem pekný deň bez plastu a ftalátov ;-).