Rôzne

Trubicky

karky - fotkakarky, 10. apríla 2011

Drahi varechaci, potrebujem vasu pomoc!!!!!!
Cesto sa mi stale prilepi na formicky a nie a nie ich zosmyknut. Skusala som formicky aj pomastit a stale ten isty problem. Ma niekto nejaky navrh ako to vyriesit? Vopred dakujem za radu.
Karky

@zareaguj


Diskusia k téme

hubata
Formičky napríklad na medvedie tlapky namočím do múky aby sa mi na ne cesto nelepili. Trubičky na šamrole sú kónické, t.j. na jednej strane je užší priemer trubičky, takže treba cesto sťahovať z tej strany kde je užšia. Aj keď lístkové cesto je mastné a nemalo by sa pripiecť, stane sa že tesne na okraji rúrky sa cesto pripečie a potom to nejde zošmyknúť. Netreba preto cesto točiť až po samý okraj trubičky aby sa nepripekalo. Možno by tiež pomohlo namočiť formičku do múky aby sa lepšie šmýkali dole z tej tenšej strany formičky. Čo robíš šamrole?
viera1
Ja by som ich od zlosti strčila do horúcej rúry a nechala vypáliť cca 10 min.,potom by som ich nasucho povytierala a nikdy viac neumývala,len po pečení nasucho vytrela,príp.vyškrabala zvyšky.Neviem,z akého materiálu sú,ale niektoré sa nemajú umývať.
hubata
Umývam ich tak, že nasypem pracieho prášku do misy, nechám ich cez noc odmočiť a kefou ich vykefujem. Mám ešte po babke (sú oproti dnešným moderným oveľa väčšie) a sú teda poriadne už vypečené (pekávalo sa na nich aj po svadbách). To isté robím aj s formičkami na medvedie tlapky alebo na košíčky. Jasné že nie sú lesklé, ale nie je na nich zájdený starý čierny tuk, ktorý sa zvykne sem-tam "roztopiť" a potom to na zákusku je cítiť. Ak by som ich chcela mať lesklé tak dá sa samozrejme použiť nejaká chémia na ne, ale vydrží to len chvíľu 1-2 pečenia a teda načo. Svoj účel splnia aj takto, len aby z nich nebol cítiť ten starý tuk na zákuskoch.
ancicka
Ja nikdy formičky neumývam,iba ich po pečení dobré povitieram.Ešte sa mi nestalo aby mi niečo nevyšlo.Skús neumývať.
jeka
Cesto navíjaj na suché trubičky a nechaj po upečení vychladnúť,davaj ich dole až vychladnuté.Ja tiež trubičky mám asi tridsať rokova umývala som ich iba ked som ich kupila,odvtedy,ked ich použíjem tak ich iba vyutieram do servítky,tak isto to robím aj s inými formičkami.Na orechové trubičky zase trochu trubičky ponatierám masťou a omúčim,lebo sa mi tiež často prilepujú.
evicka63
trubičky sme s dcérou len namočili do vody so studenou vodou a nebolo to zlé ale ani výborné tak neviem ale je pravda že formičky na košíčky nikdy neumývam, len ich poriadne vyutieram papierovou kuchynskou útierkou /raz sme ich požičali susede a tá ich tiež v záchvate poriadkumilovnosti a slušnosti vyumývala a nám sa ďalšia várka nedarila vyklopiť/ a tak keď plním cestom guličku cesta dlaňou "rozpučím" na placku a jednu stranu "namočím" do múky a dávam do formičiek a idú pekne von, takže to hádam skúsime aj s tými trubičkami a potom napíšem
karky
Dakujem vam velmi pekne za vase rady. Tie formicky co ja mam som kupila zo Slovenska pred 4 rokmi lebo tu Australii som ich nemohla zohnat. Su tensie a nemaju jeden koniec hrubsi a druhy tensi, mozno som ich nemala umyvat ako citam vase skusenosti. Skusala som ich davat dole z formiciek aj teple aj vychladnute a stale ten isty problem. Este raz vdaka za komentare.
karky
Este som zabudla dodat, ze cesto kupujem mrazene listkove. Mozno by som mala skusit spravit cesto....
palokuchki
@karky , ja vzdy robim trubicky z kupovaneho listkoveho cesta. Niekedy sa mi stane, ze sa mi jedana, dve prilepia, ale obycajne ide vsetko v poriadku. Mam stare trubicky zo Slovenska, ale mam aj take co som si kupila tu v Australii. Tie formicky co som si kupila tu vyzeraju ako kornutky a maju ich v obchodoch s kucharskymi potrebami. Ked potieras cesto pred pecenim nepreteka ti to na trubicky? Ja by som tiez skusila trubicky trosku natriet olejom.
arasidka
karky, a ja že pečieš na forme elektirckej trubičky. Už , už som ti chcela poradiť - keď sa lepia, málo cukru, a už by som ti zle poradila.
karky
cez vikend bude druhy pokus,:) vyskusam vase rady, dakujem