Varenie

Tvarohový krém - plnka -ako na to

gatsby - bez fotkygatsby, 30. marca 2013

Ahojte

rada by som doma pripravila tortu alebo zákusok s nepečeným tvarohovým krémom - plnkou, či už aj s ovocím priamo v nej, alebo na vrchu s ovocnou vrstvou a zaliatou želatínou.

Už som tri - štyri krát skúšala nejaký recept, ale nikdy mi tá tvarohová plnka nestuhla a vždy bol korpus plný vody. Neviem kde robím chybu. Opíšem posledný recept na krém:200 g. višní, 500 g. tvarohu, 200 ml kyslej smotany, 150 g práškového cukru, 200 ml smotany na šľahanie, 100 ml mlieka 30 g. mletej želatiny.

Tvaroh vymiešame s kyslou smotanou a cukrom. Smotanu vyšľaháme, opatrne primiešame k tvarohu, pridáme višne a vo "vlažnom mlieku rozpustenú želatínu".

Skúšala som rozpustiť vo vlažnom mlieku, skúšala som želatínu podľa návodu na zadnej strane obalu - nevyšlo to ani tak, ani tak.
A ešte akú želatínu_ ja som používala cukrárenskú práškovú.
Alebo je to v kyslej smotane- má byť tučná? Ak je v tégliku hore voda, mám ju vyliať? Tvaroh má byť aký? (tučný, odtučnený?). Na akom čísle chladiť v chladničke? Proste už nie som si istá ničím. Nemám problém s kysnutým koláčom, piškótovým , ale plnky chladené - to som nezvládla a moje decká by to tak chceli....
Mám z toho debku...neviete poradiť, alebo dať jednoduchý ale naozaj overený recept z klasických surovín ( nie mascarpone, biela čokoláda,...), tak aby to peňaženka uniesla, ale aby to naozaj držalo? Môže byť aj jogurtová. Ďakujem.

PS: Je možné želatínu rozrábať aj bez cukru, alebo cukor je nevyhnutný?

@zareaguj


Diskusia k téme

stefik
neprehriala si želatinu, ja keď robím takéto tak používam radšej želatinový ztužovač za studena ten je na 700g mne sa lepšie ujal. môj naj tvarohový krém je tento: 500ml mlieka, 1 van. cukor a 2 zlaté klasy uvariť puding. 250g masla vyšlaht s práškovým cukrom podla potreby, do toho pridať 500g tvarohu a nakoniec ten puding. môžeš pridať aj ovocie podla chuťi, natrieš si na korpus na tenko krém rozložíš ovocie a potireš to zase krémom a nič sa ti nepremočí.
ela77
@gatsby , mám ten istý problém ako ty, už som teraz kúpila aj želatínový stužovač Dr.Oetker, ako píše vstefik, ale keď čítam čo obsahuje tak sa asi vrátim späť k potravinárskej želatíne, ale na sáčkoch je aj recept vždy nejaký iný, ale v každom prípade je v návode že ju rozpustiť v 0,5 l vody a to sa mi zdá dosť veľa tekutého a ešte potom jogurt, alebo šľahačka (vyšľahaná). Ale ak ma pamäť neklame tak ono to potom stuhlo, ale dosť dlho to trvalo. Potom som druhýkrát dala menej vody, alebo mlieka a tak som to zamiešala do tej tvarohovo, jogurtovo šľahačkovej (alebo akúk ombináciu kto robí) hmoty. Máme radi zákusok takto urobený, len práve pre ten problém ako píšeš ty ho robím s dosť veľkým časovým odstupom a ak sa vydaril tak zase potom neviem ako som to kombinovala. Už sa mi raz stalo aj to, že som sa naštvala všetko aj s piškotou ľahko premiesila, dala do formy a tak sa to stuhlo. Samozrejme, že to ale nebolo vzhľadovo také ako keby som to bola natrela na piškotu a tak získala pekné rezy. Ak niekto používa práve tú potravinársku želatínu s obsahom 20 gr. v bielom sáčku s kockami farebnými na obale, tak by mohol dať radu ako s tým narába on, ide mi hlavne o ten základný návod rozpustenia želatíny s tekutinou 0,5 l, čo sa mi ozaj zdá veľa.
tothka
Do receptu, ktorý si popísala sa mi vidí 30 g práškovej želatíny málo. Keď robíš tvarohovo smotanovú tortu, skús si spočítať aspoň približne množstvo surovín na objem, ja používam najradšej želatínu potravinársku mletú číru a je v 20 g balení a je na 500 ml tekutiny.
Na množstvo tebou uvádzaných surovín by som dala asi 50 - 60 g.
Želatínu necháš napučať v mlieku, alebo vo vode a potom ju rozpusti zahriatim maximálne na 60 stupňov, pozor daj, aby si ju neprehriala, potom by ti už nestuhla. Do roztopenej trochu vychladenej pridaj menšie množstvo vymiešaného tvarohu, a potom to pridaj zo zbytku plnky. Keď chceš polievať ovocný, alebo iný zákusok želatínou, použi tortové želé, trebárs aj od Dr.Oetkera, alebo iné.Takéto želé je treba pripraviť varením asi 1 min. a až potom mierne vychladeným poliať tortu, alebo zákusok. Môj obľúbený so želé na vrchu je piškotové cesto potreté pudingovo maslovým krémom, na to uložené ovocie a zaliať chladnúcim želé. Dúfam že sa ti bude dariť. Želám pekné sviatky.
tothka
Teraz som si prečítala pokračovanie tvojho problému, tú želatínu skutočne nemusíš rozpúšťať v 500 ml vody, to je myslené celkové množstvo tekutého objemu, ktorý ti táto želatína má zahustiť.
ela77
@tothka , troška si nás pomiešala dve varecháčky, ktoré majú podobné problémy, ale nevadí určite si nám obom poradila dobre. Už sa mi pečie piškota, tak idem na to. Vďaka ešte raz, išlo ozaj o to zavádzajúce v texte na rozpustenie želatíny, mohli to možno troška inak vysvetliť. Vďaka a prajem tiež pekné sviatky, ktoré žiaľ tento rok budú aj zasnežené. Ako deti sme už o Veľkej noci chodievali v podkolienkach a sukničkách a už sa pásli aj malé húsatká vonku. Dnes tomu človek už ani nechce veriť.
gatsby
ďakujem Vám všetkým za rady, prečítala som si všetky rady, dokonca ma potešílo (samozrejme nie v zlom), že má podobný problém aj niekto iný, a tak dúfam že sa tie rady zídu aj jemu a budeme obidve úspešné.
Vrátim sa k môjmu receptu- ja keď som skúšala postup podľa receptu, tak som želatinu rozpustila v 100 ml mlieka , zohriala a vyliala /teda dosť ťažko sa liala, lebo rýchlo zhustla(- priliehavejšie ej vyškrabala-bola ako puding- do zvyšnej masy a zmiešala.
Takže podľa príspevkov by som identifikovala ako problém asi :
- či som ju neprehriala.....
- či jej mám dostatok,ako píše "tothka". Ináč aký dávaš pomer medzi surovinami a želatínou- podľa čoho?
- a ešte mi prosím Vás vysvetlíte či je rozdiel v !cukrárenskej želatíne" balenej o 10g -prášok a potravinárskej želatíne balenej po 20 g mletej (thotka budem ti vďačná - prepáč ale mám v tom hokej).
Ďakujem a prajem Vám príjemné sviatky dievčatá....
violetacamorova
Tak mila @gatsby aby si v tom nebola sama tak ja som na tom podobne ako ty. V chladnicke tvarohova plnka tvaroh a plnotucnym jogurtom a v tom rozmiesanych 5 sackov zelatiny dr oetker a stale to netuhne a je toho plna miska a od rana to stale netuhne... takze tvarohovy zakusok na velku noc sa u nas konat nebude. Prajem ti pekne sviatky. Este keby som tusila co s tym, lebo mi je toho luto vyhodit.
gatsby
Dievčatá ešte to trošku zamotám - nech to rozoberieme kompletne pre nás "nešiky", ale snažíme sa a chceme bojovať so želatínou a ZVÍŤAZIŤ!
- je cukor nevyhutný pri rozrábaní želatíny? Tie koláče-respektíve plnky-krémy sa mi zdajú niekedy až veľmi sladké
- čím možno tvaroh zľahčiť? Napríklad by som sa rada dopracovala k podobným koláčom, ktoré ku káve je možné kúpiť v istom nezdravom reťazci, ponúkajúcom hranolky, hamburgery,..a ktoré deti tak milujú. Ja som tam zopár krát jedla práve tie tvarohové koláče s tvarohovou plnkou a ten tvaroh bol krásne stuhnutý, ľahký a nepresladený - k tomuto by som sa rada dopracovala, aby som mala doma ku kávičke s ockom a decká ako dezertík.... zatiaľ ale len snívam.

"Danda " tvoje zákusky, hlavne ten s višňami vyzerá zaujímavo. Ďakujem za link.
"Tothka " ty sa mi zdáš, že si so želatínou rozumieš...nedala by si mi link na nejaký Tvoj overený koláčik- čo najbližšie k tomu, po čom moje srdce túži.....
Prepáčte, že Vás otravujem, ale nedá sa vyskúšať všetky recepty na internete, ktoré na prvý pohľad splňajú moje požiadavky- tá sranda vždy niečo stojí...a vyhadzovať do košay nepodarky tiež a navyše je to riadne demotivujúce a rodina si tiež už si začína robiť zo mňa srandu - keď vidí moje vojnové ťaženie na tvarohový nepečený koláč.

gatsby
A ešte som zabudla- "luss44" spomínaš hrnček, ale aký objem- lebo potom nevieme množstvo tekutín.
silvia68
Ja som skúšala rôzne želatíny ale najlepšiu skúsenosť mám s plátkovou želatínou Dr.Oetker, postupujem presne podľa rozpisu na zadnej strane, čiže všetky plátky je ich 6, namočím do trochy vody nechám postáť asi 10min, potom prehrejem kým sa nerozpustí a hned vmiešam do krému. Stačí to na klasický krém z pol kila tvarohu a cca 300g smotany alebo jogurtu . A ked je na jogurte a tvarohu hore voda , vylejem ju. Držím palce nech sa ti podarí.
luss44
hrnček na napučanie želatíny používam obyčajný taký na čaj, schválne som to bola odmerať, dávam presne 1 dcl teplej vody. inak - nevidím tu už môj príspevok...
gatsby
"luss44" mne sa nejako- bohužiaľ neviem ako ho podarilo vymazať-netuším, a tak isto netuším ako ho dať naspäť...Sorry! Ak ho máš v archíve môžeš ho sem prosím skopírovať- ospravedlňujem sa- naozaj to nebol úmysel, a ani neviem nadviazať tou tekutinou, keďže predchádzajúci tvoj príspevok mi nejako zmizol.....
luss44
a ja sa čudujem ako mi to zmizlo... :)) no nič to, znova: zmiešam 500gr. tvarohu, používam len z Lidla v takom kýbliku, 2 kyslé smotany + prášk.a vanilk.cukor podľa potreby. do 1 dcl teplej vody do šálky dám napučať želatinu v takom bielom sáčku s fareb.kockami. keď napučí úplne dotuha, vložím hrnček do teplého vodného kúpeľa a za stáleho miešania želatínu rozpustím, ale len toľko aby bola mierne teplá, potom do nej pridám 1 PL tvaroh.plnky a pomaly všetko vlejem do tvaroh.plnky, natriem na upečenú piškótu a poukladám ovocie, nechám stuhnúť. dúfam že je zrozumiteľné, celé poobedie pečiem a už som bez energie... :)
hubata
Hoci dosť pečiem vždy mám tiež nervy keď dielo zakončujem želatínou ......
tothka
@gatsby , tak som sa pozrela do mojich zásob želatíny a 10g prášok mám tortové želé, ktoré zatuhne po krátkom varení a je podľa mňa asi rastlinného pôvodu a želatína mletá je živočíšneho pôvodu, ktorá sa už nevarí, iba mierne zohrieva. Ja to vidím asi takto,snáď som ti pomohla sa v tom zorientovať. Recept so želatínou tu mám iba jeden -Jahodová Šarlota- tak pozri. Kvôli problémom s pridávaním fotiek už veľmi recepty nepridávam (neviem ich zmenšovať).
zuzafree
Ahojte, ja namiesto želatíny používam "fruktinu" - ovocný nemliečny puding,
mám to vyskúšané a overené a nikdy nemám problém.