Rôzne

Torta

ocko - bez fotkyocko, 23. januára 2015

prosi vas idem piec tortu a neviem ci mam vymastit formu celu cize alebo staci iba spodok niekde som citala ze bok sa nemasti lebo torta nenabehne preto sa obraciam na vas sikovne a skusene zienky a pri akej teplete sa pecie a ako dlho .dakujem vam:):)

@zareaguj


Diskusia k téme

zizaster
Stačí dole. Ja vždy dávam papier na pečenie,zachytím spodkom a dám cesto. Párkrát buchnem o stôl,nech vyjdú všetky bubliny. Keď nevymastiš boky,nevznikne "kopec".
zizaster
Teplota a čas záleží od viac vecí. Aký je korpus vysoký a samozrejme od rúry. Napríklad zo 6 vajec pečiem na 180 asi 20 minút,ale treba skúsiť. Nikdy ale neotvárať skôr ako za 15 minút,môže spadnúť.
ocko
dakujem to som potrebovala vediet a ked s nou buchnes tak sa nesrazii?
ocko
juj aka si zlata ze si sa podelila so svojou skusenostou.vdaka:):)
ocko
zizaster prosim ta ete a muku davas polhrudu alebo hladu dakujem
zizaster
Nie je zač:-) Nie,stačí párkrát,dva-tri. Múku dávam podľa typu korpusu. Keď chcem extra jemný,tak dám hladkú,bude taký ľahký. To dávam väčšinou,lebo kombinujem bielu múku s hladkou špaldovou. Stane sa niekedy,že nemám a potrebujem pevnejši korpus,tak dám polohrubú. Vtedy dám menej kopcove lyžice. Múku vždy miešam ručne,aby mi korpus neostal ťažký.
sovka62
Má to svoje pravidlá. Ak pečieš piškótový korpus a nepoužiješ prášok do pečiva, vymasti len dno formy, prípadne vymasti a daj aj papier na pečenie. Ak pečieš piškótové cesto s práškom do pečiva, treba vymastiť aj boky. Boky treba vymastiť aj vtedy, ak do cesta použiješ aj vodu a olej, ale to vlastne vyplýva z vyššie uvedeného, lebo do takéhoto cesta sa prášok do pečiva dáva vždy.
1x viera1
zizaster
Prášok do pečiva používam a boky nemažem. Nie je to málo,korpus nemám surový,suchý ani zle prepečený,takže 3x !!! mi nepríde v poriadku. Asi človek nemôže napísať nič aby sa nenašiel niekto,kto napíše kritiku,úplne zbytočnú a bez akéhokoľvek lepšieho postupu. Upiekla som tých korpusov celkom dosť na to aby som vedela,že nepíšem somariny. 180/20,priemer 27cm forma nie málo. Ale načo to píšem,aj tak dostanem za chvíľu výkričníkov 8.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
To nebola kritika @zizaster , napísala som to z vlastnej skúsenosti, tiež pečiem tortu párkrát v roku :-), netreba zaútočiť hneď, to bolo zbytočné, vôbec som to nemyslela zle. Ale ako chcete ospravedlňujem sa Vám a berte to tak, akoby som nič nenapísala :-).
1x dr
ria52
asi vas to bavi takto sa dohadovat
zizaster
Nebaví ma dohadovat sa. Nebaví ma ale keď niekto pridá kritiku a sám nenapíše nič. Moja reakcia bola možno trochu ostrá,uznávam. Myslím,že ide o večný problém čo a koľko piecť. Bolo tu už x diskusii na túto tému. Každý pečie inak,máme iné rúry. Preto píšem z vlastnej skúsenosti. @ocko pýtala radu,podelila som sa. Piškótu mám vždy dobrú a to ich veru pár kedysi išlo do koša. Pečiem inak na roládu,na tortu,dobošku,punčáky... Nie som cukrárka,ale amatér,ktorý sa učí formou pokus-omyl. Zajtra pečiem korpus,môžem to
Presne stopnúť. A verím,že sa to môže zdať málo,pretože kamarátka pečie dlhšie,na menej stupňov. Iná zase inak. A takto by som mohla pokračovať ďalej...
ria52
nemyslela som to v zlom ale naco si strpcovat ten kratky zivot,ved nech si kazdy pecie ako chce aj ja si robim po svojom a nerozculujem sa nad hlupostou inych
methi
Tiez by som mala tortu za 20 minut zo 6 vajicok surovu. Ved ani babovka sa za taku dobu neupecie.
1x viera1
gubics
Myslím si, že na tomto diskusnom fóre už pomaly každý je zbytočne citlivý na každú mienku, ktorá s nezhoduje s tou jeho/jej. Berme to tak, že každý má s pečením tej istej veci iné skúsenosti, tu len prezentuje svoju mienku, a nechce s tou svojou poznámkou nikoho pretromfnúť.
zizaster
Ale ja som to tak aj brala. Myslím,že som aj spomínala,že treba piecť každý podľa seba,keďže dve ženy nebudú mať nikdy rovnaký korpus. No a bábovka je iné niečo,tú pečiem hodinu minimálne. Iná forma,iné cesto... Ja si rada vypočujem kritiku,názor úplne bez problémov,ale vadí mi,keď niekto napíše len kritiku a nepridá svoju skúsenosť,názor. Toto je pre mňa problém. Beriete tento názor? Kritika áno,no problém,len prosím aj nejaký konštruktívny návrh. Ani nie tak kvôli mne,ja si nejako poradím s korpusom,ale kvôli @ocko ,tá pýtala radu.
methi
Netreba tu varechu brat tak vazne :) mne je jedno co kto napise. Tak napisal/a. By sme sa tu museli denne pourazat za kazdu malickost :) (aj ked ono sa to tu v poslednej dobe deje) Cheer up, na svete je kopec inych vacsich problemov. Ludia zabudli komunikovat, je to chyba socialnych sieti, ze si nevidia do oci.
zizaster
To isté si myslím aj ja. Tu sa môže každý schovať za nejaké meno. Včera som to prehnala,uznávam,nie každý deň je nedeľa. No,ale aby som to uzavrela,. Korpus-6vajec,22 minút,180 stupňov,mriežka v stred,použitý prdopeč,boky som nemazala a kopec nemám. Ale to,že to takto pečiem ja neznamená,že to je naj spôsob a iný nemôže byť dobrý. Vôbec. Tento je môj,iný nemám,preto ani iné radiť nemôžem. Želám všetkým príjemný víkend,po ťažkom týždni si ho určite všetci zaslúžia :-)
evanaaa
Myslím, že treba aj takto vyskúšať - piecť tých 20-22 minút a potom otvoriť rúru, po tom čase už by nám cesto klesnúť nemalo, pichnúť špajlu, alebo čo, a ak bude suchá, hotovo, ak nie, ešte chvíľu piecť. To sa dá odhadnúť. A hotovo......