Rôzne

Trnavský jarmok

arasidka - fotkaarasidka, 4. septembra 2011

Už je to tu, už je to tu... husacina,kačacina,lokše, cigánska, hudba, burčiak a kopec ľudí a plné kontjnery odpadu .... Tešíme sa? Ideme? My sa tešíme a možno pôjdeme.

@zareaguj


Diskusia k téme

ketty3811
Ako ti závidím,my také super jarmoky nemáme.Daj si aj za mňa..:-)
sovka62
@arasidka , tie stánky, v ktorých sa predáva husacina, kačacina, lokše a pod. mám prakticky na dvore. Ak prídete, mohli by sme sa stretnúť, ak chceš, ozvi sa mi na mail.
A z jarmoku sa teším najviac na to, že príde naše dcéry s rodinami a bude kačacina, lokše, burčiak, cigánska podľa receptu @cistinky a hlavne budeme všetci spolu a bude veselo!
pumaamravec
teda nad tymto som rozmyslala, ale nejak to nevyslo, ale na pezinske vinobranie za dva tyzdne idem:)
arasidka
Nuž, dievčence moje, verte mi, že v Trnave si toho veľa nedám do nosa! Husacinu, ani kačacinu nie že by som nemala rada, ale mne tam dobre padne, keď si unavení sadneme do tichej reštaurácie a tam si niečo dobré dáme do toho nosa. Mne sa jedná o tú celkovú atmosféru a niekedy sa stretneme s ľuďmi, ktorých sme už dávno nevideli. Horšie je, že moje nohy znesú už toho málo,vonku miesta na sedenie nie je veľa, tak prídeme, prejdeme sa, niečo dzobneme a aby sme mali dôkaz, že sme na jarmoku boli, nejaké tie drobnosti si kúpime a potom aj s fľašou dobrého burčiaku odídeme domov.
Sovka moja, a či nebudeš mať toho dosť? Na pezinské vinobranie bude u nás plno, to si už roky nevychutnávam, lebo mám hostí a poznáš to - vinobranie pre domácich - há ha ha - nie je .Každý rok mám viacej z modranského vinobrania. To bude o týždeň neskôr.
A ešte jedna záhadná vec - keď si naplánujem dajaký výlet, ako teraz tie jarmoky - z 85% mi do toho niečo príde, takže , teraz neplánujem, ale nechám všetko na poslednú chvíľu, so slovami - keď to vyjde, tak to vyjde, keď nie - tak čo už - život ide ďalej.
arasidka
Sovka, pokúšala som ti cez skype poslať správu, pozri sa, či si ju dostala,ahoj
tinca
nadchádzajúci vikend je aj u nás banícky jarmok, ale už som dala stop konzumácií týchto dobrôt na prepálenom oleji. Tá vôňa láka, ale radšej si urobím cigánsku podľa @ čistinka a viem ako ju robím. Skôr ide o tú atmosféru a stretnutia s kamošmi.
arasidka
Správne, preto sme boli včera nakúpiť potrebné veci - dve kačičky a ešte dokúpime mäsko na cigánsku.Pred niekoľkými rokmi manžel nachystal asi 6O cigánskych , dal ich pekne nachystané do vedierka, zaliate mliečkom, natreté cesnakom, a už v piatok večer k nám zavítala návšteva - prišli zďaleka, stavili sa u mamy, potom prišli večer k nám - veď keď išli okolo, hádam nás neobídu! A v ten večer padlo 4O cigánskych len tak zahrmelo a asi 4O lokší. Tak ich počítam, koľkí boli - bez nás desiati.
Ja som mala toto vinobranie rada v mladšom veku, domov sme prichádzali až nad ránom, vyspali sme sa a poďho zase do ulíc, sadli sme si na obľúbený plac pre hasičmi, tam pekne hrali, spievali a bolo to tak trošku bokom od toho rútiaceho sa davu po ceste, vždy prišla stará dobrá partia a tak sme sa zabavili. Hold - život sa zmenil,my s ním, staré dobré zvyky tiež, už pred hasičmi nebýva sedeníííčko, ale tam napasujú hučiace kolotoče, sedieť dlho do noci na ulici znamená nejedenkrát boj o držku, šialene opitá mládež sa nezastaví pred ničím a fakt, že už ani my nemáme "takú ranu" / sranda/, hovorí za všetko.A keď prejdeme jedno-dve kolečká kolomdokola, ochutnáme nejaké to decko tej "kvasnycovej vody", sme radi, že ideme domov, radšej sa poberieme večer na našu záhradu, prídu švagrinky z ďalekej časti Čiech - až hen spod Krkonôš, a posadkáme si okolo krbu a budeme spomínať, ale hej, aj si zaspievame, a až teraz, po mnohých rokoch rozumiem tomu, prečo mojím svokrovcom pri spievaní pesničky: Kdepak je to moje zlaté mládí, uprchlo, už nemám zcela nic...zarosilo riadne oči.
A akokoľvek sa tomu bránim, musím priznať, že to prchá poriadne rýchlo!
arasidka
Bože, ako som mohla zabudnúť na Jožka a Vierku? S pravidelnosťou každoročnou prichádzajú k nám, z mesta Ml.Boleslav, kúsok odtiaľ z malej dedinky Rabakov. A Jožinko donesie harmoniku a pekne spieva. A tak s mojím dzedečkem budú spievať tie svoje - dvojhlasne...Môj dzedko a Jožko, sú obaja kamaráti od "plienok", ich priateľstvo trvá hádam už 55 rokov, keď nie viac. Spolu od detstva športovali, chodili na ping-pongové turnaje, za kočkami na Jožkovej motorke , na dovolenku až hen na Máchove jazerá. Jožino a Vladino - sú dve dvojvaječné dvojčatá - síce každé od iných rodičov a každý iný. Dzedko chlap dvojmetrák a Jožino nečo vyšší od kýbla - jak zvyknú hovoriť o sebe. A tak sa nachystá cigánska, kačička s lokšu, nejaký ten burčáčik a už ich počujem, jaz vzdychajú:Jááááj, Jožko, uš to neny to čo bývalo.... kedysik sme tri dny pili a jeden odpočívali, fčul nepijeme ani jeden den a odpočívame tri dny ... tak tak ... no čo už s tým narobíme....
Nič, ideme ďalej , zvesela, s úsmevom, len škoda, že sa tieto dve ingrediencie občas nedajú predpísať doktorom na recept... aby to pes zežral...
dada1010
V Trnave 9.-11.9.2011
Tradičný trnavský jarmok 2011


Piatok 09.09.2011

Hlavná ulica, pred radnicou
14.00 – otvorenie jarmoku J. J. Sextet, dixieland a swing

Trojičné námestie
15.00 – Konzervatórium D. Nebylu, moderný a ľudový tanec
16.00 – „Vráťme Trnave hádzanú" – autogramiáda a rozhovory
s bývalými hádzanármi, exibícia 3 generácií hádzanárov
17.00 – ZUŠ M. Sch. - Trnavského, spev. odd.
18.30 – Funkiez
20.00 – Laco Lučenič & Satisfactory II; Project - Flower Power Show
21.00 – Gladiátor



Sobota 10.09.2011

Trojičné námestie
10.00 – Hudobno-zábavný program pre deti – Guliver,
hosť Dominika Mirgová a tanečná skupina Little Angels
14.00 – Cimbalová hudba
15.30 – Borra
17.00 – Mango Salseros
18.30 – The Downhill
20.00 – Jana Kirschner Band
21.30 – Hudba z Marsu

Katedrála sv. Jána Krstiteľa
20.00 – Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala, vstup voľný.
Slávnostný koncert pri príležitosti 800. výročia prvej písomnej zmienky o Trnave.



Nedeľa 11.09.2011

Trojičné námestie
10.00 – Hudobno-divadelný program pre deti
– klauniáda, Divadlo na kolesách, DFS Drienka, súťaže pre deti
14.00 – Neznámi
16.00 – Jožka Černý a Cimbálová muzika Grácia
17.30 – Maroš Bango – Vyznania

Bazilika sv. Mikuláša
20.00 – Johannes Gotz, Nemecko; organový koncert, vstupné 4 €.







Sprievodné podujatia:

Ľudovo-umelecké remeslá
8. – 11. 9. 2011 od 10.00 – 18.00
Hlavná ul. a Trojičné námestie



Bernolákov sad
Stredovek pod hradbami
9. – 10. 9. od 9.00
Kompánia trnavských žoldnierov,
Trnavský šermiarsky cech
Stredoveké tábory, starí remeselníci,
stredoveké jedlá, žoldnieri, šermiarske
turnaje, bludní rytieri, koncerty dobovej
hudby, stredoveké hry pre deti, šermiarsky
turnaj, lukostreľba, kone, strelnice.

9. 9. 2011, 20.30 Galaprogram – Vrbovské vŕby, Duo Van Leila

10. 9. 2011, 20.30 – Nočné dobíjanie hradieb



Jarmočný trnavský trh vína
9. 9. 2011 od 10.00 – 19.00
Malá Synagóga, Haulíková 3, Trnava
Predaj vstupeniek: TINS, Copy Shop OD Jednota, Vinotéka Dobrý pocit na Hlavnej ul.



Atrakcie ĽTZ

8. – 10. 9. od 8.00 – 22.00
11. 9. od 8.00 – 20.00
Paulínska ul., Dolnopotočná ul. a Dolné bašty (Štadión A. Malatinského a Orolská záhrada)




babi
@dada1010 vďaka za informácie s kompletným programom, ak by mi to vyšlo, tak sa prídem pozrieť
dada1010
len nejako sa mi to tam rozťahalo :-) ja sa hlavne teším na ten Stredovek pod hradbami a samozrejme burčiak :-)
arasidka
ja si vždy oči popasiem na ľudovo-umeleckých výrobkoch
arasidka
Sovka, poslala som ti mejlík , ak budeš skôr tu, mrkni na to. Som netrpezlivááááá.....
No a ako dopadol jarmok v Trnave? Ani neviem, určite dobre, lebo my sme sa tma nedostali, to som celá ja, keď si niečo naplánujem, tak mi to obyčajne skoro nikdy nevyjde. Ale veď aj na druhý rok bude, hádam budeme mať viacej času. Aj mi je to ľúto, ale čo narobíš.