Varenie

Treba rebarborové stonky olúpať pred použitím?

majkah - bez fotkymajkah, 14. mája 2015

Diskusia k téme

pacik
Áno, treba, šupka je tvrdá a vláknitá, nedá sa zjesť.
majkah
Od teraz rebarboru iba kupujem a jasné olúpem....
zolik
ano. tie "fuzy" musia ist prec. inak ich budes mat v pokrme. a ten pocit v ustach sa da prirovnat k vlasu v jedle.
viera1
S konzumáciou rebarbory opatrne;obsahuje mnoho kyseliny šťavelovej a nemali by ju konzumovať ľudia,ktorí majú problémy s ľadvinami a močovými cestami.A po polovici júna už by sa nemala konzumovať vôbec,vtedy sa obsah tejto kyseliny zvýši enormne a jej kryštáliky sa usádzajú v tele.Spôsobuje reumatické ochorenia.Nedoporučujem podávať deťom.Na nete je dosť informácií,treba pozrieť.Ja mám veľmi rada rebarboru,ale práve kvôli horeuvedenému si ju dám v sezóne maximálne 2x.
gabriele
@viera1 ...nešir tu poplasne spravy :)...co myslis, kolko tej kyseliny stavelovej prijme clovek, ked zje par kuskov kolaca?...zaujimave je, ze pramalo ludi si vsima obsah kyseliny stavelovej v cokolade...a 100 g cokolady mnohi zjedia len tak na posedenie....
viera1
Ak je táto informácia pre teba poplašná správa...tak pre mňa nie,poznám rodinu,ktorá tento koláč pekávala každý týždeň,mali plnú záhradu rebarbory a doplatilo na to malé dieťa.S tou informáciou naloží každý podľa svojho uváženia.
majkah
@viera1 Sezóna rebarbory trvá od polky mája do Jána - 24.6. myslím, že to je krátka doba na to, aby spôsobila reumu, to sa stihnú tak 4 koláče a možno kompót
gabriele
@viera1 s urcitostou Ti mozem povedat, ze dietatu neublizila rebarbora...ved zrejme nezjedlo cely kolac...ale nikto sa nezamysla nad tym, kolko kyseliny stavelovej obsahuje kakao alebo cokolada...a cokoladka a kakavko sa niekde jedia denne...
majkah
Och, jedzte všetko s mierou, veľa sa hýbte a neverte všerkému, čo sa píše.
longova
Mám kamošku ktorej dcéra má od 4 rokov diagnózu reumatická horúčka a rebarboru dovtedy nikdy nielenže nejedla ale ani nevidela, takže tam asi problém nebude v rebarbore ale niekde inde....
svedka
@viera1 vsetko ovocie i zelenina tu kyselinu obsahuje v nejakom mnozstve.pises hluposti :) napr.tu vo Švédsku od mala deti vo velkom zuju surovu rebarboru a namacaju do cukru , reumu tu ani nepoznaju .niekedy treba menej surfovať :)
myalab
Skor lekari potlacaju priznaky, ako skumaju z coho su problemy, ale to je uz o inom :)
ivet74
Koncentrácia kyseliny stavelovej prudko stúpa v rastline ako rastlina vegetacne starne. Preto ju treba konzumovať do toho Jána. Je to sezónna rastlina obľúbená aj vo frankofonnych krajinách, kde v tomto ročnom období kraľujú koláče rebarborovo-jahodove. Asi vedia prečo ich neponúkajú v koncom leta, aj keď rebarbora stále rastie ;-) Všetko s mierou :-)
Čo sa týka lupania, tak pokiaľ rebarboru do koláča krájame na kúsky dlhé 1-1,5 cm, tak nelupem. Je to Urban legend o tých "tvrdých" fuzoch.. olúpanim ruzovo-zelenej šupky prídeme nielen o časť stoniek, vitamínov ale aj o pekné ružové zafarbenie :-) treba vyskúšať, tak ako som prišla aj ja na to minulý rok :-))
mojack
...od polky maja?..U nas 20 cm nad zemou. Aký kalendár treba použiť ? :-))))
majkah
@ivet74 ďakujem, to som chcela počuť, skúsim veru
@mojack , som zo ZA a už je veľka rebarbora na dvore, zajtra asi pečiem,
minulý týždeň som v Tescu kúpila
hubata
To som ani nepočula že z nejakého jedla môže vzniknúť reumatická horúčka. Veď to je v podstate ochorenie srdca. Chudera rebarbora za to určite nemôže. Ani v silách dieťaťa nie je aby zjedlo toľko rebarbory že by mu spôsobila hocijaké ochorenie, nielen srdca. Veď je dosť kyslá aj pre dospelého a pár kúskov rebarbory akurát tak pomôže na jar pri nedostatku vitamínov.
majkah
Myslím, že tá múka a cukor okolo rebarbory viac uškodia :)
svedka
Si na to daju Švédske kvapky a je pokoj ;) :D
zolik
@tatranocka pises 100.000 z 10.000.000 trpi vo Svedsku na reumu. mne sa to nezda vela. to je 1 clovek zo 100. by som sa necudovala, keby na SK bolo toto cislo vyssie. ale nechce sa mi googlit. ked budes chciet tak ako profik urcite odpovies.
svedka
Ale ved trosku nadhladu, trošku humoru...co sa všetko berie tak vážne? ;)
2010
Bol som zvedavy tak jedine co som vygoogloval,
Humans have been poisoned after ingesting the leaves. Such poisoning was a particular problem in World War I, when the leaves were recommended as a food source in Britain
Pocas prvej svetovej vojne ked bol nedostatok zeleniny stat doporucil jest rebarboru ako nahradu. Vela ludi sa priotravilo pripravou listov kde je koncentracia - nie stoniek.