Ešte raz:
Pojmom "cukor" sa vo všeobecnosti označuje sacharóza, zložená z glukózy a fruktózy. Cukor môže byť biely (čistený, rafinovaný) a hnedý (nerafinovaný, s (minimálnym) obsahom minerálov, o vitamínoch dosť pochybujem, keďže rezky a varia, a prechádzajú silno alkalickým prostredím).
Cukor sa vyrába z cukrovej repy a v tropických krajinách z cukrovej trstiny. Cukor vyrobený z cukrovej repy a z cukrovej trstiny, biely, či HNEDÝ, JE ÚPLNE TOTOŽNÝ.
HNEDÝ CUKOR NEROVNÁ SA TRSTINOVÝ CUKOR!!!
Plantáže cukrovej trstiny sa pred zberom vypaľujú. Dôvodom je ľahší zber a napríklad zbavenie sa jedovatého hmyzu, ktorý by mohol ohrozovať pracovníkov (veď načo ochranné odevy, však, môžu robiť aj polonahí, v podobnom "oblečení" sa napríklad aplikujú aj pesticídy...)
Pri vypaľovaní plantáží sa uvoľňuje množstvo CO2 a iných látok a zomiera obrovské množstvo živočíchov.
Z dôvodu "podpory rozvojových krajín" boli u nás v konečnom dôsledku zrušené VŠETKY CUKROVARY OKREM JEDNÉHO.
(Ono to malo aj iné príčiny, ale o tom nechcem...)
Pri transporte trstinového cukru sa spaľujú ďalšie tony pohonných látok a dochádza k ďalšiemu znečisťovaniu ovzdušia.
Reakcie typu: "a však nech si každý dá, čo mu chutí a čo má rád"
Takýto prístup más, ktoré S VEĽKOU RADOSŤOU A OCHOTNE PREBERAJÚ VŠETKO CUDZIE (LEBO PRE SLOVÁKA JE TRÁVA NA DRUHOM BREHU VŽDY ZELENŠIA) OVPLYVŇUJE AJ MOJE ZDRAVIE, PRETOžE AJ JA MUSÍM DÝCHAŤ ZNEČISTENÝ VZDUCH.
Rádobyvtipné komenty, "či vlastním cukrovar", sú akurát vizitkou inteligencie toho-ktorého jedinca. Nie, nevlastním, ale namiesto v slovenskom cukrovare vaši príbuzní makajú vo francuzskej a kórejskej autmobilke a cukor (aj trstinový), dovážame a kupujeme za drahé peniaze, napriek tomu, že pôdu (zatiaľ ešte) aj kapacity na sebestačnosť AJ VO VÝROBE CUKRU máme.
Ak sa ešte niekomu chce vtipkovať a napchávať sa trstinovým cukrom, nech si nájde, ako eastern sugar patriaci angličanom a francúzom kúpil náš cukrovar v dunajskej strede (aj pár iných) a neskôr ukončil jeho činnosť, za čo zinkasoval u nás cca 50 milionov eur "dotácie" na "reštrukturalizáciu" výroby cukru, samozrejme, angličania a francúzi "nereštrukturalizovali"tak ochotne svoje cukrovary...
www.cukr-listy.cz/on_line/2010/PDF/228-231.PDF
spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/183554-eastern-sugar-z...
www.zakonypreludi.sk/zz/2008-108...
spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/183954-slovensko-uz-ne...
- veď o to šlo...
spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/196729-cena-cukru-sa-z...
- o toto tiež - ale nie pre pestovateľov.
spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/186977-vyroba-cukru-sa...
- no teda...
Mimochodom, nadšenie z "reštrukturalizácie" výroby cukru akosi upadá, západná európa by asi najradsej chcela, aby to bolo ako predtým, heh.
Takže po tom, ako bolo pestovanie cukrovej repy a výroba cukru na východe europy ZNIČENÉ, nasleduje toto:
www.webnoviny.sk/ekonomika/trh-s-cukrom-caka-deregulacia...
už len keď počujem o trstinovom cukre,/ale aj mede, či javorovom sirupe/ alebo morskej soli,a pod., dostávam zrádnika
A nekončíme, na pôdach najvyššej bonity sa veselo aj ďalej stavajú výrobné haly, logistické centrá, hyper a supermarkety, akva a iné zábavné parky. Naozaj tí čo o tom rozhodujú nevedia, že ohrozujú občanov tejto republiky? Asi nevedia a nevidia, oči majú prelepené bankovkami, ktoré sa ocitajú v ich vreckách.
Našťastie rôzne potravinové škandály ľudom otvárajú oči a objavujú sa prvé lastovičky, ktoré kriesia poľnohospodárstvo z klinickej smrti. Držme palce a pomôžme, každý podľa svojich možností. V niektorých prípadoch bude stačiť, ak sa v obchode riadne pozrieme na to, čo kupujeme.