Rôzne

Úrazy v kuchyni

lesankka - bez fotkylesankka, 23. januára 2017

Ahojte, posledných pár dní sa mi stávajú v kuchyni samé nehody. Raz si polejem prst horúcou vodou, potom sa mi podarí postrúhať sa na strúhadle a o porezaní ani nehovorím. Asi som nejaká roztržitá či čo. Idem si k vám po radu ako najrýchlejšie tieto drobné úrazy poliečiť. V mojej práci je zovňajšok dosť dôležitý a pluzgieriky, odreninky a rezance na rukách naozaj nepôsobia najlepšie. Za rady ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
Popálené miesto strčiť do hladkej múky, ak je to prst alebo také niečo. Kým neprestane páliť.
1x bubaya
kimlo
S popáleným prstom sa treba co najskôr dotknúť niečoho mrazeného, najlepšie hned otvoriť mrazak a priložiť k jeho obsahu, treba to ale spraviť do niekoľkých sekúnd. Mam to vyskúšané.
sovka62
Mne sa osvedčilo Aloe vera. Kvetináčik mám na okennom parapete, vždy pripravený (ako kedysi pionier...). Drobné popáleniny vždy najskôr schladím, prúdom studenej vody, priložením niečoho mrazeného, či v múke, to je jedno a potom odlomím lístok z aloe, šťavou potriem postihnuté miesto a chvíľu nenamáčam, nech pôsobí. Takto to spravím aj s drobnými reznými ranami (tie, samozrejme, nechladím), šťavu nechám chvíľu pôsobiť a ak treba, ranku prelepím. Všetko sa hojí veľmi rýchlo, bez akýchkoľvek problémov.
mamamaria1
Na popáleniny v lekárni kúpiš sprej Panthenol, nastriekaš a počkáš, lež sa vstrebá. Funguje na 100% a ihneď
katka78
Mne sa veľakrát osvedčilo, to, čo píše @kimlo - okamžite popáleninu schladiť niečím skutočne studeným, až ľadovým. Nedávno som si spálila dlaň, keď som omylom bez rukavice chytila za rúčku ťažkú panvicu práve vytiahnutú z rúry. Okamžite som z mrazničky vytiahla kus zmrznutej slaniny a dobrú chvíľu ju v ruke držala tak, ako tú nešťastnú panvicu. Neskôr som slaninu vymenila za studenú poľnú uhorku z chladničky, tá ešte vernejšie kopírovala rúčku panvice a tak sa dotýkala presne tých miest, kde som sa popálila. Kým to máš zachladené, bolesť necítiš, samozrejme, potom je to horšie, ale treba čosi aj vydržať. Každopádne na druhý deň som na ruke nemala ani stopu po popálenine, sama som nechápala, že to až tak pekne celé odpuchlo, predtým to vyzeralo dosť hrozivo. Z lekárne odporúčam DERMAZIN, mamine ho pred pár rokmi dali na pohotovosti pri vážnejšej popálenine ruky od vriaceho oleja a veľmi jej pomohol. Nie je na predpis.
bubaya
Ako píšu ostatní chladiť, mne velmi pomáha levanduľový éterický olej priamo na popáleniny, aj na menšie odreniny a rany . Vôbec to nepáli a hojí sa veľmi rýchlo. Ale dobrý, nie z kvetinárstvo za dve éčka.
luss44
ja som si nedávno pri varení vianoč.kapustnice v práci vo veľkom hrnci obarila ruku parou z hrnca, na predlaktí som mala červený fľak o priemere 8cm, pálilo to ako ďas, ale hneď som si to aj chladila dosť dlho pod studenou vodou. Doma som si to pravidelne natierala kalciovou masťou z lekárne a pomohlo, nemala som ani pľuzgieriky. Ale dobrú skúsenosť mám aj s aloe vera, ako spomína @Sovka62 , na rôzne oderky a rezné rany.
jujoska
odkukane od profi kucharov z talianska: popalene miesta ihned potru paradajkovym pretlakom, az zazracne rychlo sa to zahoji a neboli
muska33
Tiež sa stotožňujem s chladením a aloe vera. Ja ešte občas ukradnem deťom aj tento krém  www.zalve.cz/....
Je to na takéto rany plus je v tom aj dezinfekcia.
haji
Chlazení, chlazení - rychlé a dostatečně dlouhé a pak nanést Tea Tree olej, nebo dát heřmánkovou mast na popáleniny. Tea Tree je dobré i na řezné rány - dezinfikuje, zastavuje krvácení, podporuje hojení. Mohu doporučit jako vděčnou stálici lékárničky. Na začátku je dobré zjistit, zda nejsme na Tea Tree olej alergičtí /naneseme lehce na jemnou pokožku a pokud nerudne, nedělají se pupínky, je vyhráno/. Chce to odsledovat co dělá na rány, puchýře dobře a co ne. Každý jsme jiný, každé tělo chce svoje.
Důležitá je opatrnost a rozvážnost nejen při práci v kuchyni. Držím pěsti!
pacik
Ja potieram popáleniny a obareniny podľa možnosti ihneď surovým bielkom - opakovane. Bolesť o malú chvíľku prestane a na druhý deň nezostane na pokožke žiadna pamiatka.
gerda30
Okamžite strčiť pod vlažnú vodu. Nemusí byť úplne studená stačí taká akurát.
Ja natieram popáleniny s aloe vera gélom. Upokojí to pokožku a aj pľuzgiere pominú rýchlejšie.
eldina
Na popaleninu mi funguje plnotucna horcica. . Okamzite ucinkuje .. / ja si zase vzdy pri struhani postruham aj kožu z prstov. Napriek tomu ze si davam pozor/