Rôzne

TRSTINOVÝ 3

pseudocognac - bez fotkypseudocognac, 16. januára 2014

Ešte raz:

Pojmom "cukor" sa vo všeobecnosti označuje sacharóza, zložená z glukózy a fruktózy. Cukor môže byť biely (čistený, rafinovaný) a hnedý (nerafinovaný, s (minimálnym) obsahom minerálov, o vitamínoch dosť pochybujem, keďže rezky a varia, a prechádzajú silno alkalickým prostredím).

Cukor sa vyrába z cukrovej repy a v tropických krajinách z cukrovej trstiny. Cukor vyrobený z cukrovej repy a z cukrovej trstiny, biely, či HNEDÝ, JE ÚPLNE TOTOŽNÝ.

HNEDÝ CUKOR NEROVNÁ SA TRSTINOVÝ CUKOR!!!

Plantáže cukrovej trstiny sa pred zberom vypaľujú. Dôvodom je ľahší zber a napríklad zbavenie sa jedovatého hmyzu, ktorý by mohol ohrozovať pracovníkov (veď načo ochranné odevy, však, môžu robiť aj polonahí, v podobnom "oblečení" sa napríklad aplikujú aj pesticídy...)

Pri vypaľovaní plantáží sa uvoľňuje množstvo CO2 a iných látok a zomiera obrovské množstvo živočíchov.

Z dôvodu "podpory rozvojových krajín" boli u nás v konečnom dôsledku zrušené VŠETKY CUKROVARY OKREM JEDNÉHO.
(Ono to malo aj iné príčiny, ale o tom nechcem...)

Pri transporte trstinového cukru sa spaľujú ďalšie tony pohonných látok a dochádza k ďalšiemu znečisťovaniu ovzdušia.


Reakcie typu: "a však nech si každý dá, čo mu chutí a čo má rád"
Takýto prístup más, ktoré S VEĽKOU RADOSŤOU A OCHOTNE PREBERAJÚ VŠETKO CUDZIE (LEBO PRE SLOVÁKA JE TRÁVA NA DRUHOM BREHU VŽDY ZELENŠIA) OVPLYVŇUJE AJ MOJE ZDRAVIE, PRETOžE AJ JA MUSÍM DÝCHAŤ ZNEČISTENÝ VZDUCH.
Rádobyvtipné komenty, "či vlastním cukrovar", sú akurát vizitkou inteligencie toho-ktorého jedinca. Nie, nevlastním, ale namiesto v slovenskom cukrovare vaši príbuzní makajú vo francuzskej a kórejskej autmobilke a cukor (aj trstinový), dovážame a kupujeme za drahé peniaze, napriek tomu, že pôdu (zatiaľ ešte) aj kapacity na sebestačnosť AJ VO VÝROBE CUKRU máme.

Ak sa ešte niekomu chce vtipkovať a napchávať sa trstinovým cukrom, nech si nájde, ako eastern sugar patriaci angličanom a francúzom kúpil náš cukrovar v dunajskej strede (aj pár iných) a neskôr ukončil jeho činnosť, za čo zinkasoval u nás cca 50 milionov eur "dotácie" na "reštrukturalizáciu" výroby cukru, samozrejme, angličania a francúzi "nereštrukturalizovali"tak ochotne svoje cukrovary...

www.cukr-listy.cz/on_line/2010/PDF/228-231.PDF‎

 spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/183554-eastern-sugar-z...


 www.zakonypreludi.sk/zz/2008-108...


 spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/183954-slovensko-uz-ne...

- veď o to šlo...

 spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/196729-cena-cukru-sa-z...
- o toto tiež - ale nie pre pestovateľov.

 spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/186977-vyroba-cukru-sa...
- no teda...



Mimochodom, nadšenie z "reštrukturalizácie" výroby cukru akosi upadá, západná európa by asi najradsej chcela, aby to bolo ako predtým, heh.
Takže po tom, ako bolo pestovanie cukrovej repy a výroba cukru na východe europy ZNIČENÉ, nasleduje toto:

 www.webnoviny.sk/ekonomika/trh-s-cukrom-caka-deregulacia...

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
ťažko môžeš čakať koment na tento článok
2010
Tazko s tebou nesuhlasit ale aj tak biely cukor nepouzivam vobec a nemam doma ani gram. ( nepeciem , ani sladke ani slane -nic, a chleba kupujem ten najhorsi aby som ho malo zjedol).ale aj tak jediny cukor co mam doma je trstinovy - muscovado -10% melasy vonia ako karamel, pre navstevu do kavy a sem tam do receptov. Ale zato po rokou moj dobry cholesterol je na urovni aku som nikdy nemal.


jamarlen
dávam za článok *****

už len keď počujem o trstinovom cukre,/ale aj mede, či javorovom sirupe/ alebo morskej soli,a pod., dostávam zrádnika
sovka62
Súhlasím s tebou a, žiaľ, nejde len o pestovanie cukrovej repy a výrobu cukru. To, čo sa na Slovensku deje za posledných vyše dvadsať rokov s poľnohospodárstvom, pôdou, potravinárskou výrobou a pod. považujem za vlastizradu a keby som mohla, vyvodila by som trestnoprávnu zodpovednosť voči každému, čo priložil "ruku k dielu".
A nekončíme, na pôdach najvyššej bonity sa veselo aj ďalej stavajú výrobné haly, logistické centrá, hyper a supermarkety, akva a iné zábavné parky. Naozaj tí čo o tom rozhodujú nevedia, že ohrozujú občanov tejto republiky? Asi nevedia a nevidia, oči majú prelepené bankovkami, ktoré sa ocitajú v ich vreckách.
Našťastie rôzne potravinové škandály ľudom otvárajú oči a objavujú sa prvé lastovičky, ktoré kriesia poľnohospodárstvo z klinickej smrti. Držme palce a pomôžme, každý podľa svojich možností. V niektorých prípadoch bude stačiť, ak sa v obchode riadne pozrieme na to, čo kupujeme.
dandika1
@sovka @jamarlen davam 100 bodov a plne s VAmi suhlasim vela dobrych veci je prec ,ale keby ludia otvorili oci a v marketoch((do ktorych ja nechodim ))a obchodoch nepozerali na pekne obaly,ale radsej kupili tovar ((SK)) hned by sme tym lastovickam pomohli...pekny vecer<<<>>>
workbitch
skvele, ze si si zalozil/a uz tri diskusie v podstate o tom istom, ale prosim, nevnucuj tvoje nazory ostatnym cez komentare k receptom. je to uplne trapne a detinske. tvoj nazor kazdy respektuje a nikto ti ho neberie, tak prosim respektuj fakt, ze niekto skratka uprednostni trstinovy/hnedy/tojejednoaky cukor. to je vsetko.
1x mimit