Nápoje

Trnkové víno

afataga - fotkaafataga, 16. októbra 2011

Za plotom je veľká úroda trniek, poradí mi niekto odskúšaný recept na trnkové vínečko? Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

danielas
Ja neporadím,lebo nepoznám.Ale tiež uvítam rp.Stará mama robievala,tak len ako spomienku by som skúsila....
marcy
dneska okrem guľovačky :-)) som zažila krásny hoci studený,ale slnečný deň s divinovým guľášom,ktorý robil partner a bol skvelý ako vždy..Teraz sedím pri telke,počas reklamy čistím trnky utierkou a dávam ich do domácej pálenky bez cukru,časť zalejem po vrstvách do medu.Po omrazení sú mäkšie,ale aj vhodnejšie na naloženie.....s vínom nemám skúsenosti :(
ancicka
Trnkové víno robieval môj otec.Robil ho ako z ríbezlí.Lenže ono sa kvasí dlhšie a taktiež po scedení musí sa uskladniť na dlhšie.Není vhodné hned na konzumáciu,lebo má horkavú chuť.Ked postojí 3-4,alebo aj viac rokov,tak je výborné.
On torobil tak,že každý rok kvasil jeden 15 l demižon a vínko sa konzumovalo až po 5 rokoch.
Skús, a ked vydržíš čakať za výzretim ,tak si pochutnáš.
afataga
dakujem, ale ja by som uvitala aj nejake pomery, ze kolko trniek, vody, cukru a pod.
helab
Trnkové víno nie, ale trnkový likér mám vyskúšaný. Má nádhernú červenú farbu a býva hotový, tak akurát na Vianoce...a dlhšie ani nevydrží :-)
Trnky sa nasypú do zatváracieho pohára a zalejú vodkou. Pridáme mletú škoricu, klinčeky....Necháme 3 týždne na teplom mieste vylúhovať. Potom scedíme, čo nebýva jednoduché, lebo sa vedia dosť " napiť ". Spravíme cukrový sirup...presné pomery podľa toho koľko nám zostalo tekutiny pomiešame a zlejeme do fliaš.
Tento rok mám chuť vyskúšať trnkový med. Podobný postup.Niekde som o ňom čítala. Med môžu aj deti a asi bude tiež výborný.
afataga
dakujem, nasla som nejake recepty na nete, uz je to v demizone tak mi drte palce :-)