Ahojte
rada by som doma pripravila tortu alebo zákusok s nepečeným tvarohovým krémom - plnkou, či už aj s ovocím priamo v nej, alebo na vrchu s ovocnou vrstvou a zaliatou želatínou.
Už som tri - štyri krát skúšala nejaký recept, ale nikdy mi tá tvarohová plnka nestuhla a vždy bol korpus plný vody. Neviem kde robím chybu. Opíšem posledný recept na krém:200 g. višní, 500 g. tvarohu, 200 ml kyslej smotany, 150 g práškového cukru, 200 ml smotany na šľahanie, 100 ml mlieka 30 g. mletej želatiny.
Tvaroh vymiešame s kyslou smotanou a cukrom. Smotanu vyšľaháme, opatrne primiešame k tvarohu, pridáme višne a vo "vlažnom mlieku rozpustenú želatínu".
Skúšala som rozpustiť vo vlažnom mlieku, skúšala som želatínu podľa návodu na zadnej strane obalu - nevyšlo to ani tak, ani tak.
A ešte akú želatínu_ ja som používala cukrárenskú práškovú.
Alebo je to v kyslej smotane- má byť tučná? Ak je v tégliku hore voda, mám ju vyliať? Tvaroh má byť aký? (tučný, odtučnený?). Na akom čísle chladiť v chladničke? Proste už nie som si istá ničím. Nemám problém s kysnutým koláčom, piškótovým , ale plnky chladené - to som nezvládla a moje decká by to tak chceli....
Mám z toho debku...neviete poradiť, alebo dať jednoduchý ale naozaj overený recept z klasických surovín ( nie mascarpone, biela čokoláda,...), tak aby to peňaženka uniesla, ale aby to naozaj držalo? Môže byť aj jogurtová. Ďakujem.
PS: Je možné želatínu rozrábať aj bez cukru, alebo cukor je nevyhnutný?
alebo varecha.pravda.sk/recepty/lahodne-margot-rezy/30583-recep...
možno Ťa inšpirujem.♥
Na množstvo tebou uvádzaných surovín by som dala asi 50 - 60 g.
Želatínu necháš napučať v mlieku, alebo vo vode a potom ju rozpusti zahriatim maximálne na 60 stupňov, pozor daj, aby si ju neprehriala, potom by ti už nestuhla. Do roztopenej trochu vychladenej pridaj menšie množstvo vymiešaného tvarohu, a potom to pridaj zo zbytku plnky. Keď chceš polievať ovocný, alebo iný zákusok želatínou, použi tortové želé, trebárs aj od Dr.Oetkera, alebo iné.Takéto želé je treba pripraviť varením asi 1 min. a až potom mierne vychladeným poliať tortu, alebo zákusok. Môj obľúbený so želé na vrchu je piškotové cesto potreté pudingovo maslovým krémom, na to uložené ovocie a zaliať chladnúcim želé. Dúfam že sa ti bude dariť. Želám pekné sviatky.
Vrátim sa k môjmu receptu- ja keď som skúšala postup podľa receptu, tak som želatinu rozpustila v 100 ml mlieka , zohriala a vyliala /teda dosť ťažko sa liala, lebo rýchlo zhustla(- priliehavejšie ej vyškrabala-bola ako puding- do zvyšnej masy a zmiešala.
Takže podľa príspevkov by som identifikovala ako problém asi :
- či som ju neprehriala.....
- či jej mám dostatok,ako píše "tothka". Ináč aký dávaš pomer medzi surovinami a želatínou- podľa čoho?
- a ešte mi prosím Vás vysvetlíte či je rozdiel v !cukrárenskej želatíne" balenej o 10g -prášok a potravinárskej želatíne balenej po 20 g mletej (thotka budem ti vďačná - prepáč ale mám v tom hokej).
Ďakujem a prajem Vám príjemné sviatky dievčatá....
- je cukor nevyhutný pri rozrábaní želatíny? Tie koláče-respektíve plnky-krémy sa mi zdajú niekedy až veľmi sladké
- čím možno tvaroh zľahčiť? Napríklad by som sa rada dopracovala k podobným koláčom, ktoré ku káve je možné kúpiť v istom nezdravom reťazci, ponúkajúcom hranolky, hamburgery,..a ktoré deti tak milujú. Ja som tam zopár krát jedla práve tie tvarohové koláče s tvarohovou plnkou a ten tvaroh bol krásne stuhnutý, ľahký a nepresladený - k tomuto by som sa rada dopracovala, aby som mala doma ku kávičke s ockom a decká ako dezertík.... zatiaľ ale len snívam.
"Danda " tvoje zákusky, hlavne ten s višňami vyzerá zaujímavo. Ďakujem za link.
"Tothka " ty sa mi zdáš, že si so želatínou rozumieš...nedala by si mi link na nejaký Tvoj overený koláčik- čo najbližšie k tomu, po čom moje srdce túži.....
Prepáčte, že Vás otravujem, ale nedá sa vyskúšať všetky recepty na internete, ktoré na prvý pohľad splňajú moje požiadavky- tá sranda vždy niečo stojí...a vyhadzovať do košay nepodarky tiež a navyše je to riadne demotivujúce a rodina si tiež už si začína robiť zo mňa srandu - keď vidí moje vojnové ťaženie na tvarohový nepečený koláč.
mám to vyskúšané a overené a nikdy nemám problém.