Rôzne

Torta pre sestru

betrisorka - bez fotkybetrisorka, 19. júna 2013

Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o pomoc. Moja sestra mala
narodeniny, chystám sa upiecť jej tortu. Problém je, že ona dosť vymýšľa
s jedlom a ja si neviem rady. Korpus by som ešte nejako vyriešila
nahradením pšeničnej múky špaldovou (snáď sa to podarí), ale problém
mám s plnkou. Ona neuznáva žiadne mliečne výrobky, teda nemôžem
použiť ani maslo, ani tvaroh (mlieko môžem, lebo to je z automatu, takže
vie, že kravičky netrpia); takisto neuznáva pudingový prášok, kakao,
čokoládu...a potrieť ten korpus iba lekvárom (samozrejme domácim) sa
mi zdá málo. Jediné, čo ma napadlo, je, že by sa možno dalo niečo urobiť
z tofu syra, ale s tým nemám skúsenosti.
Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

julica
Hľadaj vegánske recepty, mnoho moznosti najdes na zahranicnych portaloch, zo slovenskych pekné dezerty (môžeš prispôsobiť na tortu) má aj zirafninka, teraz je uz na blogu  fazulky.blogspot.sk
, ma najma nepecene, co teraz v lete padne vhod. neodporucam ti robit z tofu, ked, tak zo silken tofu.
betrisorka
Hmmm...ten vyzerá tiež zaujímavo, dokonca tam ide sóda bikarbóna namiesto prášku do pečiva (ten tiež nejedáva)...len by som nemohla pridať kakao ani polievať čokoládou...to by asi dosť zmenilo chuť, či?
weron0605
no, to co tvoja sestra "neuznava" dobrovolne, ja "neuznavam" nasilu :) mam intolerancie, ale aspon kvalitnu horku cokoladu mozem. namiesto mlieka pouzi kokosove mlieko z plechovky alebo vodu - napr. do piskoty, tiez davam ananasovy stavu s trochou rumu :), na pecenie pouzi spaldovu muku hladku, je jemnejsia aj chutovo podobnejsia bielej ako celozrna a jednoduchsie sa s nou robi, na trhu je vela druhuv, pokial mozem odporucit, mne sa osvedcila biela spaldova hladka bud znacka biomila, alebo potom kuchenmeister (v zelenom obale, keby som nazov zle napisala) maju ju v carefoure. slahacku tiez urobis z kokosoveho mlieka alebo kremu, plechovku daj cez noc do chladnicky, potom vyber ale opatrne, moc nou netras, otvor ju a vyber lyzicou ten tuhy vrch - teda krem, vodu si nechaj, napr do piskoty alebo ju vypi alebo vylej :) ten tuhy krem potom normalny vyslahaj ako slahacku. ked sestra nechce kakao, kup v bio obchode karob - obdoba kakaa. kakao by som kavou nenahradzala, ked to neodhadnes, piskota/krem mozu byt dost nahorkaste (raz sa mi tak zadarilo). ak ta to zaujalo, mozem ti napisat recept na kolac pina colada, je to piskotove cesto s kokosom a ananasom a rumom, bez vajec a na vrch mozes dat tu kokosovu slahacku. ja to mam velmi rada, a chutilo aj ludom, co mozu jest vsetko :)
este link na vyrobu kokosovej slahacky:  ohsheglows.com/2012/08/30/coconut-whipped-cream-a-step...

betrisorka
Wow, ďakujem za rady. To, že by od kávy mohla piškóta zhorknúť, ma veru ani nenapadlo. Vidím, že asi budem musieť zájsť do nejakého obchodu a poriadne sa tam poobzerať. Ten karob som si dala vyhľadať a zistila som, že také podobné struky mi padajú na hlavu cestou do školy :D ale malo to trošku iné listy, takže to asi nebude to isté. Aj tú kokosovú šľahačku musím raz vyskúšať. Špaldovú múku používam aj ja, keď pečiem len tak pre nás ostatných, ale väčšinou miešam s pšeničnou. Čo sa týka čokolády, tam neviem, na čom som. Raz povie, že nechce žiadnu (ani takú kvalitnú), inokedy si normálne dá, akoby sa nič nedialo. Takže keď sa snažím urobiť niečo špeciálne pre ňu a ona to potom odmietne, je to dosť blbý pocit.
Ten koláčik sa mi pozdáva, ananásové sú pekne šťavnaté. Ak budete mať niekedy čas, bola by som Vám za ten recept vďačná :)